Imprimă această pagină
Articole revista 05 Ianuarie 2015, 16:09

2015, Anul Internaţional al Solului

Scris de

Solurile lumii se confruntă cu o gamă largă de ameninţări care ar putea submina baza modului nostru actual de viață. Recent, Europa a fost afectată de inundaţii care au demonstrat în mod dramatic cum astfel de amenințări pot avea impact asupra vieților și bunurilor oamenilor. Managementul defectuos al solurilor/terenurilor poate agrava efectele inundațiilor și ale altor amenințări asupra solurilor. Ca o recunoaștere a importanței cruciale a amenințărilor la care sunt supuse solurile, Organizația Națiunilor Unite a desemnat 2015 – „Anul Internațional al Solurilor“ pentru a aduce în atenția publicului marea varietate a acestor amenințări și consecințele pe care acestea le pot avea asupra vieților noastre. Acest an a început cu Ziua Mondială a Solului, în data de 5 decembrie 2014.

În următorii patru ani, prin proiectul RECARE, finanțat din fonduri europene, oamenii de știință, în colaborare cu cei care gestionează solurile – fermieri, constructori, factori de decizie politică – vor contribui atât la creșterea gradului de conștientizare privind diferitele tipuri de degradare ale solului, cât și la identificarea unor măsuri practice care să conducă nu numai la stoparea efectelor degradărilor, dar și la remediere acolo unde încă mai este posibil. Studiile realizate în 17 zone diferite ale Europei, din Islanda până în Cipru, urmăresc găsirea unor soluţii la pro­bleme precum: inundaţiile şi alunecările de teren, deşertificarea, eroziunea solului, compactarea, polua­rea solurilor, pierderea biodiversității, pierderea de materie organică, salinizarea sau impermeabilizarea solului.

Rudi Hessel, reprezentant al proiectului RECARE, spunea: „Auzim adesea despre problemele cu care se confruntă mediul înconjurător, dar vestea bună este că în proiecte precum RECARE nu doar dezvoltăm răspunsuri practice, dar de asemenea lucrăm cu cei care gestionează solul pentru a aplica aceste soluţii. Cu toţii suntem tentaţi să considerăm solurile un bun de la sine garantat până când ceva începe să nu mai funcționeze cum trebuie şi în acel moment avem urgent nevoie de răspunsuri. O parte a rolului nostru prin proiectul RECARE este în primul rând acela de a opri ceea ce merge rău, iar când nu reușim, să ne asigurăm că avem cele mai bune şi la îndemână soluţii de remediere.“

Prof. dr. Mihail Dumitru, reprezentând Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București, partener în proiectul RECARE, sublinia că: „Solul nu cunoaşte graniţe teritoriale, procesele fizice şi biologice ale acestuia fiind la fel pretutindeni. Lucrând alături de colegi din Europa avem oportunitatea de a împărtăşi din cunoştinţele şi experienţa fiecăruia și putem găsi cele mai bune soluţii fundamentate ştiinţific la problemele apărute, mai rapid şi mai eficient decât am fi reuşit fără această colaborare.“

Chiar dacă știința europeană poate face istorie prin prelevarea de probe de pe suprafața unei comete aflate în spațiu nu trebuie să uităm că avem încă multe de aflat despre solurile din jurul nostru. Este posibil ca cercetările în domeniul științelor solului să nu fie atât de spectaculoase precum misiunea Rosetta, care a călătorit aproximativ 4 miliarde de mile prin sistemul solar pentru a ajunge pe suprafaţa cometei, dar este important pentru noi toţi să aflăm mai multe despre suprafaţa propriei noastre planete. Proiectul RECARE contribuie la efortul comun al comunității științifice de a oferi europenilor cele mai bune rezultate ale activității de cercetare din acest domeniu al utilizării durabile a solurilor.

Pe toată durata anului 2015, ca participant la Anul Internaţional al Solului, proiectul RECARE va lua parte la o serie de evenimente în scopul de a aduce în atenția opiniei publice atât problemele ce apar ca urmare a degradării solurilor cât și progresele obținute de comunitatea științifică.

Prof. dr. Mihail DUMITRU


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite