Articole revista 04 Ianuarie 2016, 16:18

Turist în China multimilenară (VIII)

Scris de

PUBLICITATE: Agenție de turism: http://www.kmd-travel.ro/


Perla - misterul scoicilor agresate

Considerate cele mai feminine și fermecătoare pietre prețioase, perlele, aveam să aflu în periplul meu prin China multimilenară, au fascinat generații întregi timp de secole, fiind singurele create de un organism viu. Privindu-le, simți cum emană o căldură și o strălucire unică pe care nu o întâlnești la alte pietre prețioase. Dintr-o sumară prezentare am aflat că sunt compuse din carbonat de calciu în proporție de 82-86%, 10-14% liant organic și aproximativ 3% apă.

Vizita la o „crescătorie“ de perle mi-a dat prilejul să aflu că și în acest domeniu China se află pe primul loc în lume.

Însuşirea de a izola un corp străin, pătruns în organismul scoicilor, cu straturi de sidef pentru a-l face inofensiv este procedeul biologic de producere a perlelor.

Am realizat că este o adevărată industrie care aduce venituri considerabile. În prezent, peste 90% din producţia de perle a Chinei se exportă. Aceste nestemate au fost cunoscute și au constituit o atracție în China încă de acum 4 milenii. Poate și pentru că aici s-a descoperit procedeul de obținere a perlelor de cultură.

Am avut prilejul să pescuiesc cu o plasă specială o scoică dintr-un bazin sub promisiunea că toate perlele pe care le găsesc îmi vor aparține. Erau peste 20, așa că le-am împărțit cu ceilalți tovarăși de călătorie.

A fost o experiență interesantă de care îmi amintesc cu mare plăcere. Aveam să aflu că scoicile cu mai multe perle sunt de apă dulce și sunt cel mai ușor de obținut, pe când scoicile de apă sărată produc o singură perlă care este mai frumoasă și, evident, mai scumpă.

Prin prelucrare se obține și pudra de perle care în medicina tradițională chineză reprezintă o sursă naturală de minerale care hrănește pielea și încetinește procesul de îmbătrânire, prin îmbunătățirea metabolismului și menținerea nivelului de hidratare. Pudra de perle se consumă și ca afrodisiac sub forma unui preparat amestecat cu oțet sau zeamă de lămâie.

Arta de a trăi frumos

Cloisonne-ul și…

Civilizaţia chineză este cea care ne-a lăsat o amplă şi spectaculoasă moştenire: porțelanul și cloisonne-ul. Două tehnici create cu scopul de a înfrumuseța viața oamenilor și care au devenit reprezentative pentru arta chineză. Cloisonne este o artă tradiţională care necesită mult efort, implică o tehnică complexă de emailare și presupune un proces destul de elaborat si complicat de ardere, gravură, lustruire, aurire. Suportul cel mai utilizat este cuprul prelucrat dintr-o formă brută, prin ciocănirea şi întinderea materialului în tiparul dorit. Fiecare etapă necesită mare atenție și migală. Se calculează greutatea, grosimea, uniformitatea și dilatarea materialului.

Ajunși într-un atelier în apropierea Beijingului, am avut ocazia să urmărim toate etapele acestui proces. Șlefuirea și lustruirea mi s-au părut cele mai migăloase operațiuni. M-a uimit însă cel mai mult faptul că niciun obiect creat în serie nu semăna cu celălalt, deși în primele etape toate păreau identice. Diferența, ni s-a spus, o fac nuanțele culorilor date de concentrația și proporția diferitelor materiale folosite la umplerea fiecărei cavități (cloisonne = cavitate, orificiu). Predomină „albastrul de Jingtai“ răspândit începând cu secolul al XVI-lea, în timpul împăratului Jingtai.

…porțelanul

Tradiția ceramicii în China este foarte veche, de peste 10 milenii, obiectele obținute fiind utilizate în depozitarea și pregătirea alimentelor.

Porțelanul (aurul alb) este descoperit mult mai târziu și este un material ceramic alb și translucid obținut prin arderea la temperaturi înalte a unei paste formate din cuarț, caolin și feldspat.

În Europa a fost adus de marinarii portughezi care vindeau piesele chinezești pentru o greutate egală de aur. Prețul foarte mare al obiectelor din porțelan chinezesc a stârnit curiozitatea europenilor, dar procedeul fabricării porțelanului a fost un secret bine păzit de către chinezi.

Printre cele mai faimoase vase de porțelan sunt cele care au decoraţiunile considerate clasice: albastru şi alb, setul de trandafiri, bob de orez şi ceramica smălţuită.

S-a dovedit că porţelanul are o viaţă extrem de lungă, vasele fabricate în timpul dinastiei Ming păstrându-și încă îşi păstrează culorile strălucitoare şi transparența.

Mărturisesc că toate acele piese din porțelan m-au fascinat atât de mult încât mai că îmi venea să le iau în brațe și să plec. Am rămas doar cu amintirea lor și multe poze.

Călătoria în China nu s-a terminat. O nouă poveste vă așteaptă. Rămâneți aproape.

Teofilia BANU


Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti