reclama youtube lumeasatuluitv

Comuna ieșeană Bârnova - creșterea albinelor, pasiune și afacere

· Începutul – cu două familii de albine, acum șapte sute

· Produse apicole ieșene în Ungaria și Turcia

· Unde e sprijinul statului

Din cele mai vechi timpuri, creșterea „muștelor“ a constituit o ocupație pe meleaguri moldave, dovadă cele trei albine care apar în Evul Mediu pe stema ținutului Vaslui.

Îndeletnicirea a fost practicată în timp, dar acum putem vorbi de o apicultură în continuă dezvoltare și de pasionați crescători ai acestei minunate insecte – albina, în toate județele Moldovei. Între aceștia și domnul Cristi Mihăiță, de 34 de ani.

L-am întâlnit într-una dintre stupinele din apropierea Iașului unde, împreună cu câțiva oameni, pregăteau familiile de albine pentru iarna care se apropie. Producția de miere este apreciată de tânărul apicultor ca una medie și datorită depopulării masive a familiilor de albine ca urmare a varozei. Și cum spun apicultorii, în stupină, spre deosebire de alte ramuri ale zootehniei unde multe lucrări sunt mecanizate, aici totul sau aproape totul se face cu mâna omului. Aceasta înseamnă o muncă susținută pentru deparazitarea cât mai completă, administrarea în hrană a unui complex de vitamine, efectuarea unui ultim control înainte de venirea anotimpului rece, o bună împachetare a fiecărui stup astfel încât, mi se spune, de modul în care se efectuează aceste lucrări acum vor depinde familiile de albine apărute în primăvară.

Absolvent al Colegiului Agricol „Vasile Adamachi“ din Iași, tânărul s-a simțit întotdeauna atras de creșterea albinelor. „În urmă cu 14 ani ajutând un consătean la legatul viei, am primit două familii de albine. A fost începutul unei activități pe care o fac cu pasiune și care îmi aduce satisfacții deosebite.“ Dar cum știa că pe lângă pasiune apicultorul modern trebuie să fie permanent la curent cu tot ce apare nou în domeniu, Cristi Mihăiță „s-a culcat“, glumește, din nou pe carte și a absolvit o școală postliceală de maiștri și un Modul Da Vinci de trei ani. Paralel a continuat să lucreze cu pasiune în prisacă înmulțind numărul familiilor şi achiziționând, în același timp, noi unități biologice.

Acum ApiCris Natura, firma interlocutorului nostru, dispune de 700 de familii de albine amplasate în comunele Bârnova, Tomești și municipiul Iași, iar produsele purtând acest brand sunt tot mai cunoscute.

O afacere în continuă dezvoltare

„Am câștigat primii bani din mierea obținută de la stupii noștri, subliniază Cristi Mihăiță, dar mi-am dat seama că pentru a valorifica mai eficient ceea ce oferim pieței avem nevoie de puncte de desfacere. Așa au apărut în Iași și apoi la Constanța și Bacău magazine având firma ApiCris Natura. Aici, lângă miere și produsele derivate, comercializăm echipamente și utilaje apicole și ceea ce este de remarcat punem la dispoziția apicultorilor hrană și suplimente nutritive pentru albine precum: Apivit, Apivit Star sau Apivitcomplex, produse pe care le producem noi într-o hală amplasată în comuna Bârnova. Investiția, finalizată în această lună, dispune de utilaje de ultimă oră.

Proiecte europene în derulare

Pentru toate aceste investiții a fost nevoie însă de fonduri. „Am câștigat, spuneam, valorificând mierea și produsele adiacente, am luat credite de la bănci, dar de mare ajutor ne-au fost banii obținuți din accesarea unor proiecte europene.

Am beneficiat de un prim proiect SAPARD în valoare de 10 mii de euro. Apoi am accesat încă un proiect de 25 mii de euro aflat în derulare. Toate acestea ne-au permis să ne dezvoltăm. Acum la firma noastră lucrează nouă angajați și, dacă lucrurile merg bine, sperăm să ne dezvoltăm în continuare.“

Produsele ApiCris Natura la export

Aflăm că apicultorul ieșean va deschide în curând alte două puncte de desfacere în Botoșani și unul în sudul țării. Hrana și suplimentele nutritive pentru albine reali­zate la Bârnova sunt exportate prin intermediul unei firme sârbești în Ungaria, unde se bucură de bune aprecieri. De asemenea se află în tratative avansate exportul de astfel de produse în Turcia, țară unde apicultura e în plină dezvoltare.

„Pentru apicultorii noștri, subliniază Cristi Mihăiță, este necesară pătrunderea mai agresivă, ca să spun așa, pe piața europeană a produselor apicole şi aceasta cu atât mai mult cu cât, se știe, mierea românească este una dintre cele mai bune din lume. Avem însă de înfruntat o concurență acerbă cu produse chinezești, ucrainene etc. Cred că aici se impune un sprijin mai consistent din partea statului și aceasta cu atât mai mult cu cât numărul românilor care optează pentru creșterea albinelor este tot mai mare și cantitatea de miere e în continuă creștere.“

Și din acest punct de vedere ApiCris Natura vine în sprijinul celor care vor să se ocupe de creșterea albinelor. Firma ieșeană este acreditată de ANARS ca producător și reproducător de material genetic și difuzează în teritoriu material biologic selecționat pentru a menține rasa locală de albine care dă rezultate deosebite.

Stelian CIOCOIU