Inovarea în agricultură – Întrebări fără răspuns!
Zilele trecute picai în acelaşi compartiment de tren cu două june băgate până peste urechi in computerele lor care mai schimbau vorbe între ele, aşa că mai nevrând aflai şi io că Western High Gate dete un ucaz şi nu-ş câte milioane de euroi slobozi-se-vor peste fermele rumânilor, ca să devie smart (deştepte în bruxelleză!). Nu că am fi noi mai proşti! Vine’o vorbă!
Ajuns acasă dădui năvală pe net şi citii Acordul de Parteneriat cu High Gate-ul care-le e cu paraua pe Măsura 16.1 – Cooperare, cum îi mai zice! Avură dreptate puştoaicele! Mă şi lămurii, că din bucăţi de vorbe nu prea putui să aflu întregu’! La nivelul Europei se simte o nevoie de transfer de inovaţii, de la ăia de le fac (cercetătorii) la ăia care le pot aplica, să crească producţiile, veniturile, profiturile, competitivitatea, profilul social şi nu taman la urmă volumul bunurilor publice de mediu (vă explic io alt’dat ce sunt ăstea!). Imaginară boierii ăi mari un sistem, grupuri operaţionale (GO) le zice, formate bicefal, din ăl mai puţin de o unitate de cercetare (UCDI) şi un agent economic (AE) (ce scrie, aia citim!), care vorbesc ei ce vorbesc, gândesc ei ce gândesc, socotesc ei ce socotesc şi hop cu o idee smart într-un proiect de transfer de inovaţie pe masa lu’ Ministeru’, care le prubuluieşte şi, dacă’s lână’n lână, pune paraua jos. Şi nu-i de ici’colea, e ca la juma’ de milion. De euroi! Aţi citit bine! Sută la sută, fără de cofinanţare!
Goagăl-ul îmi zise şi el câte ceva despre Măsura 16.1 din PAC. Sub semnătura academicienilor agricoli, care au multe nedumeriri (sub forma unor întrebări) pe care le pun şi io, cu ghilimele, ca să se ştie că nu pe mine mă duse galavaua. Ş’anume: „De ce nu au vocaţie pentru aplicarea măsurii toate sectoarele reţinute de strategia CDI a MADR? De ce se alocă pentru funcţionare GO 20% din proiect (adică o sută de mii de euro!)? De ce temele specifice faţă de care se va efectua selecţia nu sunt reprezentate de temele inovative din Planurile sectoriale ale MADR, ci de temele Strategiei Naţionale de Cercetare Dezvoltare Inovare 2014-2020 (care, între noi, nu are teme, are obiective, ca orice strategie care se respectă, aşa că n-ai de unde alege!)? Cine oferă serviciile de sprijinire a inovării şi cum sunt finanţate acestea? De ce mai este necesară UCDI în GO dacă se apelează la servicii de inovare? Dacă diseminarea este obligatorie, cine o face şi cu ce fonduri? În sarcina cui se reţin noile inovaţii care ar putea apărea în cursul derulării proiectului? Cine va fi proprietarul brevetului de invenţie? Cheltuielile cu brevetarea şi protejarea invenţiilor sunt eligibile? Una şi aceeaşi unitate CDI poate fi membră a mai multor grupuri operaţionale? Unul şi acelaşi partener economic poate accesa mai multe proiecte inovative? În sarcina căruia dintre partenerii GO se înregistrează eşecul, când va fi să fie? Partenerul CDI va returna cheltuielile sale atunci când eşecul va fi înregistrat din vina AE? În cât timp se vor returna cheltuielile cu achiziţia infrastructurii proiectului, în caz de eşec? Returnarea costurilor infrastructurii se va face la valoarea de achiziţie sau la valoarea restantă ca urmare a amortizării?“ Mai vreţi? Mai sunt, da’ nu mai am eu spaţiu tipografic!
Gheorghe SOCOTITORUL
P.S. Răspunde cineva?