Articole revista 18 Septembrie 2015, 13:47

Procentul de înverzire, o problemă sau o soluție care merită extinsă?

Scris de

La recomandarea Uniunii Europene, în luna martie a acestui an intra în vigoare Ordonanţa de guvern nr. 3 obligatorie pentru toţi fermierii care deţin mai mult de 15 ha şi care trebuie să respecte procentul de înverzire de 5%. O măsură prietenoasă cu mediul, dar care a încăierat mulţi proprietari de terenuri şi arendatori nehotărâţi dacă pe suprafaţa respectivă să fie ridicate perdele forestiere, terenul să fie lăsat nelucrat sau culturilor să li se aplice substanţe bioecologice, care nu dăunează mediului.

Dacă ne gândim că 90% din suprafața agricolă declarată la APIA este în arendă, atunci se înţelege câţi arendatori sunt puși în dificultate atunci când trebuie să-și anunțe arendașii că trebuie să lase terenul nelucrat sau să aplice una dintre măsurile prevăzute de ordonanță. „I-am spus proprietarului care mi-a dat 5 ha pe care vreau să aplic măsura impusă de ordonanță cum stă treaba și, când a auzit, a luat foc. Reacția lui a fost: „Pe terenul de la tata? Dar ce să fac eu cu salcâmii dacă faci perdea forestieră sau de ce să nu-mi lucrezi terenul?“, explică un fermier din judeţul Ialomiţa.

În acest context, ne-am pus şi noi în pielea celor doi şi se pare că doar soluţiile bioecologice oferă o soluție mulțumitoare pentru ambele părți. Pe piaţă există o gamă destul de bogată de soluţii, mai ales dacă ne uităm la ofertele produselor importate, însă România se poate lăuda şi ea cu un îngrăşământ natural obţinut prin vermi­compostare. Încă din 2008 Mircea Voinea a reuşit să aducă pe piaţă un produs inovator – BioHumusSol, 100% natural, care îşi propune să îmbunătăţească calitatea mediului şi chiar să înlocuiască în totalitate îngrăşămintele chimice. Şi aceasta doar punând un anumit tip de râme – râmele roşii de California – să lucreze în folosul său. Micile târâtoare înghit şi transformă practic gunoiul de grajd în humus, asigurând elementele necesare pentru hrana plantelor, dar şi un plus de protecţie împotriva bolilor, prin prezenţa unor substanţe numite fitoalexine, care au un rol asemănător anticorpilor. „În lumea vegetală BioHumusSol joacă același rol pe care îl are colostrul în lumea animală. Știm cu toții că un nou-născut, dacă nu beneficiază de primul lapte al mamei lui, are o imunitate scăzută, se îmbolnăvește ușor. La fel se întâmplă și cu plantele. Dacă ele nu beneficiază de humus devin sensibile la boli. Vedeți că fermierii folosesc tot mai multe tratamente preventive. Folosind însă acest produs tratamentele dispar încet, încet, ca să nu mai vorbim de faptul că solul se ameliorează și devine mult mai bogat în elemente nutritive. Eu am o vorbă: un corp sănătos este numai acela hrănit sănătos“, declară Mircea Voinea, producătorul BioHumusSol, singurul îngrăşământ natural din România obţinut prin vermicompostare. Produsul există deja în comerţ sub formă lichidă sau granule, se aplică în cantitate de 5 litri la hectar şi promite o serie întreagă de beneficii. Mai exact, reduce costurile de producție cu 60% față de agricultura convențională, asigură o imunitate crescută plantelor, o rezistență sporită în fața bolilor și dăunătorilor, crește perioada de păstrare a fructelor recoltate și oferă o producție crescută cu 40%.

Dacă vorbele nu cântăresc suficient, producătorii invită toţi „Toma necredincioșii“ să vizi­teze ferma de legume aflată la Buzău, înființată an de an în scop demonstrativ, să se informeze de la specialiști sau să intre pe site-ul companiei pentru a vedea filmulețele de prezentare. „Un alt exemplu elocvent care poate atârna hotărâtor în luarea unei decizii de cumpărare a produsului sunt probele de la institutele de cercetare, unde BioHumusSol s-a aflat în testare, sau Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău care aplică produsul pe zeci de soiuri de tomate, ardei, vinete etc.“, apreciază Mircea Voinea.

Patricia Alexandra POP


Vizualizari 2266
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti