Articole revista 16 Decembrie 2015, 13:50

Casa inteligentă, mai „inteligentă“ decât am crede

Scris de

În urmă cu aproximativ 10 ani un nou concept și-a făcut apariția pe piața construcțiilor. Era vorba de așa-numita „casă inteligentă“ care, în principiu, „făcea“ automat câteva lucruri. Seara aprindea luminile, televizorul sau radioul pornea printr-o simplă comandă vocală, perdelele se trăgeau singure... Și cam atât. Acum, „noul“ model de casă inteligentă ține pasul cu noile tehnologii și face aproape orice. Inclusiv dă de mâncare la animalele de casă... Automat...

Cuvântul de ordine - economie

Câți dintre dumneavoastră au în casă întrerupătoare de curent wirless? Adică fără fir. Sau câți dispun de o clanță electronică care ne avertizează prin Internet că cineva a lăsat ușa neîncuiată? Probabil foarte puțini. Și totul se face pentru un nou concept de „casă inteligentă“ cu rolul de a automatiza toate procesele dintr-o gospodărie. „Casa inteligentă înseamnă să transferăm toate sarcinile de rutină unui sistem care le poate prelua aceste sarcini într-un mod foarte obiectiv. Concret, aceste sarcini de rutină înseamnă monitorizarea și controlul tuturor echipamentelor și aparatelor din casă, înseamnă reducerea consumurilor. În privința economiilor obținute – și mă refer aici la energie – putem să ajungem și la peste 30% economie. Asta înseamnă că atunci când suntem acasă aparatele electrocasnice vor funcționa în regim normal, iar în momentul în care nu suntem acasă vor funcționa într-un sistem standby inteligent, cu un consum foarte mic de energie. Asta înseamnă că iluminatul se poate reduce către zero, iar căldura este menținută la limita de întreținere. Mai mult decât atât, pentru o economie maximă se poate opri inclusiv apa sau se pot deconecta chiar și unele prize. În principiu, în casa inteligentă se poate face orice“, a declarat pentru Lumea Satului Ștefan Opriş, director de marketing la firma Lisscom & GFR Germania.

Cum se face?

Cum se pune în funcțiune casa inteligentă? „Atunci când plecăm de acasă, în momentul în care introducem codul de alarmă, toate echipamentele vor reduce consumul la minimum. În privința dotării casei cu „inteligență“, prețurile depind foarte mult de numărul echipamentelor. Acum avem încălzire, răcire, ventilare sau o pompă de căldură, o centrală pe gaze, o centrală electrică sau panouri solare, iar la ora actuală există tendința de a achiziționa cât mai multe echipamente cu performanță din ce în ce mai mare. Și acest lucru se întâmplă pentru că oamenii folosesc diferitele echipamente sezonier pentru a avea un consum cât mai optim. De exemplu, vara este optim să folosim panourile solare“, spune Ștefan Opriș. Acesta ne explică că, mai nou, există tendința să se folosească la încălzire tot panourile solare și în anotimpurile de tranziție, cum ar fi toamna sau primăvara. Iar această tendință s-a amplificat în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice. „De exemplu, anul acesta în noiembrie am avut temperaturi de 20 de grade și evident că utilizarea panourilor solare era recomandată ca primă opțiune. De ce este acest sistem inteligent? Pentru că, în funcție de condițiile atmosferice, decide ce echipament să pornească“, declară Opriș.

Cât costă?

În funcție de numărul echipamentelor, un preț aproximativ poate să fie de la 5 la 8 euro pe mp și poate ajunge și la 30 euro/mp pe suprafață utilă. „Este atât de scump deoarece sunt clienți care-și doresc și irigatul în curte, dar și controlul total al piscinei. Unii clienți au ales să dea de mâncare la animalele de casă în sistem automat. Cum se face acest lucru? Sunt niște buncăre speciale și la anumite ore, în mod automat, i se dă animalului acces la porția de hrană și apă. Avem clienți care sunt plecați de acasă cu lunile și prin intermediul Internetului dirijează efectiv tot ce se întâmplă în casă. Există chiar programe de simulare a prezenței în casă, iar scopul este printre altele și unul antiefracție. Adică să se creadă că există o prezență în casă. Este o informație falsă care se dă celor din jur – că ar fi cineva acasă“, spune directorul de marketing Lisscom.

Un mare avans tehnologic a luat prevenirea și combaterea incendiilor. În privința sistemului împotriva incendiului, casa inteligentă este capabilă să sesizeze chiar și doar pericolul de incendiu. „Incendiul este sesizat de o mulțime de factori specializați, inclusiv serviciile specializate ale statului sau firme private care asigură paza și securitatea incendiilor. Aici vorbim de un sistem care previne pericolul de incendiu. Spre exemplu, dacă dumneavoastră sunteți într-o cameră, iar în altă cameră copilul se joacă cu o brichetă, sistemul vă anunță că există un pericol de incendiu. Chiar dacă nu a luat foc nimic, sistemul vă anunță un posibil pericol de incendiu. E vorba de senzori specializați care trimit informația unității centrale și sesizează eventualul pericol. De fapt, orice informație despre casă poate fi trimisă de sistemul inteligent prin e-mail sau sms“, conchide Ștefan Opriș.

Totuși, atenție la noile tehnologii „inteligente“!

Acum, tot mai multă lume are telefoane inteligente, televizoare inteligente, case inteligente, mașini inteligente etc... Iar acest concept de „obiect inteligent“, menit să combine mai multe dispozitive din categorii diferite sub o singură umbrelă, sună foarte bine în teorie. Oricine își dorește să controleze tot ce are în casă, de la prize și becuri până la frigider și cuptor cu microunde, prin intermediul smartphone-ului sau din celălalt colț al lumii. Din păcate, se descoperă deseori vulnerabilități grave de securitate în aceste implementări. Și asta pentru că încă nu puteți instala un antivirus în priză. Din acest motiv, ar fi bine să priviți cu o anumită reticență ideea de dispozitive casnice „deștepte“. Și asta pentru că puteți fi spionați foarte ușor de diferite companii cu interese comerciale la buzunarul dumneavoastră sau de alte persoane mai mult sau mai puțin „oficiale“. Și încă ceva foarte important: niciodată să nu cumpărați un obiect care este dotat cu o tehnologie pe care nu o înțelegeți sau vi se pare dubioasă.

Bogdan Panțuru


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti