Kuhn GMx aprilie2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 8 May 2021

Soiul de fasole pitică „CLARISA“

Până în anul 1989, cultivarea fasolei în ţara noastră era aproape o tradiţie, această cultură leguminoasă fiind nelipsită din orice asolament agricol. Deşi în practica agricolă această cultură a cunoscut declinul, nu a dispărut şi din activitatea de cercetare ştiinţifică. Vă prezentăm în rândurile următoare soiul de fasole pitică de grădină cu păstaie galbenă, cilindrică, omologat în anul 2014 şi care o are ca autoare pe doamna biolog Floarea Burnichi, cercetător în cadrul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Legumicultură Buzău.

Scurtă descriere

Soiul de fasole pitică pe care vi-l prezentăm este unul timpuriu, cu perioadă scurtă de vegetaţie, de 90 zile de la răsărit la maturitatea tehnologică. Portul plantei este determinat, cu o înălţime medie de 47.4 cm, iar numărul mediu de lăstari pe plantă este de 7.5. Tufa de fasole pitică este compactă şi prezintă un număr mediu de frunze pe plantă de 27, iar coloritul foliajului este verde închis. Soiul are o creştere determinată, de aceea tulpina are o lungime medie de 7.1 cm. Florile sunt albe, dispuse în racem scurt şi în fiecare inflorescenţă sunt 2-3 flori. Perioada înfloritului se desfăşoară pe o durată de 15-20 zile. Pentru o bună polenizare în această perioadă, temperatura optimă trebuie să fie de 20-22° Celsius, iar umiditatea relativă a aerului 85%. Păstăile sunt subţiri, fine, elegante, de culoare galben – verzui la maturitatea fiziologică şi galben deschis la maturitatea tehnologică. Acestea au o lungime medie de 16.7 cm, forma lor în secţiune este cilindrică, fiind uşor curbate, cu o curbură a stilului medie şi au o grosime medie de 7,5 mm. Prezintă un număr de boabe/păstaie de 6-7, iar cel mediu al păstăilor/plantă este de 35-45, cu o greutate totală medie/plantă de 300 g. Greutatea medie a unei păstăi este de 6.3 g. Masa a 1.000 de boabe este de 215 g. Păstăile sunt lipsite de aţe, au codiţe lungi, sunt de calitate superioară, foarte fragede şi se încadrează în grupa soiurilor cu păstaie extrafină.

Pentru soiul de fasole pitică de grădină cu păstaie galbenă, cilindrică se foloseşte tehnologia cadru de cultivare a fasolei pentru păstăi în câmp. La însămânţare trebuie acordată o atenţie deosebită temperaturii, temperatura optimă de vegetaţie fiind de 20-25° Celsius. Temperaturile scăzute, sub 9° Celsius, împiedică creşterea şi dezvoltarea plantelor, seminţele putrezind în sol, iar cele de peste 30° Celsius determină avortarea florilor şi stânjenesc formarea păstăilor. Soiul de fasole pitică de grădină cu păstaie galbenă, cilindrică prezintă rezistenţă la agenţii patogeni şi dăunătorii specifici; de aceea este recomandată pentru cultivarea în sistem ecologic.

Din punctul de vedere al eficienţei economice, soiul de fasole pitică „CLARISA“ are o producţie mare, peste 12 t/ha. Perioada de vegetaţie este scurtă, de aceea poate fi cultivat în cultură timpurie, înaintea altor culturi sau succesiv. Datorită uniformităţii plantelor şi a maturităţii tehnice concentrate a păstăilor (peste 80% la primul recoltat), soiul se pre­tează la recoltarea mecanizată şi este recomandat pentru consum în stare proaspătă şi industrializare.

Laura Zmaranda