Toulouse, o gâscă cu greutate
Sectorul avicol din România este concentrat pe fermele de găini ouătoare și de carne. Creșterea altor păsări se află în plan secund, chiar și atunci când vorbim despre specii foarte rentabile economic. Gâsca, spre exemplu, crește ușor și mult mai repede prin comparație cu alte înaripate, are o greutate corporală mare și cea mai lungă viață comercială. Este o pasăre rezistentă, iar posibilitățile de valorificare sunt multiple. Gâsca Toulouse este una dintre rasele grele ale palmipedelor. În țară cei care cresc această pasăre în rasă pură sunt foarte puțini. Am găsit unul dintre acești crescători la Brașov. Adrian Trâmbițaș are păsări de rasă de mai bine de 10 ani și este printre primii, dacă nu chiar primul crescător din țară care a adăugat „colecției“ sale de înaripate și gâște Toulouse.
Un exemplar costă 150 de euro
Dl Trâmbițaș spune că are această pasiune de peste zece ani și că, deși este un hobby costisitor, la finalul programului de muncă își găsește liniștea în crescătoria sa. Firește că de-a lungul timpului pasiunea s-a completat cu managementul, iar crescătoria sa, căreia i-a alocat 2.000 mp, a cunoscut un trend ascendent. Nu este însă pe deplin mulțumit și recunoaște că motivația începe ușor să dispară. Invocă în acest sens și dezinteresul cu care sunt tratați micii crescători de animale și păsări de rasă. Nu sunt sprijiniți aproape deloc de stat și spune că, dacă nu și-ar fi putut susține pasiunea cu fonduri din alte afaceri, ar fi fost nevoit demult să renunțe. Nu a făcut acest lucru, dar nici nu și-a permis să-și dezvolte crescătoria.
Astăzi are în „colecția“ sa de păsări trei rase de găini, patru varietăți de culoare la păuni, trei rase de iepuri, rase variate de rațe și gâște Toulouse. Primele șase exemplare Toulouse le-a cumpărat din Germania. Cu o investiție de 1.200 de euro – un exemplar a costat 200 de euro – a reușit să își formeze propriul nucleu de reproducție. Astăzi are 26 de exemplare în rasă pură, iar prețul de comercializare a unei gâște este de 150 de euro. După trei ani de creștere a rasei, spune despre aceste păsări că s-au aclimatizat în țara noastră, nu necesită condiții speciale de întreținere (pot rămâne afară chiar și pe timpul iernii) sau de hrană și nu sunt sensibile în fața bolilor. Gâsca Toulouse, crescută în special pentru grăsime, pentru pieptul mare și pentru ficatul gras (foie gras) comparativ cu cel al altor rase, este originară din Franța și s-a format din materialul genetic local. Ulterior, prin selecție repetată s-a ajuns la forma actuală a rasei care prezintă o producție ridicată de carne și grăsime.
Scurtă descriere a rasei
Gâștele Toulouse sunt păsări masive, cu un corp bine îmbrăcat în carne, cu abdomen lung și larg foarte jos, prezintă un fanon abdominal bine detașat, gâtul este drept, vertical și gros. Picioarele sunt scurte și distanțate, iar coapsele sunt puternice. Penajul este bogat, de culoare brun închis și alb imaculat pe abdomen. Capul și gâtul au culoarea gri închis, coada are o combinație de gri cu alb, iar ciocul și picioarele sunt orange. Exemplarele din această rasă au un cioc puternic mai gros la bază, de culoare roșu-orange, ochii căprui cu pupile roșii. Fiind o rasă specializată pe producția de carne, are o greutate mare. La maturitate masculii pot atinge o greutate și de 13 kg, iar femelele ajung și la 8 kilograme. Fiind păsări greoaie și masive, este posibil să existe accidente în timpul clocirii, de aceea se recomandă ca pentru incubația ouălor să fie folosit un incubator. Din nefericire, procentul de fecunditate și de eclozare nu este foarte bun. Se întâmplă uneori ca doar 45% din ouăle incubate să fie fertile, iar puii ies uneori doar în procent de 43%. Perioada de incubație este de 30 de zile, iar în primele zile de viață puii au nevoie de condiții speciale de hrană și de întreținere pentru că sunt sensibili la umezeală și frig. Temperaturile ridicate îi afectează de asemenea. Sunt cazuri în care mortalitatea puilor este și de 30%. Însă o dată trecută perioada critică, apar și avantajele rasei. Unul dintre ele este faptul că bobocii iau foarte ușor în greutate. În 10 săptămâni aceștia pot cântări până la șase kilograme. Producția de ouă a gâștelor Toulouse este în medie de 25 de ouă pe an.
Meniul gâștei Toulouse este unul foarte natural și constă în iarbă și păpădie. Pe lângă hrana pe care și-o procură singură din vegetația spontană, i se pot administra frunze de culoare verde închis, fructe și legume tocate. Gâștele din această rasă sunt mai degrabă sedentare, nu se deplasează pe distanțe mari, dar au nevoie totuși de un spațiu de mișcare (este recomandat ca o pereche să aibă la dispoziție 10 mp) și chiar de un bazin cu apă. Trebuie să li se asigure și un adăpost ferit de prădători.
Laura ZMARANDA
avicultura, rase de gaste, rasa Toulouse, gaste
- Articol precedent: O rasă englezească plus o rasă olandeză = un hibrid românesc
- Articolul următor: Natura trebuie ajutată să se regenereze