Kuhn GMx aprilie2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 14 Apr 2021

Qatar – locul unde apa e mai scumpă ca benzina (III)

Perla Qatarului

Complexul rezidenţial „Perla“ este un proiect ambiţios conceput spre a fi construit pe insule create artificial, de fapt o replică a celebrului proiect „The Palm“ din Dubai, dar care s-a dorit a fi mai presus decât acesta.

Faptul că dispun de rezerve uriaşe de petrol şi gaze naturale le permite şi qatarezilor să investească în proiecte ambiţioase pe care nu le întâlneşti în altă parte a lumii.

Este un ansamblu de clădiri impunătoare, hoteluri de lux, porturi pentru yachturi şi alte ambarcaţiuni de agrement, zone comerciale cu magazine ale celor mai exclusiviste branduri din lume, cafenele şi restaurante, şcoli şi clinici medicale. Se preconizează ca zona să fie reşedinţa a peste 100.000 de locuitori, fiind singurul loc în care cetăţenii străini vor putea deţine proprietăţi, la preţuri exorbitante, desigur. Tot aici poţi vedea spaţii verzi bine întreţinute şi doar gândul că la câţiva paşi te întâmpină deşertul şi temperaturile insuportabile a făcut să dispară dorinţa de a sta prea mult prin acele locuri.

Souq Wahif – bazarul din Doha

Se pare că în toate oraşele din lumea arabă există câte o piaţă tradiţională denumită souq. Am avut ocazia să surprindem în câteva ore animaţia Souq Wahif. Acest loc are o istorie de peste 100 de ani. Am putut vedea aici tarabe de unde poţi cumpăra până şi cele mai bizare lucruri, dar şi suveniruri, haine, stofe, mătăsuri, condimente, bijuterii vechi, covoare tradiţionale. Multe erau deja pregătite pentru a ne aminti că aici se va desfăşura în anul 2022 Campionatul Mondial de Fotbal. Erau şi multe restaurante cu preparate tradiţionale asiatice şi din Orientul Mijlociu, precum şi saloane pentru shisha sau narghilea, un mod popular de a fuma în ţările arabe.

Să zbori cu Qatar Airways

Dintre toate călătoriile mele cu avionul, cea cu Qatar Airways a fost cea mai confortabilă şi mai lipsită de stres, deşi aeronava era una dintre cele mai mari din lume. Cred că şi la acest capitol compania aeriană a Qatarului se află în fruntea celor din Europa şi din America. Aeroportul International din Doha este de asemenea un obiectiv deosebit în care se află unul dintre cele mai mari duty-free-uri din lume şi unde în zona de aşteptare pentru pasageri te simţi cu adevărat răsfăţat graţie condiţiilor oferite la cele mai înalte standarde şi a unui personal foarte amabil. 

Doha, capitala viitorului

Timpul petrecut în capitala Qatarului m-a dus cu gândul la anii copilăriei, când ne imaginam cum va fi anul 2000 şi desenam clădiri sofisticate, şosele ultramoderne, maşini de lux, aeroporturi, avioane, rachete. Tot ce-am văzut mi-a creat impresia că sunt într-un film ştiinţifico-fantastic şi că desenele mele deveniseră realitate. Doha e un oraş care nu ţine pasul cu prezentul, ci cu viitorul şi poate fi numit fără a greşi capitala viitorului.

Dragii mei cititori, povestea despre capitala Qatarului se încheie aici, dar îmi doresc să călătorim împreună şi în alte locuri ce mi-a fost dat să le văd. Aşadar, călătoria continuă.

Teofilia Banu