Imprimă această pagină
Articole revista 16 Martie 2015, 17:43

ICDLF VIDRA - Soiuri noi de ardei

Scris de

Dezvoltarea agriculturii este condiţionată de tehnologiile moderne, dar şi de crearea unor soiuri productive, rezistente la boli şi dăunători. Aici intervine rolul major al cercetării agricole, care, deşi nu „în pas de cadenţă“, reuşeşte, totuşi, să breveteze soiuri noi. În rândurile următoare vă prezentăm trei dintre cele mai recente realizări ale Institutului de Cercetare Dezvoltare Legumicultură şi Floricultură Vidra. Este vorba despre două soiuri noi de ardei, brevetate în 2014, şi un soi aflat în curs de omologare.

ASTEROID 204

Este un soi de ardei gogoşar semitimpuriu, care poate fi recoltat prima dată la 134-144 de zile de la răsărire, urmând apoi alte 3-4 recoltări. Asteroid 204 este un soi care se pretează pentru cultivarea în câmp şi este destinat consumului în stare proaspătă şi pentru industrializare. Acest tip de ardei gogoşar are o productivitate de 43-51 tone la hectar, prezintă rezistenţă la VMT şi toleranţă ridicată la Verticillium dahliae şi Alternaria capsici. Caracteristici reprezentative sunt fructele mari, 120-210 g, rotund-turtite, cu 3-4 lobi, colorate verde închis înainte de coacere şi roşu închis lucios, la maturitatea fiziologică. Pericarpul are grosimea de 9-12 mm, este suculent şi crocant.

CORNEL 209

Un alt tip de ardei brevetat în cursul anului 2014 este soiul semitimpuriu Cornel 209. Caracteristicile acestuia sunt asemănătoare soiului Asteroid 204. Creat de asemenea pentru cultura în câmp, acest soi are o capacitate de producţie de 50-53 t/ha. Poate fi recoltat la 137-147 de zile de la răsărire şi prezintă fructe mari (150-250 g), rotunde-aplatizate cu 3-4 lobi, colorate verde închis înainte de coacere, roşu intens la maturitatea fiziologică, iar grosimea pericarpului este de 12 mm. Acest soi prezintă rezistenţă la VMT şi toleranţă la Verticillium dahliae şi Alternaria capsici.

VIDRA 9

Aflat în curs de brevetare, acest soi de ardei gras  semitardiv prezintă rezistenţă la VMT şi toleranţă ridicată la Verticillium dahliae şi Alternaria capsici sp. annuui şi se pretează pentru cultura în câmp, dar şi pentru cultura în spaţii protejate. Este recomandat pentru zona de sud, sud-est şi vest a ţării şi are o capacitate de producţie de 43-48 t/ha. Fructul are o greutate medie spre mare (100-140 g), formă cordiformă, uşor alungită, cu pericarp gros (6-7 mm), dulce, suculent şi crocant. Culoarea fructelor este galben-ivoriu la maturitatea de consum şi roşu la maturitatea fiziologică.

Laura ZMARANDA


Vizualizari 7390
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite