Articole revista 04 Mai 2015, 15:31

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian (VII)

Scris de

PUBLICITATE: Agenție de turism: http://www.kmd-travel.ro/


Ayurveda reprezintă un sistem complex de vindecare naturală care provine din India. În limba sanscrită, cuvântul Ayurveda înseamnă „Ştiinţa vieţii“. „Ayus“ înseamnă viaţă“ şi se referă la energia fundamentală a vieţii, iar „Veda“ – cunoaştere sau, altfel spus, ştiinţă. Ayurveda a oferit, de-a lungul timpului, baza teoretică şi practică pentru construirea celorlalte sisteme tradiţionale de vindecare, cunoscute în prezent ca ramuri ale medicinei alternative. (sursa Scriba Cezar, lector Ayurveda)

Vizita la cea mai mare grădină de mirodenii din Sri Lanka ne-a adus pe urmele vestiţilor corăbieri arabi şi mai apoi portughezi şi olandezi care, prin călătoriile lor, au adus în Occident o marfă mai scumpă decât aurul. Mirodeniile au fost considerate multă vreme un dar pentru feţele regale, oamenii obişnuiţi având acces la ele mult mai târziu.

Acolo am aflat că adevărata origine a mirodeniilor a fost cel mai bine păstrat secret comercial al tuturor timpurilor.

Îmi amintesc cu plăcere cum ghidul care ne însoţea reuşea să ne capteze atenţia prin modul detaliat în care ne prezenta fiecare plantă, fiecare mirodenie obţinută de la acestea pe care mulţi dintre noi le văzusem doar în forma comercială. Am descoperit astfel câteva dintre secretele cultivării şi prelucrării condimentelor şi mirodeniilor folosite în rafinata bucătărie singaleză şi indiană.

Am văzut acolo, prima dată în mediul lor natural, arborele de vanilie şi de cacao, cardamomul, nuca de cocos regală, arborele de cuişoare şi alte câteva plante care, în final, ajung pe masa noastră ori constituie ingrediente pentru diversele produse cosmetice sau numeroasele preparate utilizate în terapia naturistă promovată prin cel mai vechi sistem de medicină din lume – Ayurveda.

N-am reuşit să rezist curiozităţii de a testa direct de la sursă mai multe preparate din plante medicinale şi aromatice. Efectele imediate ale celor încercate chiar m-au convins că pot fi folosite ca terapie în diverse afecţiuni. Sigur – ne spuneau „artizanii“ acestor produse – rezultate semnificative în urma unor astfel de tratamente nu apar imediat, dar vindecarea este de cele mai multe ori completă.

Sunt medic veterinar, dar seriozitatea cu care ne-au fost prezentate anumite terapii, modul cum se obţin preparatele şi faptul că din ce în ce mai mulţi europeni şi americani vin în aceste locuri pentru a se vindeca m-au convins că principiile terapeutice Ayurveda, testate de-a lungul a câtorva mii de ani, n-au nimic mistic în ele.

Am păstrat o listă cu vreo 25 de preparate pe care o mai consult din când în când şi visez că într-o bună zi o să am timp să aprofundez această terapie care nu tratează doar corpul, ci şi mintea şi sufletul.

Despre insula de smarald, despre această parte de lume mai am încă de povestit. Aşadar, călătoria continuă.

Teofilia Banu


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti