reclama youtube lumeasatuluitv
update 23 Sep 2022

„Ecaterina“, o gazdă primitoare pe Clisura Dunării

Ridicată pe o coamă de deal, cu toate ferestrele spre Dunăre, în comuna Berzeasca, judeţul Caraş-Severin, pensiunea Ecaterina a fost proiectată de un grup de arhitecţi veniţi tocmai din Livorno, Italia. Proprietarul pensiunii, şi în acelaşi timp primarul localităţii, susţine că a construit această clădire pentru a dovedi concetăţenilor că turismul este viitorul economic al zonei. Şi se pare că dreptatea e de partea lui, din moment ce unitatea de primire, de-a lungul unui întreg sezon, are un grad maxim de ocupare.

Ca în multe alte zone ale ţării, la scurt timp după 1989 aşezările din jurul Clisurii Dunării au început să-şi piardă bruma de importanţă economică ca urmare a încetării activităţilor din minerit, a exploatărilor de masă lemnoasă şi a închiderii fabricilor de prelucrare a lemnului. A urmat o lungă perioadă de convalescenţă socială cu şomaj ridicat şi oameni care nu-şi mai găseau „obiectul muncii“. Trebuiau să se orienteze spre altceva. Au urmat, probabil, multe încercări eşuate. La rându-i, trecând prin multe experienţe şi experimente, care n-au adus plus-valoare comunităţii pe care o conduce, primarul Petru Furdui, aflat la al cincilea mandat, şi-a dat seama că turismul poate fi singura salvare. „După 20 de ani începem să creionăm un alt drum comunităţii noastre, uitând de industrie şi privind, în viitor, spre turism. A fost o decizie grea pe care am luat-o şi a trebuit să fie urmată de un exemplu. La un moment dat am intuit că fondurile europene ar fi şansa prin care să se poată face această reconversie. Am purtat multe discuţii cu posibilii beneficiari ai fondurilor europene plecând de la resursa umană pe care o avem în zonă, cea rămasă fără serviciu ca urmare a disponibilizărilor în activităţile din minerit şi conexe. Au trecut pe la noi caravane SAPARD, caravane FADR, care prezentau oportunităţi investiţionare şi soluţii pentru viitorul comunităţii. Atunci am adunat oamenii şi am încercat să-i convingem. Pe o parte dintre ei i-am şi convins că aceasta este soluţia. Am accesat fondurile pe Măsura 313 din cadrul programului FADR pentru dezvoltarea structurilor de primire turistică, adică ridicarea unei pensiuni cu o finanţare de 50% din partea fondurilor europene şi 50% cofinanţare. Ca să dau un exemplu că se poate, am beneficiat de 200.000 de euro de la comunitatea europeană şi am adăugat eu încă 200.000 de euro“, afirmă primarul.

Un business de familie

„Până la urmă este o afacere de familie, fiindcă în cazul de faţă beneficiarul este societatea pe care o deţine soţia mea. Am spus eu că beneficiarul a participat cu 200.000 de euro, dar situaţia nu este chiar roză! Asta deoarece a fost greu să obţinem creditele şi atunci a fost nevoie de o reuniune de familie. Aşa că toată familia a pus la bătaie patrimoniul fiecăruia, gajând tot ce se putea gaja în favoarea băncii. Nu înseamnă că acum toţi sunt implicaţi în activitatea pensiunii, dar urmăresc îndeaproape activitatea, cu emoţie, dacă este o reuşită sau nu. Dar noi încercăm să demonstrăm că este o reuşită. Pensiunea Ecaterina poartă numele soţiei mele. Ideea de o construi a fost ca urmare a sfaturilor unor arhitecţi italieni care au lucrat la strategia de dezvoltare a comunei noastre. A fost inaugurată în august 2013, de Sfânta Maria. Are 9 camere şi un apartament, o piscină şi un restaurant cu o capacitate de 40 de locuri. Deşi este amplasată pe o coamă de deal, ai senzaţia că, de fapt, te afli chiar pe malul apei. Este o construcţie lungă, cu o şarpantă în două ape, arhitectura fiind în spiritul construcţiilor tradiţionale din această zonă. Făcând-o sub această formă, toate camerele au vederea spre Dunăre, niciuna spre deal.“

Concurenţa aduce plus-valoare

Având atâţia ani de experienţă în ceea ce priveşte gospodărirea comunităţii ca primar, Petru Furdiu ştie că numai cu o pensiune nu se face primăvară turistică. De aici preocuparea permanentă ca şi alţii să investească în acest segment economic. Ştie că mai multe pensiuni înseamnă automat un număr mai mare de turişti dispuşi să-şi facă vacanţe şi să cheltuiască bani pe teritoriul comunei. „În primul rând vreau să-i ajut pe ceilalţi care au rămas în urmă cu investiţiile, deoarece, aşa cum spuneam, am convins pe mai mulţi să investească în acest domeniu. Este o pensiune lângă noi care e nefinalizată, dar se finalizează anul acesta. Mai este complexul lacustru care este şi el în întârziere, dar sperăm ca în luna iunie să se locuiască în el. Concurenţa aduce plusvaloare, vorbesc acum din punctul de vedere al administratorului unei comunităţi. Dacă există o singură structură de primire turistică, aceasta nu va putea să o ducă bine, pentru că este limitat numărul de vizitatori. Conceptul nostru este de a dezvolta cât mai multe astfel de unităţi de primire a turiştilor“.

Un neamţ la porţile Dunării

Latinii spuneau că acolo unde ţi-e bine, acolo e patria (ubi bene, ibi patria). Primarul ştie povestea unui neamţ venit cu iahtul pe Dunăre şi stabilit la ei, în Clisură. „Avem pe teritoriul comunei un cetăţean german, profesor de educaţie fizică, care a venit cu iahtul din Germania şi a acostat undeva pe malul Dunării, pe raza comunei mele. Acolo unde a acostat şi-a şi construit o casă. Mi-a mărturisit că cel mai frumos teritoriu pe care-l străbate Dunărea, de la izvoare şi până la vărsare, este în momentul când intră în acest defileu. Nu exagerez când spun că zona noastră concurează şi chiar depăşeşte în frumuseţe Delta Dunării. În fiecare an, în fiecare sezon, cel puţin 4 luni de zile, această zonă este tranzitată de vase de croazieră. Ne place să le vedem, dar suntem dezamă­giţi că nu opresc pe teritoriul României, fiindcă nu există infrastructură portuară şi nu este pregătită ţara noastră să ofere ceva turiştilor, ca să fie interesaţi să acosteze. Dar să sperăm că în următorul ciclu financiar, 2014-2020, să reuşim să facem acele lucruri ca ei să cheltuiască pe teritoriul nostru şi, implicit, şi-n pensiunea mea“, încheie zâmbind primarul la gândul că, într-o bună zi, în pensiunea lui se va vorbi şi se va comanda în toate limbile pământului.

Facilităţi

Pensiunea dispune de nouă camere duble şi un apartament, restaurant şi bar, piscină gratuită, internet wi-fi gratuit, parcare gratuită, tv prin satelit, cutie de valori, minibar în cameră. Proprietatea oferă un serviciu de închiriere de schijet, iar la cerere se pot organiza excursii cu o ambarcaţiune, la un cost suplimentar. Preţ: single – 180 lei, dubla – 200 lei, apartament – 300 lei. Contact: 0737.314.714 ; 0355.083.907. În zonă: cetatea Drencova la 4 km, vechea mină de cărbune la 6 km şi cascadele Sirimia şi Bigăr la 10 km de proprietate. 

Patricia Alexandra POP,

Paul Rogojinaru