De ce floarea-soarelui high-oleic?
În ultimii ani, auzim tot mai des discutându-se la nivelul industriei agribusiness despre floarea-soarelui high-oleic și despre avantajele pe care această cultură le aduce producătorilor agricoli, achizitorilor și, nu în ultimul rând, consumatorilor finali de ulei vegetal.
Interviu cu Liviu Gruia, Category Manager High-Oleic în cadrul companiei Prutul SA, unul dintre cei mai importanţi jucători din industria de agribusiness din România și, totodată, unul dintre principalii producători de ulei vegetal din ţara noastră.
– Ce este, mai precis, floarea-soarelui high-oleic?
– Floarea-soarelui „oleică“ sau „high-oleic“ (HO) este un hibrid cu un conținut de minimum 80% de acid oleic, comparativ cu 20% la cei convenționali („linoleici”). Din acest motiv, acești hibrizi sunt deosebit de căutați de către procesatorii de floarea-soarelui.
– Cum a evoluat cererea de floarea-soarelui HO în România?
– Condițiile de cultivare a acestor hibrizi s-au dovedit prielnice în țara noastră, iar hibrizii existenți au demonstrat în câmpurile de testare și în cultura mare performanțe bune privind calitatea și cantitatea rezultată.
Suprafețele cultivate cu hibrizi de tip HO au luat amploare în ultimii ani, inclusiv în țara noastră, determinând astfel un interes ridicat din partea procesatorilor și achizitorilor.
În România cultura s-a extins tot mai mult, până la aproximativ 10% din suprafața totală de floare (conform estimărilor proprii), față de doar câteva procente în anii trecuți.
La nivel european, un exemplu este Franța, care a devenit lider mondial atât ca suprafață cultivată cu astfel de hibrizi (peste 2/3 din suprafața totală destinată florii-soarelui), cât și ca performanțe de producție.
– Care sunt beneficiile culturii de floarea-soarelui HO pentru fermieri?
– Cererea de floarea-soarelui high-oleic este în continuă creștere.
Prețul de achiziție a acestor culturi a fost în ultimii ani sensibil mai mare decât cel pentru floarea-soarelui convențională datorită interesului crescut al procesatorilor pentru floarea-soarelui cu un conținut ridicat de acid oleic.
– Dar pentru consumatorii de ulei vegetal de floare HO?
Avantajele uleiului bogat în acid oleic sunt multiple:
- are o concentrație ridicată de acid oleic care, prin consum uzual, poate îmbunătății sănătatea;
- are o stabilitate ridicată și un termen de valabilitate prelungit (concentrația mare de antioxidanți din uleiul cu un conținut mare de acid oleic previne râncezirea);
- o dietă bogată în ulei de floarea-soarelui high-oleic modifică în mod favorabil concentrația de colesterol și trigliceride, îmbunătățind funcționarea sistemului cardiovascular;
- este utilizat în cosmetică datorită proprietăților sale.
– Există diferențe între floarea convențională și cea de tip high-oleic în ceea ce privește rezistența la boli și randamentul producției?
– Producțiile la cele două tipuri de floarea-soarelui (high-oleic și convențională) și toleranța față de boli (Phoma sau Sclerotinia) sunt asemănătoare. În cele mai multe cazuri de testare, hibrizii high-oleici au dat producții mai mari, având și un conținut ridicat de ulei și o biomasă aeriană mai mare.
Totodată, tehnologia de cultură a hibrizilor high-oleici și convenționali este asemănătoare.
– În ce constă oferta Prutul pentru floarea HO?
– Suntem direct interesați de această cultură și din prisma fabricii de ulei pe care o avem la Galați.
De aceea, la începutul campaniei de primăvară am lansat în cadrul simpozioanelor pe care le-am organizat în întreaga țară „Programul tehnologic de susținere a cultivării hibrizilor de floarea-soarelui high-oleic“.
Acesta cuprinde:
- hibrizi de tip HO din portofoliul principalilor producători prezenți în România;
- asistență tehnică specializată pentru alegerea celor mai potrivite tehnologii;
- inputuri pentru protecția și întreținerea culturilor și soluţiile tehnologice complementare;
- cerere constantă de achiziție, dată de posibilitatea procesării în fabrica proprie de ulei;
- bonus competitiv la achiziția recoltelor de floarea-soarelui HO – negociat și garantat în contractul de achiziție în spațiile proprii de depozitare și în fabrică;
- analize specifice rapide – pentru confirmarea conținutului de acid oleic, în locațiile noastre;
- posibilitatea certificării sustenabilității produsului (conform standardului ISCC-EU), în baza declarației producătorului;
- soluții de transport oriunde în țară;
- soluții de depozitare în rețeaua proprie de silozuri și baze.
Top 6 recomandări pentru fermierii interesați să cultive floare HO
- Să respecte izolarea culturii: în spaţiu (la minimum 200 metri de o cultură de floarea clasică) sau în timp (utilizarea unor hibrizi cu grupe de maturitate diferite astfel încât între momentul înfloririi dintre hibrizii HO și cei linoleici să existe un spaţiu în timp de cel puţin două săptămâni) și/sau fizică (de exemplu bariere fizice precum păduri, zone împădurite, canale de irigaţii, construcţii).
- Semănatul să se realizeze în condiţii optime și să se respecte curăţarea echipamentelor de semănat între hibrizii convenţionali și cei de tip HO.
- Să fie atenţi ca mașinile și echipamentele de recoltat precum și utilajele de transport să fie bine curăţate înainte de recoltarea hibrizilor de floare HO.
- Spaţiul de depozitare a producţiei de floarea-soarelui HO trebuie, de asemenea, curăţat cu atenţie.
- Pentru obţinerea unei recolte de calitate este necesar un program optim de fertilizare de bază și starter (NPK), completat cu aplicarea pe vegetaţie a unor îngrășăminte foliare cu microelemente (B, Mn, Mg, Mo, S).
- Să existe un bun control al buruienilor și să se combată eficient bolile și dăunătorii.