Bachus 2015
Istoria se repetă – se spune adesea. Iată că și Festivalul Internațional al Viei și Vinului Vrancea – Bachus se repetă an de an, ajungând acum la a XXIII-a ediție. Lume multă, expozanți de asemenea, dar mai puțin din licoarea celui căruia i s-a împrumutat numele pentru un asemenea eveniment.
Nu mai e de mirare că prin târgurile noastre, fie că se desfășoară adesea și sub brandul „Ziua recoltei“, vezi mai degrabă tarabe cu mici, bere, la Focșani și ceva pastramă pe lângă doar câteva recipiente de must, tulburel sau vin.
Producători agricoli, fermieri care să-și arate din isprava muncii lor de peste an nu prea mai întâlnești, locul lor a fost luat de cei pomeniți mai înainte și comercianți a tot ce poate exista de vânzare. Mi-ar fi plăcut să „mă împiedic“ la tot pasul de producători autohtoni, de meșteri populari, de produse specifice evenimentului și, până la urmă, de tot ce se produce în spațiul rural.
N-aș putea spune că la Focșani a fost la fel. Printre artizani, tarabe cu de toate, au fost și producători agricoli, cultivatori de viță-de-vie și nu numai. M-am bucurat să-i întâlnesc, să-i cunosc și să aflu din nevoile lor.
Poate n-ar fi rău ca pentru edițiile următoare ale unor asemenea evenimente să fie mai serios implicate și susținute în demersurile lor Direcțiile Agricole, dar mai cu seamă Camerele Agricole Județene. Acolo se află nucleul de specialiști care au dovedit performanță în relația cu producătorii agricoli. Cu siguranță am vedea în târguri mai mulți dintre cei care trudesc să producă pâine, lapte și... vin.
(I. BANU)
- Articol precedent: Greenpeace promovează agricultura ecologică
- Articolul următor: UE a eliberat într-o săptămână licențe pentru exportul a 533.000 de tone de grâu