Romania

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian (V)

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian (V)
Distribuie:  

PUBLICITATE: Agenție de turism: http://www.kmd-travel.ro/


Elefantul, simbolul artei de a trăi în armonie cu pământul

În regatele predominant budiste din Asia de Sud-Est, elefantul este iubit şi venerat ca animal sacru, asociat istoric cu regalitatea. Elefantul alb este singurul animal ce deţine puritatea necesară pentru a căra relicva sacră a dintelui la sărbătoarea anuală a zilei iluminării lui Buddha, oficiată în temple. Tradiţia budistă venerează elefantul ca simbol al atingerii desăvârşirii. El reprezintă cele Şase Perfecţiuni (paramitas): mila, moralitatea, răbdarea, sârguinţa, contemplarea şi înţelepciunea care duc la atingerea iluminării depline, în beneficiul tuturor fiinţelor (www.lumeafengshui.ro).

Îmi amintesc că am plecat la drum destul de devreme în acea zi. Era 1 decembrie – Ziua Naţională a României, iar din program ştiam că vom vedea Orfelinatul elefanţilor de la Pinnawela. Un asemenea loc poate fi, pentru noi europenii, ceva neobişnuit, dar pentru singalezi este un mod de manifestare spirituală. A avea grijă de aceste animale este privit ca şi cum ai fi mai aproape de Buddha.

În Pinnawela elefanţii sunt ţinuţi în semicaptivitate, se plimbă liber, se hrănesc, iar numeroşi turişti vin sa-i atingă, să-i admire, să facă fotografii cu ei şi chiar să-i hrănească cu lapte. Sunt aproximativ 100 de exemplare de toate vârstele, cei mai mulţi pui găsiţi în junglă fără mamele lor care probabil au murit de vreo boală, sau au fost ucise de alte animale sălbatice ori braconate de oameni. De asemenea, sunt şi exemplare găsite bolnave sau rănite, duse acolo pentru a fi îngrijite, tratate şi protejate. În 1984, în cadrul orfelinatului s-a născut primul elefant şi de atunci peste 50 de exemplare au văzut lumina zilei, turiştii  putându-i admira integraţi în grup. Am aflat că orfelinatul are 2 medici veterinari şi mai mulţi îngrijitori, astfel că fiecare exemplar este în siguranţă.

Elefanţii au nevoie de apă şi le place să se joace în acest mediu. Poate şi de aceea orfelinatul a fost amenajat aproape de râul Maha Oya. Animalele sunt aduse la râu de două ori pe zi şi este un adevărat spectacol pentru cei care le privesc. Am asistat de pe terasa unei cafenele la scăldatul în râu. Un adevărat ritual. Am observat cu câtă plăcere intrau şi se jucau  aceste animale, unele gigant, în apele râului.

Nu este loc pe acele meleaguri care să nu impresioneze, motiv de a-ţi dori mereu să revii. Cu siguranţă mai sunt locuri unice de vizitat, dar până atunci mai am multe de povestit. Aşadar, călătoria continuă.

Despre elefanţi

Elefantul este activ 16 ore pe zi. Acesta digeră doar 40% din hrana consumată. Un adult are nevoie de 140 până la 270 kg de mâncare şi de 120-200 l de apă pe zi. Puiul  trebuie sa înveţe să-şi folosească trompa pentru a bea apă. Hrana lor este foarte variată incluzând iarbă, frunze, ramuri, păstăi, fructe şi seminţe.

În general, o femelă naşte un singur pui la o sarcină. Colţii din fildeş erup la vârsta de 16 luni, însă încep să se vadă abia la 30 de luni. Elefanţii sunt cunoscuţi pentru memoria şi inteligenta lor, metodele de comunicare şi structurile sociale complexe.

Teofilia Banu

Sri Lanka, elefanti

Alte articole:

Vești bune de prin lume

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian (VI)

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian (IV)

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian (III)

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian (II)

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian

Ilisei Rusu, rapsodul din Băişeşti

Lucia Todoran, creatoarea de artă de pe Valea Sălăuţei