106 ani de la naşterea marelui Dan Moisescu
Pe 14 iunie s-au împlinit 106 ani de la naşterea cântăreţului, dirijorului, violonistului, folcloristului şi compozitorului Dan Moisescu, primul artist român care a revitalizat cântecele urbane de secol XIX, din colecţia Anton Pann. Născut în Odobeşti-Vrancea, la 14 iunie 1909, a început de la 7 ani să cânte la vioară, iar la 15 ani îl regăsim în corul catedralei episcopale din Buzău şi în orchestra simfonică a Liceului „Haşdeu“ din aceeaşi localitate. Este absolvent al Facultăţii de Teologie şi al Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti. Încă din studenţie a colaborat cu revista „Izvoraşul“, editată de preotul şi învăţătorul Gh. N. Dumitrescu, unde publică texte ale cântecelor culese şi transcrise.
În 1947, apare prima lucrare amplă de folclor, sub semnătura lui Dan Moisescu, sub titlul „Culegere de jocuri, colinde şi superstiţii“ din Făcăieni-Ialomiţa, iar mai târziu publică o serie de colecţii din Dobrogea şi Ardeal, cântece pe care le-a armonizat şi aranjat pentru orchestra populară. În 1949 este angajat ca solist vocal al Orchestrei „Barbu Lăutaru“, activitatea pe care o desfăşoară în paralel cu cea de cântăreţ în corul Filarmonicii „George Enescu“. În 1952 termină Conservatorul, apoi va fi solist la Orchestra „Flacăra Prahovei“ (1961-1963), dirijor şi solist al Ansamblului de cântece şi dansuri „Brâuleţul“ din Constanţa (1963-1965), dirijor şi solist vocal al Orchestrei „Mioriţa“ a Filarmonicii „Gheorghe Dima“ din Braşov (1965-1970) şi profesor la Şcoala populară de artă din Constanţa (1970-1974). În anul 1968 este distins cu medalia Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a. Se stinge din viaţă în 1976, la Constanţa, la vârsta de 67 de ani.
În decursul carierei abordează toate genurile şi speciile tradiţionale: cântecul liric, balada, cântecul haiducesc, de dragoste, de lume, romanţa semicultă etc. Rămân memorabile piesele sale nemuritoare, culegeri sau texte proprii, aranjament orchestral şi vocea Dan Moisescu: „Bordeiaş, bordei, bordei“, „Floricică de cicoare“, „Am o mândră la Ploieşti“, „Balada Radei“, „Cântecul lui Barbu Lăutarul“, „De m-aş face o cărăuşă“, „Du-mă, dorule, mai tare“, „Fir-ai dorule nebun“, „Leliţă cârciumăreasă“, „Nechează murgu-n obor“, „Până când nu te iubeam“, „Şi noi la Ilinca“, „Sus pe dealul înverzit“, „Busuioc de la Pleniţa“, „Leliţă Săftiţă“, „Spune, spune moş bătrân“ etc. În memoria sa, în fiecare an se desfăşoară, la Topalu, Constanţa, Festivalul-concurs de interpretare a cântecului popular românesc „Dan Moisescu“, ajuns la a XIX-a ediţie.
Maria Bogdan
- Articol precedent: Tratarea butoaielor de vin
- Articolul următor: Marica Pitu, creatoarea primei piese de folclor dobrogean