Ferme vegetale cu patină elveţiană
Grupul de ferme Agricola Târgu Frumos, una dintre cele mai puternice societăţi de profil din Regiunea de Nord-Est a ţării, se află de aproximativ doi ani sub patronaj elveţian şi deţine circa 6.000 ha, dintre care în jur de 5.000 ha în judeţul Iaşi şi 1.000 de ha în judeţul Suceava.
Având suprafeţe foarte mari şi fiind împărţite de la graniţa cu Vasluiul până aproape de Roman, fiecare teren necesită strategii şi o agrotehnică diferite, în funcţie de condiţiile de microclimat. Pe terenurile din Iaşi se face o rotaţie a culturilor de şase ani, cu orz, rapiţă, grâu, floarea-soarelui, porumb şi soia. Aceasta din urmă reprezintă şi unul dintre succesele societăţii. „Facem export destul de masiv pe Soya Donau care pleacă în Elveţia. Suntem certificaţi ca producători şi depozitari de Soya Donau. Chiar dacă trebuie să îndeplineşti nişte condiţii destul de riguroase, am crezut în programul acesta, l-am implementat şi vindem acum la export Soya Donau ca, spunem noi, opţiune de nişă pentru acest moment din cauza preţurilor. Obţinem cu această certificare un preţ mult mai bun la export decât am putea să-l dăm la intern“, explică ing. Cristian Andrici, director general.
Minimum tillage cu utilaje performante
Pentru culturile de toamnă, în general, se foloseşte lucrarea pe verticală, fără arătură, sau minimum tillage, care presupune o intervenţie minimă asupra solului, prin renunţarea la arătură şi la o parte din lucrări, fapt ce duce la o mai bună conservare a apei din sol. „Facem acest lucru pentru a păstra apa în sol şi pentru a avea o germinaţie uniformă a culturilor. În general avem echipamente care la o singură trecere fac mai multe operaţiuni. Semănatul se face concomitent cu pregătirea patului germinativ. Folosim semănători care şi pregătesc solul înainte, tasează şi seamănă“, mai menţionează ing. Cristian Andrici. Şi pentru că la asemenea suprafeţe eficienţa trebuie să fie cuvântul de ordine, şi utilajele cu care se lucrează sunt pe măsura provocării. „Lucrăm în general cu utilaje mari, majoritatea FENDT, în agregate cu utilaje de pregătire a solului şi semănat HORSH, de mari capacităţi şi dimensiuni. Vrem să lucrăm cu utilaje premium, care au şi un randament foarte mare, şi un cost de întreţinere mic raportat la suprafaţa pe care o lucrează, dar şi prin prisma faptului că avem aproape de noi un concesionar, aspect important în ceea ce priveşte servisarea şi viteza de reacţie“, susţine directorul general.
Şi pentru culturile de primăvară inginerul aplică aproximativ aceleaşi tehnologii. O parte a terenurilor este prelucrată clasic, cu arătură de toamnă, dar o mare parte fără arătură şi cu lucrări pe verticală, cu un utilaj specific de la HORSH, Tiger 4 MT. Ideal pentru minimum tillage, acest utilaj este unul tractat care poate lucra până la o adâncime de lucru de până la 35 cm, o lăţime de lucru de la 3,00 m până la 7,50 m, două rânduri de gheare şi baterie cu discuri pentru nivelare. „Consumul de combustibil este mult mai scăzut faţă de lucrarea clasică, de bază, a solului. De exemplu, dacă la arat merg undeva între 25 şi 28 de litri, poate pe alocuri 30, la acest utilaj, la aceeaşi adâncime de lucru, pe acelaşi teren, consumul este undeva la 20 de litri de motorină. Pentru noi, dar cred că pentru oricine de altfel, această diferenţă este destul de mare. Încercăm mereu să adaptăm tehnologiile, să reducem din costuri şi să mărim eficienţa, astfel încât, la final de an, să fim pe plus“, mai explică ing. Cristian Andrici.
Protecţie completă împotriva dăunătorilor
Chiar dacă au fost anul acesta unele probleme cauzate de dăunători, la culturile de rapiţă în special, s-a reuşit combaterea lor şi păstrarea sănătoasă a acestora. „Grâul a fost tratat cu insectofungicid. Pentru că nu facem rabat, am optat pentru Yunta Quatro, un produs premium pe care noi îl folosim de ceva vreme. Nu mergem doar pe fungicide, ci şi pe protecţie completă. La rapiţă am avut ceva probleme anul acesta pe anumite zone cu acest dăunător, Agrotis segetum sau buha semănăturilor, din cauza faptului că foarte puţină sămânţă a venit tratată cu insectofungicid. Am avut ceva probleme şi cu viespea rapiţei, dar s-au făcut tratamente cu insecticide şi, momentan, culturile arată bine“, conchide directorul general.
Printr-o grijă permanentă, aplicarea la timp a tratamentelor, dar şi prezenţa sistemelor de irigaţii pe aproximativ 400 ha au făcut ca rezultatele să fie pe măsură.
„Deşi am preluat de puţin timp frâiele şi nu este neapărat meritul meu cât şi al vechii conduceri, s-au înregistrat la soia o producţie între 2,5 şi 3,5 tone la hectar, la porumb depăşim 10 tone/ha, la floarea-soarelui de la 2,7 la 3,5 tone/ha, la sfeclă undeva peste 50 de tone, cu o digestie de peste 18%. La cereale am avut sole chiar şi de 9 tone la grâu, cu o medie care depăşeşte cu mult 6 tone. De aici încolo vom discuta probabil şi de alte rezultate, precum şi de lucruri pe care mi le asum sută la sută“, a mai menţionat inginerul.
În căutarea de noi reţete de succes
Nu peste foarte mult timp, promite directorul general Agricola Tg. Frumos, grupul de ferme va ieşi pe piaţă cu o serie de culturi noi ce vor fi apreciate. „Avem şi ceva culturi de nişă, pe suprafeţe mai mici, e adevărat. Cu o parte dintre ele chiar facem teste pe câteva hectare să vedem cum putem să facem să fie profitabile, pentru că asta ne şi interesează. Ne referim aici la câteva plante medicinale, aromatice“, a explicat ing. Cristian Andrici. Fiind vorba despre nişte culturi de nişă, în această fază discreţia pare să fie principala regulă a unui start bun.
„Despre aceste lucruri nu vă pot spune deocamdată foarte multe până ce nu vom avea nişte rezultate concrete. Vor fi, suntem convinşi de lucrul acesta. Este vorba despre faptul că trebuie să găsim strategia corectă pentru a aduce culturile respective într-o zonă de profitabilitate maximă. Suntem siguri că vor fi nişte culturi de nişă de succes, cred că în aproximativ trei ani, care vor pleca direct la export“, a completat inginerul ieşean.
George COJOCARU-CÎRNECI
- Articol precedent: Cine şi cum fentează statul român
- Articolul următor: Biostimulatorii, suplimente nutritive pentru plante