Articole revista 17 Iulie 2015, 16:46

O săptămână la Kiev (I)

Scris de

Kiev este capitala şi cel mai mare oraş al Ucrainei situat în partea de nord a ţării, pe râul Nipru, fiind un important centru ştiinţific, educaţional, cultural şi nu în ultimul rând turistic. Oraşul este renumit în întreaga lume pentru reperele istorice şi infrastructura extinsă, completată de un sistem de transport public la fel de dezvoltat. Capitala ucraineană este locul în care civilizaţia slavă s-a născut şi pe care Balzac îl numea oraş etern, Roma Nordului. Legenda spune că oraşul a fost fondat pe la sfârşitul secolului al V-lea, de patru fraţi: Kyiv, Shchek, Khoryv şi sora lor Lybid. A fost denumit după fratele cel mare, Kyiv, iar în secolul al IX-lea devenise deja centrul politic al slavilor de est. În 988, Vladimir I a introdus creştinismul ca religie oficială şi a ajutat la dezvoltarea relaţiilor politice cu Imperiul Bizantin şi Bulgaria. În timpul invaziei mongolilor, în 1240, a suferit distrugeri mari. În 1362 a intrat sub conducerea ducilor lituanieni şi polonezi. Sprijinit de armata rusă a reuşit să iasă de sub jugul lituanian-polonez în secolul al XVII-lea. În 1654 Ucraina s-a unit cu Rusia şi oraşul a fost anexat Moscovei. Din Kiev a început creştinarea Rusiei. După victoria bolşevică din 1921 a fost alăturată Uniunii Sovietice, iar în 1934 a devenit capitala Republicii Ucrainene Socialiste. Independenţa vine în 1991 odată cu destrămarea Uniunii Sovietice. (sursa: http://www.flysky.ro/bilete-de-avion/Kiev)

În toamna lui 2013 am primit propunerea de a participa la un eveniment mondial dedicat apiculturii la Kiev. Am fost încântată să aflu că voi avea ocazia să vizitez cu acel prilej un oraş care se află într-o ţară la est de România, pe care n-o mai văzusem şi despre care aflasem multe lucruri interesante.

Am ajuns la Kiev înaintea unui moment istoric pentru Ucraina, întâlnirea de la Vilnius din noiembrie 2013 când se aştepta decizia prin care această ţară să iasă de sub influenţa Rusiei şi să se îndrepte spre aderarea la Uniunea Europeană.

Câteva întâlniri şi dialoguri scurte au fost suficiente pentru a-mi da seama de starea sufletească a ucraineanului de rând. Majoritatea îşi doreau altceva decât trăiseră până atunci, numai că, după doar câteva luni de la vizita noastră, bătălia geopolitică a trecut de la masa negocierilor la confruntări militare care încă mai continuă şi azi.

Trecând peste toate aceste triste evenimente, încerc să vă introduc în atmosfera unui oraş cu o arhitectură aparte care te uimeşte cu frumuseţea şi măreţia lui. De la lăcaşele de cult, emblema oraşului supranumit „Vaticanul“ ortodoxiei, la Muzeul Războiului am văzut locuri care fac Kievul unul dintre cele mai frumoase oraşe ale lumii şi în care am avut parte de momente memorabile.

În Piaţa independenţei întotdeauna se întâmpla ceva…

Maidan Nezalejnosti (Piaţa Independenţei) este inima oraşului şi un fel de Piaţa Universităţii de la noi. Aici se întâlnesc locuitorii Kievului. Am admirat acest loc în care până la vizita noastră s-au întâmplat o serie de evenimente care au adus Ucraina mai aproape de atenţia Uniunii Europene şi chiar a întregii lumi prin victoria lui Iuscenko şi Timoşenko, aşa numita „revoluţie portocalie“. Nu mi-am putut imagina atunci criza politică ce a urmat după aceea.

Ucraina se află acum în mijlocul confruntărilor politice şi militare dintre Rusia şi ţările NATO, iar Kievul a fost destul de afectat. Unele fotografii pe care le-am făcut atunci în zona respectivă pot spune că au devenit istorie.

Din Maidan Nezalejnosti începe principala arteră a oraşului, bulevardul Khreshchatyk. Construit în stil neoclasic, acesta reprezintă principala zonă comercială unde artiştii amatori îşi expun operele spre vânzare. Este un bulevard înţesat de magazine, restaurante şi cafenele elegante, dar şi scumpe. Are ceva mai mult de 1 km lungime şi se termină în Piaţa Bessarabska.

Mă gândesc totuşi cu teamă că nu vom avea ocazia prea devreme să revedem aceeaşi curăţenie, fete frumoase şi atmosferă boemă.

Amintirile din călătoria la Kiev mi-au făcut viaţa mai frumoasă, mai bogată spiritual şi îmi doresc să vă trezească interesul de a vizita acele locuri. Dar până atunci încerc să aştern pe hârtie, în câteva episoade, propriile-mi impresii.

Dragă cititorule, fii aşadar partenerul meu de călătorie!

Teofilia Banu


Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti