Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian (IV)

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian (IV)

PUBLICITATE: Agenție de turism: http://www.kmd-travel.ro/


Potrivit legendei, când a murit Buddha, trupul său a fost incinerat în India. Un dinte a fost recuperat din cenuşa rugului funerar din lemn de santal. S-a născut apoi tradiţia: cine avea dintele avea dreptul divin de a domni peste acel pământ. În istoria Ceylonului cuceritorii străini au încercat să captureze în primul rând Dintele lui Buddha, deoarece se credea că ţara va putea fi condusă numai de cel care deţinea relicva. (sursa UNESCO)

Kandy – oraşul sfânt al budismului

Kandy este considerată una dintre destinaţiile cele mai reprezentative pentru cei care ajung în Sri Lanka. Numele singhalez este Maha Nuwara, în traducere „capitala“ şi îşi merită numele pentru că aici a fost reşedinţa regilor singhalezi care au rezistat eroic în faţa multor valuri de cotropitori. Portughezii au numit această aşezare „Cadea“ ulterior s-a numit Kandy, după ocupaţia britanică.

Kandy este un fel de Mecca sau Ierusalim, iar Templul Dintelui (Sri Dalada Maligawa), locul de pelerinaj pentru milioane de credincioşii budişti.

De această relicvă este legată aproape toată istoria insulei. Se pare că dintele sacru a ajuns în Sri Lanka ascuns în părul unei prinţese al cărei tată domnea în India şi se războia cu hinduşii. Diferiţi regi care s-au perindat au adăpostit relicva în locuri cât mai sigure, mai întâi la Anuradhapura apoi la Polonnaruwa pentru ca în secolul XVII, când capitala s-a mutat la Kandy, să se construiască un templu dedicat acesteia.

Locul sfânt a fost afectat de confruntările militare cu portughezii, englezii şi mai recent, în anul 1998, a fost bombardat de tamili. Imaginea exterioară a templului oglindită în apele râului Kandy este unică şi cu atât mai spectaculoasă parcă pentru că noi am surprins-o la apus de soare.

În interiorul templului am intrat desculţi şi nu am putut vedea Dintele lui Buddha, ci doar o masă pentru ofrande pe care erau flori de lotus şi un altar frumos sculptat în lemn lăcuit înconjurat de fildeşi de elefant.

Relicva era scoasă până acum ceva vreme la vedere odată pe an în timpul unei fastuoase procesiuni religioase, Esala Perahera. Din motive de siguranţă s-a renunţat la acest lucru, dar nu şi la sărbătoare ce se desfăşoară la sfârşitul lunii iulie-august.

În noiembrie când noi am vizitat aceste locuri nu am putut vedea procesiunea, dar locul e încărcat de spiritualitate indiferent când ajungi să-l vezi.

Am povestit despre câteva locuri de neuitat ce sunt reprezentative în patrimoniul istoric şi cultural al insulei, dar cum spuneam, Sri Lanka este desprinsă din grădina raiului, iar natura şi frumuseţile văzute acolo propun să le descoperim împreună. Aşadar, călătoria continuă.

Teofilia BANU

Sri Lanka

Alte articole:

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian (VI)

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian (V)

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian (III)

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian (II)

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian

Ilisei Rusu, rapsodul din Băişeşti

Lucia Todoran, creatoarea de artă de pe Valea Sălăuţei

O viaţă cât un veac