Articole revista 19 Octombrie 2015, 13:55

Scapă de dăunători cu difuzoarele feromonale!

Scris de

Metoda de confuzie sexuală constă în perturbarea recunoaşterii mascul/femelă prin difuzia permanentă de analogi de sinteză a feromonului sexual în aerul din parcela de pomi. Se prezintă sub diferite forme de difuzori celulozici, biodegradabili şi uşor de aşezat în pomi, pe ramuri. Ei saturează atmosfera livezii de feromoni, asemănători cu semnele emise de femele, astfel că masculii nu mai pot să localizeze femela, se împiedică împerecherea, nu mai există ouă viabile şi larve devastatoare, iar livezile sunt ocrotite fără a se recurge la tratamente chimice, se reduc tratamentele cu substanţe agresive pentru fauna entomofagă şi pentru consumatorii umani, se reduce numărul de tratamente pe generaţiile de dăunători specifici, creşte calitatea fructelor la recoltare. Difuzoarele se pun în pom în perioada înfloritului şi au efect 165 de zile. Folosirea lor datează la specia piersic din anul 2000, la măr din 2010, iar pentru specia prun s-au realizat din anul 2012.

În perioada anilor 2012-2015 am folosit difuzoare cu feromoni la specia măr pentru limitarea atacului de viermele merelor şi viermelui pieliţei de măr, care are 3 generaţii pe an şi aduc pagube de peste 70% din recoltă. Molia pieliţei şi minatoare care atacă frunzele de măr diminuează substanţial până la compromiterea totală a producţiei de mere, pentru 2-3 ani. Atacul de molia pieliţei depreciază calitatea fructelor de mere, piersic, cais şi prune, iar fructele iau calea borhotului pentru distilate.

Pentru combaterea acestor dăunători în mod clasic pomicultorii folosesc câte trei tratamente pentru fiecare generaţie, cu cheltuieli mari, folosesc substanţe care distrug fauna entomofilă, favorizează apariţia altor prădători şi care lasă reziduuri substanţiale, dăunătoare pentru consumatorii de fructe.

Folosind difuzoarele cu feromoni la specia MĂR tipul CHIN-ETSU Isomate CLR CATE 1.000 bucăţi/ha, reducem numărul de tratamente la unul singur pe generaţie şi aceasta numai în primul an de folosire, se reduc total după doi-trei ani şi le aplicăm numai dacă la generaţiile doi şi trei avem la 1.000, 5 fructe înţepate.

Tipul de difuzoare Suttera Checlomate SF-XL PENTRU Cydia Molesta şi Anarsia Lineatela câte 375 bucăţi/ha se foloseşte la speciile piersic şi cais, iar la specia prun am folosit difuzoare tipul Shin-Etsu ISONET A/OFM pentru viermele prunelor, folosind 1.000 bucăţi difuzoare pe hectar. În primul an nu mai avem fructe înţepate, procentul fructelor extra depăşind 80%. Nu vom scăpa să urmărim numai zborul altor dăunători cum sunt afidele (dar şi pentru acestea putem folosi larve de MAMARUTE).

Difuzoarele cu feromoni produse de firmele străine pot fi înlocuite cu capcane cu feromoni produse la Cluj pentru măr ATRA POM, pentru piersic ATRA MOL, pentru specia prun ATRA FUM. Se pun la fiecare hectar câte 10 capcane la care se schimbă capsula cu feromoni la două luni. Se realizează o captare parţială dar cu efect destul de bun, în special după doi-trei ani de folosire.

Efectul economic = pentru un hectar difuzoarele costă sub 250 euro/ha, iar pentru recolta în procent de 80% de calitate extra, la capcanele româneşti cheltuiala este de cca 50 euro/ha. Montarea este dificilă când ai o livadă în suprafaţă mare.

Petre Eremia


Vizualizari 5040
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti