Articole revista 17 Noiembrie 2015, 09:31

Turist în China multimilenară (V)

Scris de

PUBLICITATE: Agenție de turism: http://www.kmd-travel.ro/


Armata de teracotă din Xi’an

După un drum de vreo 15 ore cu trenul de la Beijing am ajuns în Xi’an, fosta capitală a imperiului chinez sub 13 dinastii, locul în care se termină „drumul mătăsii“. Aici locuiește cea mai mare comunitate de musulmani rămași de pe vremea comerțului cu mirodenii și mătase între Europa și China.

Orașul a devenit unul dintre cele mai vizitate din China după descoperirea arheologică din anii ‘70, a mausoleului unde este îngropat împăratul Qin Shi Huangdi cel care a unificat 6 provincii rivale și a pus bazele celui mai puternic și longeviv imperiu. Meritele împăratului Qin sunt de necontestat. În timpul domniei lui a fost construit Marele Zid, apoi un sistem impresionant de drumuri şi canale de navigație, a abolit feudalismul, a fost standardizat sistemul de măsurare a lungimilor și greutăților, s-a impus un sistem de scriere unic, o monedă unică și norme legale pentru tot imperiul. În timpul lui a fost instituită pedeapsa cu moartea chiar şi pentru delicte minore cum era considerat de exemplu să întârzii la lucru.

Construcția complexului funerar care adăpostește o armată cu mii de soldați de teracotă (unii afirmă că ar fi 6 mii, alții 8, iar alții chiar mai mulți) a fost începută din primii ani de domnie ai împăratului Qin. Împăratul se considera „Fiul Cerului“ și egalul zeilor și nu a încetat nici o clipă să caute secretul nemuririi trimițându-și înțelepți în toată lumea.

Credința în nemurire l-a determinat să facă orice pentru a-și asigura poziția de lider ordonând construirea unei adevărate reședințe imperiale subterane cu palat și soldați îmbrăcați, înarmați și postați în funcție de gradele militare care să îl însoțească după moartea lui şi care să îl ajute să cucerească lumea când va reveni la viață.

Armata este dispusă de-a lungul a 11 culoare de aproximativ 200 m lungime şi 3 m lățime. Fiecare soldat cântărește vreo 500 de kg și are cam 1,80 m înălțime. Inițial se presupune că au fost pictați cu galben, roșu și verde, în prezent păstrându-se doar urme vagi de pigmenți.

Expresiile faciale ale soldaților sunt diferite, măiestria și originalitatea chinezilor fiind și de această dată de neegalat. După ce arheologii au observat că figurile soldaților de teracotă corespund cu forma a zece caractere din alfabetul chinez, s-au conturat primele teorii că s-a dorit transmiterea unui mesaj secret. Este apreciată drept cea de-a 8-a minune a lumii.

Localnicul care a făcut descoperirea este un fel de simbol național în China, este director de muzeu și oferă autografe turiștilor pe cartea sa autobiografică.

Arheologii încă nu au făcut săpături în mormântul propriu-zis al împăratului, însă folosindu-se de raze infraroșii, au încercat să reconstituie mormântul acestuia, despre care se spune că ar avea tavanul tapetat cu pietre prețioase și că râuri de mercur ar curge prin el.

Datorită valorii istorice deosebite, în 1987, complexul funerar al primului împărat al Chinei a fost declarat de UNESCO patrimoniul cultural universal.

Am rămas cu amintirea unui loc plin de mistere unele, încă neelucidate. Toți acei soldați par că te privesc și așteaptă să intervină dacă cumva vrei să tulburi liniștea împăratului.

I-am privit și noi de sus de pe o esplanadă și am rămas impresionați. Câteva exemplare au fost refăcute în întregime și expuse în muzeu. Ni s-a oferit ocazia să fim și noi pentru câteva clipe soldați de teracotă, iar fotografiile mă fac uneori să retrăiesc atmosfera acelor vremuri.

Dar povestea mea nu s-a sfârșit, iar călătoria împreună cu voi continuă.

Teofilia Banu


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti