Adama 04 mai 2020
update 4 Jun 2020

Lucrări în verde la cireş şi cais

Producţia de cireşe şi caise în anul 2015 a fost bună şi trebuie să pregătim producţia anului viitor, efectuând în lunile iulie şi august lucrări în verde şi tratamente cu azot proteic, amidic (NH2(COOH)2) prin aplicarea de tratamente foliare cu îngrăşământul UREE 46. Tăierile în verde aplicate în lunile iulie şi august stimulează creşterea lăstarilor anuali şi diferenţierea mugurilor de rod, la toate speciile din grupa prunoidelor la care s-a finalizat recoltarea. Cireşul are tendinţa de a forma pe ax şi şarpante etaje în mod natural la distanţe prea mari şi de aici fenomenul de degarnisire.

Executarea de incizii pe ax şi şarpante, aplicată dedesubtul unui mugure vegetativ sau a unui lăstar în plină creştere, are ca efect stimularea creşterii datorită faptului că, în perioada de vegetaţie activă, organele pomului sunt alimentate cu substanţe sintetizate în frunze care circulă în sens descendent. Inciziile lineare sunt incizii transversale care se fac la toate speciile pomicole.

Tot acum facem lucrarea de ciupit a lăstarilor, care constă în suprimarea vârfului ierbaceu, deasupra ultimei frunze care a atins mărimea normală, favorizând lumina şi diferenţierea mugurilor de rod. O altă lucrare este plivitul = suprimarea lăstarilor de prisos, când au lungimea de 5-6 cm, care favorizează formarea de schelet şi semischelet plin de formaţii de rod specific fiecărei specii. Alte operaţiuni sunt cele care modifică poziţia ramurilor în scopul stimulării, creşterii şi îmbrăcării lăstarilor cu muguri de rod = sunt operaţiile de DRESAJ, ÎNCLINARE, ARCUIREA ŞI TORSIONAREA RAMURILOR, operaţii care stimulează fenomenul de inducţie a rodului.

Toate aceste lucrări trebuie susţinute cu o îngrăşare moderată şi direct la frunze cu UREE 46, prin lucrări de stropit, prima lucrare fiind necesară când recoltatul este spre final şi se repetă din 7-10 în 7-10 zile, având în vedere ca ultima lucrare să nu depăşească data de 25 august 2015.

Primul tratament este un amestec de 0,1% uree + 0,03% fosfit de potasiu + 0,03% îngrăşământ cu microelemente.

Al doilea se realizează după 7-10 zile cu 0,1% uree 46 + 0,01% alfacipermetrin + 0,2% microelemente.

Al treilea tratament = 0,1% uree 46 + 0,5% zeamă bordeleză.

Al patrulea (nu mai târziu de 25 august), cu un amestec de 0,1% uree 46 + 0,01% Reldan.

La speciile cireş şi cais, prin aceste lucrări combinate cu fertilizări foliare, dublăm efectul lucrărilor în verde în sensul diferenţierii mugurilor de rod şi pregătirii pomului pentru iernare şi înfloritul din anul viitor. Cine nu reuşeşte să realizeze lucrările în verde trebuie să facă obligatoriu tratamentele recomandate, dar va avea mai mult de lucru la tăierile în uscat. În perioada septembrie-noiembrie se vor executa lucrări suplimentare, iar tratamentele vor fi prezentate la timpul potrivit.

Petre EREMIA