Articole revista 02 Martie 2015, 13:30

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian (III)

Scris de

PUBLICITATE: Agenție de turism: http://www.kmd-travel.ro/


„Omul a căutat în toate vremurile nu doar puterea la nivel social, ci şi Nemurirea, Infinitul, Transcendentul. Fiecare tradiţie spirituală şi-a format propria imagine despre acest Transcendent şi a căutat o Cale prin care să acceadă la el. În budism el se numeşte Nirvana, iar Calea spre Nirvana este Dharma, doctrina proclamată de Buddha…“ (Mircea Eliade)

Dambulla – templul din peşteri

Dacă ar trebui să aleg un centru spiritual dintre cele pe care le-am vizitat în călătoria din Sri Lanka, fără îndoială Dambulla – templul celor 5 peşteri ar fi locul pe care aş dori să-l revăd. Poate aş avea şi mai mult timp pentru a afla în plus despre bogăţia lui spirituală.

Se ştie că peşterile au fost de multe ori loc de refugiu mai cu seamă pentru călugări şi, aproape firesc, cele de la Dambulla au şi ele o semnificaţie religioasă.

Acum mai bine de 2000 de ani regele singalez Valagamba a fost izgonit din Anuradhapura de armatele tamile. El s-a refugiat la Dambulla, unde a fost adăpostit de un eremit care l-a învăţat cum să supravieţuiască. După 14 ani de exil, regele revine pe tron şi, în semn de recunoştinţă, transformă peşterile într-un magnific templu acoperit în întregime cu picturi pe care le dăruieşte comunităţii buddhiste. Picturile au fost restaurate de mai multe ori, ultima dată în secolul al XVIII-lea.

În prima peşteră se află o statuie de 14 metri lungime, din piatră, reprezentându-l pe Buddha culcat. Pe pereţi sunt imagini ce reprezintă zeităţi asociate budismului.

Peste 150 de statui, reprezentări în mărime naturală ale lui Buddha în diverse atitudini şi poziţii, le-am văzut în cea de-a doua peşteră. Tavanul este acoperit de fresce ce prezintă evenimente din viaţa lui Buddha, inclusiv cel în care demonul Mara a încercat să-l convingă să renunţe la căutarea căii spre Nirvana, dar şi evenimente din istoria insulei.

De cum intri ai ciudata senzaţia că ochii statuilor şi cei ai picturilor de acolo te privesc şi parcă aşteaptă să te îndrume pe calea aflării celor patru nobile adevăruri propovăduite de Buddha.

Dar să mergem mai departe.

Polonnaruwa, capitala frumuseţii şi liniştii sacre

Atunci când vizitezi Polonanaruwa gândul te duce la splendoarea acestui oraş regal despre care se spune că a fost capitală în perioada cea mai înfloritoare a insulei. Este cu adevărat unul dintre locurile cele mai bine conservate şi nu întâmplător. Datorită bogăţiei sale culturale a fost inclus pe lista Patrimoniului Universal UNESCO. Cunoscuta formaţie Duran Duran a realizat aici videoclipul Save a Prayer, probabil şi datorită armoniei dintre relicve şi natură din aceste minunate locuri.

Am admirat ruinele vechiului Palat Regal, complexul Gal Viharaya, un sanctuar de piatră cu celebrele statui ale lui Buddha în diferite ipostaze de rugăciune şi meditaţie, Templul Shiva, Lankathilaka, reprezentări atât ale religiei budiste cât şi ale celei hinduse.

În episodul următor vă voi conduce imaginar spre locul ce adăposteşte cea mai venerată, disputată şi misterioasă relicvă budistă – Dintele lui Buddha.

Aşadar, călătoria continuă.

Teofilia BANU


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti