Simion Mehedinți. Liceul a cărui curriculă trece de programul școlar
Scris de Lumea SatuluiSistemul de învățământ românesc pare de multe ori un șablon gândit pentru a scoate în societate același tip de indivizi, uneori îndopați cu informație fără aplicabilitate în viața cotidiană și neadaptați pentru o lume extrem de dinamică, în continuă schimbare. Fără a ține seama de înclinațiile și aptitudinile noilor generații și fără a-i înzestra cu tot setul de informații de care au cu adevărat nevoie, acești copii nu vor avea atitudinea necesară pentru a da piept cu viața reală. Am oprit în fața unui liceu din județul Vrancea pentru a vedea cum stau lucrurile și care este pachetul de cunoștințe pe care îl capătă elevii unei localități din mediul rural înainte de a pleca de pe băncile școlii.
Misiunea școlii, integrarea noilor generații
Ca un exemplu care ar putea contrazice tot ce am spus până acum, Liceul „Simion Mehedinți“ din comuna Vidra, județul Vrancea, încearcă prin profesorii săi să aducă o plusvaloare educației tinerilor pe care îi are în instruire, pentru a-i ajuta să devină folositori societății în viitor. Am descoperit pe site-ul liceului că misiunea celor care dau viață acestei instituții este „de a educa, suplinind adeseori familia, de a forma deprinderi și capacități, pentru ca absolvenții să se poată integra într-o societate aflată în continuă transformare“. Mai mult decât atât, în urma discuției cu profesorul de istorie Ionel Antimirescu și directorul adjunct al liceului am aflat că activitățile extrașcolare, programele opționale și acțiunile pe care școala le implementează vin în completare față de curricula impusă de Ministerul Educației și Învățământului tocmai pentru a oferi elevilor și o perspectivă practică care ar putea să le aducă noi opțiuni la terminarea studiilor.
Dintr-o populație de 8.060 de persoane, 28% o reprezintă populația cu vârsta cuprinsă între 1 și 18 ani. Pentru ei comuna Vidra are trei școli gimnaziale (Vidra, Irești, Burca), cinci școli primare (Viișoara, Tichiriș, Șerbeşti, Voloșcani, Cucuieți) și un liceu, ce poartă numele savantului Simion Mehedinți, cel mai strălucit dintre absolvenţii Gimnaziului din Vidra. Cu un număr de 675 de elevi, „acest liceu coagulează energiile intelectuale a douăsprezece comune ce fac parte din vechea Plăsie a Vrancei“, după cum spune Ionel Antimirescu. Înființat în anul 1953 ca o școală mixtă, Liceul „Simion Mehedinți“ a funcționat atât ca liceu tehnologic, cât și ca liceu teoretic. „Astăzi el are 27 de clase, de zi și seral, și reprezintă a doua unitate de ciclu liceal ca importanță din Moldova, unitatea colectând o mare parte a populației școlare din Bazinul Vrancei. Am avut un număr și mai mare de elevi, însă migrația străină plus condițiile financiare au redus drastic populația școlară“, afirmă Ionel Antimirescu. Pentru cei care au rămas pe aceste meleaguri liceul asigură un internat, o cantină, o bază sportivă. Două corpuri de clădire cu săli de clasă au fost reabilitate prin programe de renovare finanțate de Banca Mondială. În plus, există două ateliere: unul de dulgherie și altul de alimentație publică. Cu toate acestea, încă mai sunt multe de făcut. „Oferim, spun eu, toate serviciile necesare unei educații moderne. Ne-am dori totuşi o cantină nouă pentru că cea pe care o avem este afectată de cutremure și este într-o stare avansată de degradare. Speram să fim beneficiarii unui proiect de anvergură, dar nu a fost posibil să o renovăm din temelii“, spune cu regret directorul adjunct al unității.
Ceea ce vine ca un bonus pentru toți cei care învață aici este peisajul extrem de generos cu dealuri molcome, străjuite de Măgura Odobești și Munții Vrancei, udate pe alocuri de râurile Putna și Vizăuți ce asigură un aer curat, un mediu sănătos, dar și multe oportunități pentru cei care vor să rămână în această zonă. De-a lungul timpului păstoritul, creșterea vitelor, pomicultura, agricultura, prelucrarea lemnului au făcut din comuna Vidra o localitate importantă în Vrancea. Rămâne ca tinerii instruiți aici să dea înapoi comunității locale din energia și educația lor, să vină cu un suflu nou care să modernizeze această parte de țară.
Programe opționale inovative
Pe această strategie merg și profesorii, cei care le călăuzesc pașii acestor tineri. De un an aceștia, împreună cu reprezentanții Grupului de Acțiune Locală Țara Vrancei, au implementat o serie de proiecte. Cel mai actual, numit Leader Junior, aflat în derulare pe parcursul anului școlar 2015-2016, are un scop multiplu. „El își propune crearea unei rețele de centre de informare prin care informația de la GAL și pe axa Leader să ajungă mai bine și mai ușor în teritoriu, iar absolvenții noștri să fie ulterior beneficiarii acestor proiecte derulate prin GAL. De asemenea vrem să promovăm ideea ca elevii să fie cei care păstrează și conservă tradițiile și obiceiurile din zonă“, explică Ionel Antimirescu.
Una dintre activitățile preferate de elevi a fost concursul de fotografie. Elevii au fost provocați să aducă cât mai multe fotografii cu obiecte vechi, tradiționale vrâncenești din gospodăria proprie sau de la bunici. Aceste fotografii au fost încărcate pe site-ul GAL-ului și premiate. O altă acțiune a fost cu un grup țintă de 8-10 elevi care au participat efectiv în cadrul atelierelor unor meșteri populari din zonă pentru a realiza prin forțe proprii anumite obiecte, cum ar fi ii populare sau cimpoaie. „Mai avem biblioteca de weekend, o activitate organizată de dna profesoară Doina Straton, care și-a propus colectarea cât mai multor obiecte populare și chiar a realizat un muzeu în satul Șerbești. Băieții au fost la meșteri populari, unde au realizat măști din lemn, buciume“, adaugă profesorul. La decizia școlii au fost create ore opționale în care elevii învață despre tradiții.
„În perioada Școala Altfel facem tot felul de drumeții cu elevii. Cadrul natural ne ajută foarte mult, existând multe situri naturale, Parcul Național Putna, Măgura Odobești, avem situri arheologice inedite care nu au fost încă valorificate în timpul orelor de istorie. Cu clasele de turism și alimentație publică vom merge în zona Lepșa, o mică stațiune pentru zona noastră, unde elevii vor munci efectiv la agenții economici de acolo. Încercăm să facem tot felul de activități pentru a-i pregăti și practic pe tineri astfel încât să rămână în această comunitate“, încheie Ionel Antimirescu.
O sămânță frumoasă sădită în sufletele acestor copii, spun eu, în speranța că în viitor toate aceste informații îi vor ajuta să se descurce mai ușor în viață. Așa să fie!
Patricia Alexandra POP
Articole recente - Lumea Satului
- Inovație prin însămânțare
- Agricultura, vinovatul de serviciu
- Pentru Darius, agricultura este o artă...
- Noile Tehnici Genomice (NTG), abordarea Comisiei Europene
- Mănăstirea Bogdana, inima ce bate pentru voievozii Moldovei
- Tradiția cu ciopoare prin ochii unei tinere ciobănițe din județul Hunedoara
- Proiect de act normativ pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul suin și avicol
- Proiect de act normativ pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bivolițelor
- APIA aduce clarificări importante cu privire la stadiul controlului clasic pe teren - Campania 2023
- A fost prelungită perioada de aplicare a prevederilor privind instituirea unei scheme de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură