Intervenţii fitosanitare în livezile de cireş, prun şi vişin
Scris de Lumea SatuluiCondiţiile din unele zone ale ţării – precipitaţii abundente, umiditate atmosferică ridicată, dublate de o slabă circulaţie a aerului – favorizează apariţia şi dezvoltarea unor boli, precum monilioza (Monilia spp) şi ciuruirea (Ascospora beijerinckii) la prun, cireş şi vişin, pătarea roşie (Polistygma rubrum) la prun şi antracnoza frunzelor (Coccomyces hiemalis) la cireş şi vişin.
Descriere sumară a bolilor
Monilioza este una dintre cele mai periculoase boli ale sâmburoaselor, atacul de primăvară putând duce la pierderi de recoltă de până la 60%.
Simptome: boala se manifestă pe flori, frunze, lăstari şi fructe. Toate organele atacate de ciupercă se ofilesc, se brunifică şi cad. Se deosebeşte de alţi agenţi patogeni prin aceea că vârful lăstarilor se îndoaie şi se usucă. Pe fructe apar pete circulare, cafenii, pulpa devine moale şi putrezeşte.
Ciuruirea este o boală specifică livezilor de cireş, vişin, prun, cais şi piersic. Se manifestă pe frunze, lăstari şi fructe. Simptome: frunze – pete circulare de 2-7 mm, de culoare brun deschis, cu marginile mai închise, la cireş şi vişin şi de 0,3-3 mm, cenuşii-brune, cu contur mai închis, la prun. Cu timpul, ţesutul din dreptul petelor se necrozează şi cade, astfel că frunzele apar ciuruite; lăstarii tineri – pete mici, ovale, dispuse în jurul mugurilor, roşietice sau violacee la început, iar după necrozare, brun – cenuşii spre cenuşii-albicioase; fructe – pete mici, roşietice, uşor vizibile care, în stare avansată a bolii, confluează şi acoperă porţiuni mari din fruct. Ţesutul devine brun-negricios, iar pulpa se usucă până la sâmbure.
Pătarea roşie se întâlneşte începând cu ultimele decade ale lunii aprilie în livezile de prun unde nu se aplică tratamente chimice. Simptome: boala se manifestă pe frunze, prin apariţia unor pete galbene-verzui, apoi roşii-cărămizii. Ţesutul afectat este mai îngroşat, uşor bombat spre faţa inferioară a limbului, pigmentat cu nişte punctişoare brune. La un atac puternic, pomul se defoliază timpuriu.
Antracnoza frunzelor este prezentă în plantaţiile de cireş şi vişin, producând pagube prin defoliere timpurie (iunie-august). Simptome: pe frunzele bazale apar, în luna mai, pete mici (0,5-2 mm), circulare, purpurii sau roşietice, izolate. În condiţii favorabile, acestea se unesc şi cuprind tot limbul. Porţiunea centrală a petelor se decolorează cu timpul în alb-cenuşiu. Pe faţa inferioară petele se prezintă ca nişte perniţe fine, albicioase - rozii, brune, la maturitatea atacului. Antcanoza poate trece pe peţiol şi pe lăstari.
Tratamente recomandate
Pentru monilioza, ciruirea şi pătarea roşie care afectează prunul specialiştii de la Staţia de prognoze de pe lângă Unitatea Fitosanitară Timiş recomandă unul dintre produsele: Topsin 70 WDG = 0,07% – acţiune sistemică, substanţa activă tiofanat metil; Orius 25 EW = 0,1% – acţiune sistemică, substanţa activă tebuconazol. Pentru monilioză, ciuruire şi antracnoza frunzelor din livezile de cireş şi vişin sunt preferate următoarele tratamente: Score 250 EC=0,02% – produs sistemic, substanţa activa difenoconazol; Topas 100 EC=0,05% – sistemic, substanţa activă penconazol; Topsin 70 WDG=0,07 – sistemic, substanţa activă tiofanat metil.
În ambele cazuri, stropirile se efectuează timp de 2-3 zile, în faza de buton alb al florilor.
Recomandări suplimentare
Tratamentul se efectuează pe timp liniştit, fără vânt sau precipitaţii. Aveţi grijă ca produsul să fie distribuit uniform în coroana pomului pentru a asigura o protecţie generală. În varianta în care nu aveţi un specialist care să vă sfătuiască în legătură cu modul de aplicare, citiţi cu atenţie eticheta produsului şi respectaţi dozele şi concentraţiile recomandate la prepararea soluţiei. Nu uitaţi să vă protejaţi pe dvs., mediul înconjurător şi populaţiile de albine.
Maria Bogdan
Articole recente - Lumea Satului
- TRATAMENTE CU FUNGICIDE pentru culturile de cereale de toamnă
- Vreau să fiu din nou copil!
- Domeniile Ostrov a înregistrat creșteri în volum și valoare. Cum arată vânzările și ce spun despre „gustul” românilor
- Pesta rumegătoarelor mici (PRM)
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences