Articole revista 01 Septembrie 2015, 13:10

O săptămână la Kiev (IV)

Scris de

De la dangătul clopotelor la cântece patriotice

Kievul merită explorat nu doar pentru lăcaşele de cult care sunt impresionante şi unice prin măreţie şi număr, ci şi din perspectiva evenimentelor din epoca contemporană. Îmi amintesc că ceea ce mi-a atras atenţia încă de la intrarea în oraş a fost o statuie uriaşă reprezentând o femeie cu sabia în mână, despre care aveam să aflu că se numeşte „Patria Mamă“. Povestea ei a început în anul 1977 când preşedintele URSS Leonid Brejnev a dorit construirea unei statui care să întreacă în înălţime cupolele mănăstirii Lavra Pecerska. Este cel mai înalt monument din Ucraina şi este construit în aşa fel încât să reziste oricărui cutremur. După anul 1991 sabia a fost tăiată cu aproximativ 30 m pentru a se restabili ordinea iniţială. Pentru că nu trebuia să fie ceva mai înalt decât cupolele amintitei mânăstiri.

Pe aceeaşi esplanadă se află Muzeul National al Istoriei Marelui Război Patriotic închinat celor care au luptat în Al Doilea Război Mondial. Sunt expuse tancuri, avioane, elicoptere, bombardiere, aruncătoare de rachete, sute de exponate în aer liber. Peste tot erau difuzoare din care răsunau cântece patriotice. Am trăit un sentiment ciudat în clipele petrecute acolo, a fost un fel de întoarcere în timp care însă a dispărut imediat ce am plecat să colindăm oraşul.

Kiev o capitala europeană

De fiecare dată când ajung într-un loc nou îmi place să admir natura, iar din acest punct de vedere Kievul poate fi considerat un oraş „verde“. Are atâtea parcuri şi spaţii verzi încât orice traseu ai alege beneficiezi oricum de umbra copacilor. Cea mai facilă metodă de a circula dintr-o parte în alta a oraşului este metroul, care este, în sine, o atracţie turistică. Metroul din Kiev este primul sistem de tren subteran din Ucraina şi al treilea din fosta URSS. Inedit este faptul că aici se află cea mai adâncă staţie de metrou din lume – Arsenal – 107 m, iar staţia Universitate are una din cele mai lungi scări rulante din lume – 87 m.

Săptămâna petrecută la Kiev mi-a dat prilejul de a trăi stări sufleteşti contradictorii. De la smerenia care te cuprinde intrând în biserici la tensiunea resimţită la trecerea prin Piaţa Independenţei care parcă voia să-mi transmită ceva din atmosfera evenimentelor ce urmau să se întâmple. Apoi bucuria copilărească ce m-a cuprins încercând să aleg bomboane dintr-un magazin unde erau expuse o mulţime de sortimente, aerul boem din cafenele şi de pe bulevarde şi nu în ultimul rând întoarcerea în timp pe esplanada muzeului dedicat războiului. Toate acestea în numai câteva zile care au fost pentru mine de neuitat.

Fără a-i neglija moştenirea culturală şi spirituală care i-a garantat peste timp statutul de centru al ortodoxiei, Kievul trebuie să rămână un oraş accesibil oricui din lumea asta pentru că merită văzut şi cunoscut.

Povestea Kievului se încheie aici, dar călătoria imaginară împreună cu dumneavoastră continuă pentru că nu am epuizat impresiile adunate din alte locuri la fel de inedite.

Teofilia Banu


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti