Articole revista 02 Aprilie 2015, 17:34

Produse cuprice utilizate în perioada de repaus vegetativ

Scris de

Fungicidul pe bază de cupru cu denumire comercială Zeamă Bordeleză tip MIF are o bună utilizare în pomicultură şi viticultură şi se aplică pentru combaterea ciupercilor și bacteriilor. Cuprul întrebuinţat ca Sulfat de cupru neutralizat are o acţiune toxică asupra paraziţilor ca urmare a blocării de către ionii de cupru absorbiţi de membrana şi plasma celulelor agenţilor fitopatogeni ai proteinelor.

SC Mifalchim-Group SRL propune ca tratament în pomicultură şi viticultură pe perioada de repaus vegetativ şi început de vegetaţie Zeama Bordeleză tip MIF. Aceasta conţine cupru metalic 20% sub formă de Sulfat de cupru neutralizat în combinaţie cu RO-îngrăşământ Sulfat de cupru pentahidrat tip MIF cu conţinut de cupru metalic sub formă de Sulfat de cupru neneutralizat ce conţine 25% cupru metalic şi 12% Sulf solubil în proporţii de 2-3 părţi Zeamă Bordeleză şi o parte RO-îngrăşământ Sulfat de cupru tip MIF cu rol de regulator de PH. Se obţine astfel un amestec de Zeamă Albastră cu un PH de 5,5-6 unităţi PH, concentraţia de 1-3% fiind stabilită de specialist, în funcţie de cultura, soiul, factori de temperatură şi umiditate.

Zeama Bordeleză tip MIF este un fungicid care asigură o bună protecţie împotriva focului bacterian al rozaceelor (Erwinia amzlovora), al Rapănului merilor, aplicându-se prin stropire până la umectare completă la avertizare în timpul vegetaţiei şi utilizându-se pompe atomizor a căror duză să nu depăşească diametrul de 0,8 mm. Perioada martie-aprilie este propice realizării tratamentelor în pomicultură şi viticultură folosind produsele cuprice urmate de tratamentele cu Polisulfură de calciu tip MIF utilizând doza de 5-10% (5 l/100 l soluţie) ce se efectuează pentru eliminarea reminiscenţelor de făinare şi acarieni. Tratamentul cu Polisulfura de calciu tip MIF se poate repeta utilizând o doză de 2% (2 l/100 l soluţie) la început de vegetaţie.

Polisulfura de calciu tip MIF acţionează direct prin descompunerea sulfului elementar ca fungicid de protecţie, situaţie în care sulful întrerupe transferul electronilor şi determină reducerea sulfului în hidrogen sulfurat, sulful formând un strat protector care inhibă germinarea sporilor. În secundar polisulfura de calciu are efect acaricid ce se manifestă ca un efect combinat între ardere şi asfixiere. Alcalinitatea hidraţilor şi sulfiţilor generează un efect caustic asupra tegumentului insectei, în timp ce suspensia apoasă penetrează traheea şi căile respiratorii, cauzând moartea prin sufocare.


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti