reclama youtube lumeasatuluitv

Funcţionarea unor GAL-uri, pusă sub semnul întrebării

– Domnule Florin Ilie, reprezentaţi GAL Transcarpatica. Ştiu că aceste Grupuri de Acţiune Locală nu au beneficiat din primul moment de încrederea oamenilor. Cum a fost parcursul dumneavoastră?

– Drumul nostru cred că a fost asemănător majorităţii GAL-urilor, greu la început, din cauza neîncrederii oamenilor în posibilitatea de a atrage fonduri nerambursabile. Ne-am înfiinţat în 2013, dar uşor, uşor şi-au dat seama că a lucra cu noi este un mare avantaj, neconcurând cu restul ţării.

– Sunteţi sub titulatura Transcarpatica, dar ce zonă acoperiţi, mai exact?

– Comunele Bran, Moeciu şi Fundata.

– O zonă destul de restrânsă.

– Foarte mică, vreo 200 kmp şi 12.000 de locuitori.

– Totuşi, o zonă frumoasă şi cu potenţial turistic.

– Da, avem potenţial turistic, dar nu numai. Beneficiem de o zonă în care oamenii se ocupă pe lângă agroturism şi de creşterea animalelor.

– Care au fost măsurile cele mai accesate?

– Măsura 121, Măsura 112, unde doritori ar fi fost mai mulţi decât s-au depus până acum proiecte, dar mulţi nu au reuşit să-şi facă transferul de terenuri în timp util. Atunci pe această măsură avem doar 3 proiecte, unul este implementat, altul în curs de implementare, iar celălalt a fost depus chiar înainte de închiderea sesiunii.

– Proiecte destul de puţine. Au fost probleme legate de neconformitate, cofinanţare, condiţii artificiale...?

– Au fost puţine pe 112, pentru că în total au fost depuse peste 50 de proiecte pe GAL. Dar avem proiecte pe Măsura 313, dedicată agroturismului, şi, culmea, nu au fost proiecte de pensiuni, pentru că zona este destul de dezvoltată din acest punct de vedere, ci pentru activităţile de agrement (centru de închirieri biciclete, schiuri, un balon pentru un teren de sport).

– Care a fost suma investită în această zonă prin proiectele depuse prin GAL?

– În ultima sesiune suma maximă pentru GAL-uri a fost de 2,8 mil. euro, din care banii de funcţionare fiind 300.000 euro, aşadar 2,5 mil. euro pentru mediul privat, dar şi pentru primării. Acestea din urmă au semnat contracte pentru asfaltarea a două drumuri în Bran, 2 în Fundata, au fost achiziţionate 2 maşini de pompieri şi un echipament multifuncţional pentru comuna Moeciu.

– Cum vedeţi noul PNDR, ce perspective oferă el localităţilor pe care le reprezentaţi?

– Noul PNDR vine cu măsuri bune, foarte atrăgătoare, însă problema pe care o întâmpinăm noi e legată de noile condiţii de acordare a banilor. În forma actuală, GAL-ul Transcarpatica ar putea accesa foarte puţini bani. Dacă se vor face calcule ţinând cont de numărul de locuitori şi suprafaţa în kmp (12.000 locuitori şi 200 kmp) ar însemna 500.000 euro, bani care nu ar ajunge nici pentru funcţionarea GAL-ului timp de 5 ani. Suntem eligibili, ne încadrăm la limita de jos (min. 10.000 de locuitori), însă funcţionarea noastră nu va fi rentabilă.

– Acest criteriu este impus de UE sau este creat de autorităţile române?

– Dacă acest criteriu figurează în programul naţional nu cred că a fost impus de UE, ci mai degrabă gândit şi propus de noi.

– Ce faceţi în această situaţie?

– Am făcut demersuri la Ministerul Agriculturii. Problema este ştiută de conducerea AFIR şi aşteptăm un răspuns în acest sens.

Patricia Alexandra POP

Articole înrudite