Valorificarea celui mai de preț capital, angajații
Unul dintre cei mai mari fermieri din vestul țării, care a demonstrat că poți face bani serioși din agricultură cu ferme integrate, Dimitrie Muscă, s-a făcut cunoscut în ultimii ani prin salariile oferite tractoriștilor săi, care ajung la sume de 12.000 de lei pe lună, cam cât câștigă unii directori de multinațională. Chiar dacă este pe deplin convins că principalul capital este resursa umană și face o selecție draconică a personalului, Muscă încearcă să-și responsabilizeze angajații și printr-o metodă mai puțin ortodoxă – monitorizarea video în timp real de la fermă până în magazine.
Monitorizarea face bine la conștiință
Așadar, oricât de bun și de conștiincios ar fi un angajat, o cameră video face minuni la ferma omului. Iar conștiința angajaților poate fi stimulată puțin.
„Poate, câteodată, unul a mai obosit și poți să-l stimulezi într-un fel sau în altul. Sau poți să-i spui să meargă să bea o cafea ori chiar să-i trimiți tu o cafea. Ați văzut, de exemplu, în magazinele noastre cum se poartă o vânzătoare cu clienții și, dacă este cazul, poți să intervii și să corectezi anumite lucruri. Știu că avem camera și că urmărim fiecare mișcare a lor. Nu urmăresc neapărat comportamentul lor. Urmăresc pe monitor gradul de aprovizionare cu marfă, dacă cumva îi lipsește ceva din marfa pe care o are în magazin, dacă se întâmplă vreun incident“, a arătat Muscă.
Fermierul este convins că monitorizarea video permanentă este soluția la multe probleme care ar putea apărea.
„Am avut cazuri în care un om a spus: «Ţi-am dat 100 de lei. Dă-mi restul.» Și am mers și i-am zis: «Hai să vezi pe cameră câți bani mi-ai dat». Se mai întâmplă și lucruri neplăcute. Când am avut spargere la unul dintre magazine i-am adus poliției înregistrarea. Ne ajută în multe situații. Ne ajută că știe lumea că totul este păzit, totul este sub control. Chiar și dorința de a sustrage este înfrântă pentru că o cameră creează panică, creează frică. Astfel, încercăm să eliminăm tot ce poate să fie rău“, a adăugat Muscă.
Tractoriști cu 12.000 lei pe lună
Convins fiind că investiția în capitalul uman poate aduce profituri pe măsură, Muscă a șocat opinia publică și „a stricat“ piața anunțând ce salarii le oferă tractoriștilor săi.
„Cel mai fenomenal capital nu este pământul sau utilajele. Este capitalul uman. Eu am fost criticat că am spus pe posturile de radio și de televiziune ce salarii au oamenii mei. Că le dau 12-13.000 de lei, iar șeful mecanizării ia 15.000 de lei în lunile în care se află în campanie. Totul este pe stat de plată, la vedere. Eu nu pot să fac tot – am nevoie de o echipă. Dar acești oameni au fost selectați, au fost trecuți prin ciur și sită, iar cei care au rezistat sunt aici. Nu-i este rușine să zică că e tractorist pentru că la 13-15.000 de lei pe lună poate să-și întrețină familia, să-și țină copiii în școli“, a mai spus Muscă.
Deși costurile cu resursa umană sunt atipic de ridicate pentru România, Muscă este convins că în acest fel și-a fidelizat cei mai buni specialiști din zonă.
„S-au disciplinat. Nu trebuie să stai toată ziua după ei, să vezi că
n-au lăsat ceva sau au greșit ceva. Disciplină multă, producție multă, bani mulți. Ei muncesc pentru banii ăștia. Nu le dăm de pomană. Vin la 5 dimineața și până la zece seara sunt în brazdă. Sigur, se face o selecție. Nu oricine poate lucra pe această combină, nu oricine poate recolta 50 de hectare într-o zi. Trebuie să ai un om pregătit. Dacă îți face o prostie la această combină te costă enorm piesele de schimb. Când începe recoltatul, cei doi ingineri mecanici sunt lângă ei. Pentru că recoltează și ei când stau oamenii la masă“, a continuat fermierul arădean.
O mare problemă, criza de mecanizatori
În ciuda salariilor ridicate, fermierul admite că îi este din ce în ce mai dificil să găsească personal specializat care să știe să opereze eficient și în condiții de siguranță utilajele noi și foarte scumpe. Este din ce în ce mai clar că, odată cu desființarea multor școli profesionale, agricultura românească se confruntă cu o criză de operatori de utilaje.
„Și-ar dori mulți să lucreze pe astfel de utilaje superperformante, cu aer condiționat, cu aparat de radio, dar dacă te ajută și intelectul. La ora actuală avem o mare problemă. Nu mai avem școală de tractoriști. Dacă nu mai este școală, nu avem de unde alege. Pe un Universal 650 merge oricine. O combină performantă sau un tractor nou costă o sumă mare de bani. Nu le poți da pe mâna oricui, ci doar cuiva care este deosebit de priceput“, a conchis Muscă.
Marius ȘERBAN
- Articol precedent: Horodnic de Sus - creşterea animalelor, pusă sub semnul întrebării
- Articolul următor: Alte 90.000 ha de pădure distruse de topor