Articole revista 02 Decembrie 2014, 10:54

La Valea Doftanei, muzee în casele gospodarilor

Scris de

În pitoreasca localitate Valea Doftanei din Prahova, alături de numeroase puncte de atracţie cum ar fi Lacul Paltinu, Muzeul de etnografie şi folclor, Biserica „Sfinţii Voievozi“ sau Rezervaţia Glodeasa, recent au apărut şi alte două insolite puncte de atracţie. Este vorba de case – muzeu săteşti a doi gospodari, iubitori de artă şi de tradiţii populare.

Despre acestea ţine să ne vorbească bibliotecara Căminului cultural din satul Teşila, doamna Ramona Ţintea, nimeni alta decât fiica unuia dintre aceşti gospodari, săteanul Constantin Clinci.

„Constantin Clinci, explică interlocutoarea noastră, este un iubitor al obiceiurilor şi al tradiţiilor populare din Valea Doftanei. El este şi un mare iubitor de artă şi de frumos, motiv pentru care a decis să-şi deschidă un muzeu în propria casă. Muzeul cuprinde obiecte vechi folosite în gospodărie, mobilier, costume naţionale, ştergare, vase din lut, o bogată colecţie de monede şi bancnote vechi, dar şi multe piese lucrate de el. El este cunoscut drept şi un iscusit meşter popular. Pe lângă opincile pe care şi le croieşte şi le coase cu multă migală, el îşi mai făureşte, cu dalta şi cuţitul, din diferite rădăcini, pe care le descoperă în pădure, dar şi din oase sau din bucăţi de lemn, o serie de diferite personaje, dar şi animale şi icoane“, povesteşte Ramona Ţintea.

Cel de-al doilea muzeu sătesc din aşezarea Teşila aparţine gospodarului Ţuţuianu Ion-Benone. Nea Benone, cum este cunoscut în sat, este un original meşter popular şi, în aceeaşi măsură, şi un iubitor de artă din comuna Valea Doftanei. El a decis, recent, să-şi deschidă un muzeu sătesc în propria casă.

Muzeul său cuprinde o serie de obiecte vechi, mobilier, războaie de ţesut, vârtelniţă, furcă de tors cu fus, vase din lemn şi din lut, dar şi obiecte lucrate manual de el, atât din lemn, cât şi din piatră. Tot aici găsim expuse diferite animale sălbatice din zonă: veveriţă, căpriţă, arici, dar şi o broască ţestoasă. Tot el a mai realizat diferite sculpturi înfăţişând zeităţi dacice, dar şi steagul dacilor. Nea Benone, pe lângă faptul că este un bun păstrător al tradiţiilor populare, este cunoscut şi ca un iscusit meşter local. El îşi coase singur bundiţe şi căciuli din piele ori din blană de oaie.

Cristea BOCIOACĂ


Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti