Prima combinaţie între roşie şi cartof

Producătorul de seminţe britanic Thompson and Morgan a lansat săptămâna trecută un nou soi de plantă care îmbină roşia cu cartoful şi care se numeşte TomTato, scrie Fastcoexist. Deşi noua invenţie pare ruptă din coşmarul cu OMG-uri, leguma cu două capete nu se bazează deloc pe ingineria genetică.
Potrivit dezvoltatorului plantei, Michael Perry, TomTato şi-ar fi fixat rădăcinile acum mai bine de 100 de ani în grădinile britanice. Îmbinarea roşiei cu cartoful are în spate un proces foarte răspândit numit altoire, prin care ţesutul unei plante este tăiat şi ataşat altei plante. Grădinarii care au mult timp la dispoziţie să experimenteze, spune Perry, pot face combinaţia cu ipsos sau bandă izolantă. Cu toate acestea, pentru TomTato au fost necesari 15 ani de experimente, una dintre probleme fiind găsirea soiurilor potrivite de roşie şi cartof.
Tulpina cartofului poate fi destul de groasă, în timp ce a roşiei este mai fragilă. În actuala sa formulă, însă, TomTato combină o roşie de la mijlocul sezonului cu un cartof de la sfârşitul sezonului şi poate produce până la 500 de roşii cherry, dulci, per plantă. Michael Perry spune că noua plantă economiseşte spaţiu, cei care o cultivă neavând nevoie de un lot de pământ. O pot planta pe verandă.