Articole revista 02 Decembrie 2015, 13:46

GAL Siretul Verde, punct și de la capăt

Scris de

– Domnule Adrian Baciu, sunteți reprezentantul Grupului de Acțiune Locală Siretul Verde. Știu că vă aflați între cele două Programe Naționale de Dezvoltare Rurală, mai exact în ce stadiu se află toată activitatea dumneavoastră?

– GAL Siretul Verde funcționează din anul 2010 și a implementat proiecte până anul acesta; suntem în ultima lună de funcționare pe vechiul PNDR, în perioada în care monitorizăm proiectele pe care le-am selectat. Avem în acest moment 71 de beneficiari care au accesat fonduri pe diferite măsuri plecând de la fermele de semisubzistență, Măsura 141, Măsura 112 – Instalarea tânărului fermier, Măsura 121 – Modernizarea exploatației agricole, avem proiecte pe Măsura 312 – Diversificarea activităților agricole în mediul rural, Măsura 313 – Turism și agrement în mediul rural sau Măsura 322 pentru primăriile care au primit finanțare pentru infrastructura de bază sau achiziția de utilaje pentru diverselor activități desfășurate de primărie.

– Ce teritoriu acoperiți prin activitatea pe care o desfășurați?

– GAL Siretul Verde are în componență 9 unități administrativ teritoriale. Opt dintre acestea se află în județul Vrancea, plecând din nordul județului de-a lungul râului Siret, și avem localitățile Ruginești, Pufești, Garoafa, Vânători, Biliești, Suraia, Vulturul, plus orașul Mărășești, la care se adaugă comuna Movileni din județul Galați. Această comună se învecinează cu câteva localități din Vrancea care au o cale de legătură comună, – Barajul de la Movileni Ciușlea.

– Acum, pentru că ați tras linie în urma încheierii exercițiului financiar 2007-2014, puteți spune care au fost cele mai accesate măsuri, spre ce s-au orientat cei mai mulți investitori?

– Măsura cea mai accesată din punctul de vedere al numărului de beneficiari este 141 – Fermele de semisubzistență, unde noi avem 32 de beneficiari care au primit fiecare câte 7.500 euro. Din punctul de vedere al valorii, Măsura cea mai accesată a fost 322, destinată primăriilor, unde s-au accesat circa 800.000 euro.

– Pe ce au cheltuit primarii acești bani, ce s-a achiziționat cu preponderență?

– Am avut investiții în baze sportive pentru incinta școlilor, achiziționarea de utilaje pentru servi­ciul de urgență, buldo­escavatoare, ATV-uri pentru stins incendii și desecări în caz de inundații. Avem o comună care are 6 km de trotuare și și-a cumpărat utilaje pentru deszăpezire. Ceea ce este inovativ la investițiile realizate de primării e componența de mediu. Spre exemplu, investițiile care privesc bazele sportive au un sistem de iluminat pe bază de panouri fotovoltaice, astfel încât au nocturnă folosind surse alternative de energie. Pe timpul zilei terenurile de sport sunt folosite de elevii școlilor, iar noaptea de tinerii din localitate.

– Care sunt localitățile care se bucură de aceste terenuri?

– Vorbim de cele trei terenuri de sport multifuncționale în aer liber realizate de Primăria Vulturu și de bazele sportive moderne de la școlile Vînători, Garoafa și Mirceștii Noi. Terenurile sunt acoperite cu gazon artificial, împrejmuite cu plasă din sârmă zincată înaltă de 6 metri și reprezintă o bucurie pentru toți copiii din satele Vulturu - Becali, Hîngulești și Vulturu care până anul acesta își realizau orele de sport în noroi.

– Sunt deja folosite aceste baze sportive, ați reușit să atrageți tinerii în aceste locații? Sunt interesați să facă sport?

– Da, sunt folosite și am aflat de la primarii din teritoriu că vara, după miezul nopții, se încingeau lungi partide de fotbal. Ceea ce înseamnă că scopul realizării acestor baze sportive este îndeplinit din punctul nostru de vedere.

– Este un lucru bun care are și o componentă socială. În felul acesta ați direcționat tinerii spre sport în detrimentul pierderii timpului prin cârciumi și alte localuri de acest gen.

– Da, noțiunea de bază sportivă există în mediul urban, însă în mediul rural nu existau și iată un plus de utilitate care a apărut în aceste localități. Totodată, avem proiecte pentru centre de agrement care sunt într-o fază finală de realizare. Noi nu am avut în teritoriul nostru nicio piscină, însă acum ne bucurăm și de acest lucru. Avem un alt centru de agrement la o baltă de pescuit, cu foișoare pentru pescari, o altă inovație, pentru că până acum nu am avut zone de pescuit amenajate și autorizate. Aceasta este plus valoarea pe care a adus-o GAL-ul prin proiectele derulate în teritoriu.

– Care este proiectul de suflet?

– Cred că proiectul de suflet este GAL-ul pentru cei implicați în acest Grup de Acțiune Locală. Avem și bucuria că ne vom continua activitatea în noul PNDR 2014-2020. Am depus actele pentru a obține sprijinul pregătitor și am fost selectați. Urmează ca luna aceasta să semnăm în vederea elaborării unei noi strategii.

– Felicitări și la cât mai multe proiecte!

Cu 89.895 euro valoare nerambursabilă în comuna Garoafa, satele Ciușlea și Garoafa, au fost construite două terenuri de sport multifuncționale în aer liber cu dimensiunea spațiului de joc de 42x20 m, gazon artificial de 50 mm și sistem de iluminat ecologic bazat pe panouri solare.

Centrul de agrement din satul Copăcești, comuna Ruginești, județul Vrancea, a primit o finanțare nerambursabilă în valoare de 196.833 euro, inițiatorii acestui demers fiind motivați de cadrul natural al zonei Ruginești care favorizează turismul de agrement, de circulație, de sejur, cultural, rural, de vânătoare și pescuit, agromontan sau de weekend. Locația va beneficia de piscină, o construcție multifuncțională dotată cu sală de jocuri și sală de fitness și aerobic.

Patricia Alexandra POP


Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti