Romania

Valorificare superioară a uleiului obţinut din copitele bovinelor

Valorificare superioară a uleiului obţinut din copitele bovinelor
Distribuie:  

Valentina Elena Mancaş, masterandă în al doilea an la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ Suceava, a realizat un experiment inedit, cu rezultate surprinzătoare, prin care uleiul obţinut din copitele bovinelor este utilizat în industria farmaceutică.

În copitele bovinelor se găseşte o glandă care secretă un ulei cu rol de a lubrifia copita, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care vitele nu se potcovesc. După sute de ore de muncă şi mii de analize, Valentina Mancaş şi prof. univ. dr. ing. Sonia Amariei, decanul Facultăţii de Inginerie Alimentară, au reuşit să obţină uleiul din copite şi să măsoare proprietăţile acestuia. Extragerea acestui ulei se face în condiţii de laborator destul de greu, din aproximativ 2 kilograme de glande reuşindu-se extragerea a 60 de mililitri de ulei. În urma măsurătorilor efectuate s-a dovedit că acest ulei are o capacitate antioxidantă mare, putând fi o bună sursă de Omega 3 şi Omega 6, motiv pentru care ar putea fi valorificat cu succes în industria cosmetică şi farmaceutică. Mai mult decât atât, după extragere acest ulei îşi menţine vâscozitatea la variaţii mari de temperatură.

Un ulei pur pentru industria cosmetică

„Până în prezent am făcut cercetări privind modul de obţinere a uleiului, analizele fizico – chimice, cele de reologie, mai exact vâscozitatea dinamică şi cinematică, precum şi determinarea conţinutului de polifenol şi capacitatea antioxidantă a uleiului de copite.

Acest ulei are deja aplicabilitate în industria pielăriei, fiind folosit pentru lubrifierea mănuşilor de baseball, a harnaşamentelor pentru caii care participă la competiţii, a pielii pentru tapiţeriile auto, precum şi în mecanismele fine cum ar fi ceasurile mecanice, având o vâscozitate care nu se modifică în funcţie de temperatură. Prin cercetarea pe care am efectuat-o am încercat să găsesc o întrebuinţare superioară şi mai bănoasă a uleiului din copite în industria farmaceutică, prin folosirea acestuia în diverse creme şi emulsii. Când am iniţiat proiectul nu am privit partea economică; randamentul nu este foarte ridicat, dintr-un kilogram de glande obţinându-se aproximativ 30 de mililitri de ulei. Mai importante sunt proprietăţile speciale şi faptul că acest ulei nu este extras cu solvenţi, ci prin metode fizice, respectiv printr-un proces de fierbere urmat de filtrare, fiind un ulei pur care ar putea fi folosit pentru persoane cu pielea foarte sensibilă şi delicată. Am determinat conţinutul de polifenol, care nu este ridicat, conţinutul de antioxidanţi şi suntem în cercetări pentru a stabili cu exactitate procentul de Omega 3 şi Omega 6. Dorim să îmbunătăţim metoda de obţinere şi să analizăm alţi parametri. Dotarea cu aparatură de sute de mii de euro a facultăţii şi sprijinul corpului profesoral îmi permit realizarea analizelor“, ne-a spus Valentina Mancaş.

Cu lucrarea „Studiu privind valorificarea superioară a uleiului de copite“ Valentina a participat la Sesiunea Internaţională de Comunicări Ştiinţifice Studenţeşti, organizată de Universitatea „Constantin Brâncuşi“ Târgu-Jiu, în luna decembrie a anului trecut. Din cele 28 de lucrări prezentate, lucrarea sucevencei a obţinut premiul al II-lea.

Silviu Buculei

ulei din copite de bovine, uleiuri

Alte articole:

„Sănătate din farmacia Domnului“ (III)

Ilisei Rusu, rapsodul din Băişeşti

Lucia Todoran, creatoarea de artă de pe Valea Sălăuţei

O viaţă cât un veac

„Spectacolul dueliştilor“

Scut pentru materialul lemnos şi fructele de pădure

Delta Dunării în perspectiva viitorului buget european

România, cimitirul florilor