Articole revista 16 Aprilie 2015, 12:35

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian (VI)

Scris de

PUBLICITATE: Agenție de turism: http://www.kmd-travel.ro/


Călătoria în Sri Lanka a avut partea ei de eleganţă şi rafinament. Un loc de care mereu îmi amintesc cu mare drag este Gradina Botanică Peradeniya, pe drept numită grădina regală. Plimbarea pe aleile întreţinute exemplar şi mai ales colecţia de orhidee ne-au oferit o adevărată desfătare. E greu să descrii în cuvinte ce am văzut acolo, dar am încercat să surprind frumuseţea florilor şi a arborilor cu ajutorul aparatului de fotografiat pentru a lua cu mine ceva din atmosfera mirifică a acestui regal verde. 

Încă din secolul 14, familia regală a Sri Lankai, care locuia pe atunci la Kandy, a gândit şi plantat această gradină care ulterior a fost extinsă şi dezvoltată de către britanici. Pe o suprafaţă de aproximativ 60 ha se pot vedea peste 4000 de specii de plante, unele unice în lume. Se spune că britanicii au folosit aceste locuri pentru a planta arbori care nu creşteau în vestitele grădini Kew de lângă Londra. Aici au fost testate de către vestiţi botanişti pentru prima dată câteva plante exotice pentru Sri Lanka: cafea, ceai, nucşoară, cauciuc, arborele de chinină, unele din ele devenind emblematice.

Mulţi arbori sunt cei originali rămaşi din jungla defrişată iar alţii au fost plantaţi de diverse personalităţi ale lumii care au vizitat insula. Gradina are în centru un uriaş cerc de gazon din care pornesc aleile principale. Am văzut ficuşi, bambuşi, palmieri, dar şi arborele de pâine. Primii arbori de ceai au fost plantaţi la Peradeniya şi de aici s-a extins pe întreg teritoriul dând faima vestitului ceai de Ceylon. Tot aici găsim vanilia, singura varietate de  orhidee cu fructe comestibile, precum şi palmierul regal.

Zona arborilor plantaţi de diverse celebrităţi care au vrut să marcheze într-un fel vizita lor pe aceste meleaguri este o altă atracţie a grădinii. Printre cei care şi-au lăsat amprenta personală aici s-au numărat ţarul Nicolai al Rusiei, regina Elisabeta a II-a, Tito şi chiar Iuri Gagarin, toţi având acolo câte un arbore însoţit de o plăcuţă pe care sunt înserate denumirea ştiinţifică si cea populară în engleza, tamilă şi singhaleză, precum şi numele celui care l-a plantat.

În ziua aceea a existat totuşi ceva care m-a nemulţumit: TIMPUL, care nu ne-a permis să rămânem în acel spaţiu plin de armonie, culoare şi sănătate măcar o zi întreagă.

Despre insula desprinsă din grădina raiului, despre natura, istoria şi frumuseţile ei mai am încă multe de povestit. Aşadar, călătoria continuă

Teofilia Banu


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti