Articole revista 02 Martie 2015, 17:20

„Înverzirea“, încă un subiect în dezbatere

Scris de

Cum nu puţine sunt grijile şi nevoile unui agricultor european pentru a face performanţă, fermierii din Prahova s-au reunit în cadrul adunării generale a Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice tocmai pentru a dezbate cele mai arzătoare probleme ale momentului.

Prioritatea numărul 1 - intabularea

Prima problemă vizată de fermierii prahoveni a fost urgentarea intabulării terenurilor agricole. Abordarea nu este una întâmplătoare, ci este generată de directiva Uniunii Europene potrivit căreia, începând din anul 2018, fermierii care nu au suprafeţele intabulate nu vor mai primi subvenţie. Fermierii sunt sceptici cu privire la termenul impus, cu atât mai mult cu cât serviciul a fost transferat de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în subordinea altor structuri guvernamentale. Mai mult decât atât, intabularea mai multor terenuri agricole nu pare a fi realizabilă deoarece cei mai mulţi dintre fermieri au terenuri în arendă iar proprietarii nu pot dovedi că sunt proprietari „cu acte în regulă“. „Am înţeles că executarea cadastrului se va realiza pe cheltuiala statului, dar prima intabulare va cădea în sarcina proprietarului. Există posibilitatea ca cel care a dat în arendă pământul să nu aibă resurse financiare pentru a realiza intabularea şi atunci devine sarcina arendaşului. Ceea ce înseamnă că intervin nişte costuri suplimentare pe care nu ni le vom putea permite“, susţine ing. Adrian Mocanu, preşedintele APCPT Prahova.

O altă problemă vizată în cadrul adunării APCPT Prahova a fost aceea a plăţii pe suprafaţă. Încă din 2014 a fost anunţată creşterea subvenţiei pe suprafaţă pentru agricultorii care deţin între 5 şi 30 ha de teren, o decizie contestată mai ales de marii fermieri. Această hotărâre presupune ca din fondurile alocate pentru subvenţiile pe suprafaţă, fermierii care deţin sub 30 ha să primească 25 de euro/ha în plus, lucru care îi dezavantajează mai ales pe fermierii care deţin suprafeţe mari şi de aici posibila tendinţă de fărâmiţare a terenurilor. Reacţia negativă a marilor fermieri este susţinută şi de faptul că, pentru a întreţine o familie, este nevoie de mai mult de 30 ha. „Această mărire de subvenţie se referă în principal la fermierii din zona de câmpie, ori eu nu înţeleg cum poţi sprijini un fermier din zona de câmpie care are, să zicem, 30 ha când el din această suprafaţă nu poate trăi. Soluţia pe care o văd eu este aceea că ar trebui să aibă minimum 60 ha ca să-şi poată întreţine corespunzător familia“, semnalează ing. Mocanu.

Şi totuşi reacţiile nu sunt general negative, Aurel Anghel – directorul Direcţiei Agricole Prahova subliniază faptul că în judeţ există numeroşi fermieri care deţin teren sub 30 de ha, iar cei 25 de euro/ha sunt bineveniţi.

Înverzirea în ceaţă

Aşa numita plată pentru înverzire se acordă fermierilor eligibili pentru plata unică pe suprafaţă. Aceştia trebuie să depună cererile pentru suprafaţă însă le lipsesc date importante din ecuaţie. „Cerinţa Comunităţii Europene privind plata pentru înverzire condiţionează 30% din subvenţia pe suprafaţă, dar nici până la această oră nu ştim cum vom face declaraţiile, cu ce putem cultiva această suprafaţă de 5%. Totul este într-o ceaţă, mai ales că se întârzie cu precizările vis-a-vis de acest aspect“, a declarat preşedintele APCPT Prahova.

În încercarea de a fi cât mai repede lămuriţi, fermierii cer informaţii inclusiv de la cei care ar trebui să îi îndrume, dar se izbesc de aşa zisele uşi închise: „Am discutat cu cei de la APIA, dar nici ei nu ştiu ce să ne spună, cum să ne lămurească. Problema înverzirii e neclară şi astfel devine prioritară. S-au făcut deja structuri de culturi şi este posibil ca terenurile rămase să nu fie cele mai indicate pentru îndeplinirea acestei condiţii“, concluzionează Costel Trif, un alt fermier prahovean.

Ion BANU

Loredana Larissa SOFRON


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti