600x250 v1

Articole revista 19 Octombrie 2015, 14:00

Recomandări agrotehnice în câmp

Scris de

Interviu cu Bogdan Pintilie, directorul Departamentului Tehnic al companiei Prutul SA

– Dacă ar fi să faceți o descriere pe scurt a anului agricol care tocmai se încheie, ce ar fi de spus?

– La ora actuală mai este foarte puțin de recoltat din culturile anului 2014-2015. Din punct de vedere agrometeorologic 2015 nu a fost un an extraordinar, însă fermierii care au aplicat o tehnologie avansată s-au bucurat și anul acesta de producții însemnate.

– Care au fost provocările acestui an?

– În agricultură niciun an nu este ca celălalt. Anul acesta ne-am confruntat cu secetă, care la început s-a manifestat ca secetă pedologică, apoi ca secetă atmosferică, aspect care a avut o influență negativă asupra plantelor de cultură pe care fermierii le-au avut în câmpurile lor. Acest lucru a determinat o scădere a producției în funcție de cultura pe care a avut-o fiecare.

– Ce recomandări puteți face fermierilor pentru noul an agricol?

– Sugestiile cu care noi venim în întâmpinarea fermierilor, a colaboratorilor noștri sunt legate de protecția plantelor. Recomandăm în acest sens o atenție sporită la apariția dăunătorilor mai ales în perioada imediat următoare și aici vorbim despre viespea rapiței, puricii de pământ, care atacă rapița, dar și de agenții patogeni cum este Phoma în cazul culturii de rapiță. Fermierii trebuie să aibă în vedere faptul că această cultură, încă de la tratamentul seminței, are nevoie de o atenție sporită. Să nu uităm faptul că din 2016 agricultorii vor putea cultiva doar sămânță certificată conform unei norme europene de care va depinde și subvenția de la APIA.

– Cum putem preveni atacurile acestor dăunători și în mod practic ce mai trebuie făcut la această oră?

– La vremea aceasta fermierii pot achiziționa substanțe chimice care să le protejeze cultura împotriva acestor dăunători, fie un cipermetrin, lamda-cihalotrin, fie alfa-cipermetrin care sunt insecticide de contact simple cu acțiune de 3-4 zile și care cu siguranță vor menține atacul dăunătorilor sub pragul economic de dăunare. În ceea ce privește bolile, acestea pot fi controlate cu substanțe chimice pe care compania Prutul SA le aduce în întâmpinarea clienților prin oferta pe care noi am generat-o în această toamnă, cu produse de la majoritatea companiilor de top.

În acest moment cultura de rapiță fiind deja răsărită, lucrări mecanice nu prea mai există. Buruienile în acest moment pot fi controlate în cultura de rapiță tot cu substanțe chimice prin utilizarea ierbicidelor speciale pentru buruienile cu frunză lată, precum și pentru buruienile monocotile.

– Dacă vorbim de alte culturi, un ultim sfat care ar fi?

– Ca sugestie ar fi pregătirea patului germinativ foarte bine. Dacă vorbim de culturile cu sămânță mică, terenul trebuie să fie bine afânat, iar dacă vorbim de terenurile grele acestora trebuie să li se acorde mai multă atenție încă din perioada semănatului.

Patricia Alexandra Pop


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti