Articole revista 03 Octombrie 2015, 11:05

Turist în China multimilenară (II)

Scris de

PUBLICITATE: Agenție de turism: http://www.kmd-travel.ro/


Beijing – capitala superlativelor

E o altă lume! Acestea au fost cuvintele rostite la primul meu contact cu Beijingul.

Totul mi s-a părut de mari dimensiuni, de la clădiri la pieţe şi străzi. La rândul lor chinezii mi s-au părut disciplinaţi, cu un spirit de competiţie dezvoltat, vorbesc frumos despre istoria şi cultura lor dovedind chiar un naţionalism pe care nu-l prea mai întâlneşti la multe popoare.

Cred că secretul liderilor chinezi ai epocii moderne vine tot de la modelul imperial în care împăraţii aveau putere absolută asupra poporului care pare şi astăzi că se supune unor reguli şi ritualuri stricte.

Acum totul e comercializat şi exploatat turistic, iar oraşul se spune că a suferit modificări substanţiale cu prilejul desfăşurării Olimpiadei din august 2008. Am văzut în trecere vestitul stadion cuib de pasăre, un reper unic pentru istoria jocurilor olimpice părând că reflectă dorinţa chinezilor de a fi altfel decât restul popoarelor. Într-o mare măsură cred că au reuşit.

Modernul şi tradiţionalul se îmbină destul de armonios, iar furnicarul de oameni pe care îl întâlneşti la tot pasul confirmă faptul că te afli într-o metropolă asiatică.

Zijin Cheng

Denumirea acestui complex arhitectonic, este o traducere a numelui chinezesc — „Zijin Cheng“ (Oraşul Purpuriu Interzis). „Cheng“ înseamnă cetate, iar cuvântul „Zi“ (violet, purpuriu), se referă la Steaua Polară care, în China antică, reprezenta lăcaşul ceresc al Împăratului de Jad (conducătorul Cerului şi al tuturor domeniilor de existenţă). Regiunea cerească ce îl înconjura era tărâmul în care locuiau Împăratul de Jad şi familia lui. Astfel, Oraşul Interzis, ca reşedinţă a împăratului Chinei, nu era altceva decât echivalentul terestru al tărâmului Împăratului de Jad. „Jin“ (interzis) se referă la faptul că nimeni nu putea părăsi sau pătrunde în palat fără permisiunea împăratului. (www.cunoastelumea.ro)

Oraşul Interzis a fost obiectivul despre care ştiam câte ceva înainte de a ajunge în China, dar odată ce te afli acolo ai efectiv senzaţia de întoarcere în timp, totul având un aer misterios şi încărcat de istorie.

Intrarea în acest complex arhitectural se face direct din impresionanta Piaţă Tian`anmen prin aşa numita Poarta Meridian unde împăratul îşi trecea în revistă trupele. Exista aici pe vremuri o curte transversală străbătută de aşa numitul Râu de Aur, tăiat de cinci poduri din marmură, iar ieşirea se face prin Poarta Priceperii Divine.

Oraşul Interzis a fost pe o perioadă de 500 de ani palatul imperial pentru 24 de împăraţi din dinastiile Ming şi Qing care au condus China. Se spune că au fost construite 9999 de încăperi fiecare cu destinaţia ei specială, numărul 9 semnificând prosperitatea şi două curţi, una exterioară acolo unde împăratul dădea ordine supuşilor lui şi una interioară care găzduia reşedinţa împăratului şi a familiei sale. Oraşul este înconjurat de un zid înalt de vreo 10 m prevăzut cu câte un turn pentru arcaşi la fiecare colţ şi de un canal cu apă cu lăţimea de cca 50 m. În interiorul zidurilor porţile, curţile şi grădinile sunt dispuse simetric.

Am mers urmărind cu mare curiozitate locurile importante ale palatului, sala Armoniei Supreme unde aveau loc ceremonii de întronare, nunţi imperiale, plecarea generalilor la război, Anul Nou şi ziua de naştere a împăratului, săli pentru primirea demnitarilor străini, pentru judecarea plângerilor, apartamentul imperial, iar în laterale erau clădirile destinate împărătesei, concubinelor, o bibliotecă imperială, depozite. La ieşirea din palat se află o mică gradină organizată după principiile Feng shui ce era destinată familiei imperiale pentru odihnă şi reflexie.

Sigur ar mai fi multe de povestit despre Oraşul interzis, dar cele câteva informaţii însoţite de imagini surprinse cu aparatul de fotografiat sper să vă facă dornici şi curioşi de a mă urmări în continuare pentru că, aşa cum vă spun de fiecare dată, călătoria continuă.

Teofilia Banu


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti