Boala limbii albastre - o amenințare și pentru rumegătoarele din țara noastră!
Boala amenință mai ales ovinele
Boala limbii albastre (BLA), numită și febra catarală epidemică sau bluetongue, este o boală infecțioasă care poate afecta toate rumegătoarele domestice și sălbatice (ovine, caprine, bovine, căprioare etc.).
Ovinele sunt, însă, cele mai receptive și mai grav afectate, iar tineretul este cel mai sensibil. Boala limbii albastre este cauzată de un virus, răspândit prin intermediul insectelor hematofage din genul Culicoides. Boala are caracter sezonier, manifestându-se mai ales la sfârșitul verii, când există o explozie populațională a acestor insecte.
Sursele de infecție ale bolii
Acestea sunt reprezentate de animalele bolnave sau de cele care au trecut prin boală și de la care insectele se infestează, odată cu sângele supt. Boala a apărut inițial în Africa de Sud, iar apoi s-a răspândit pe toate continentele, inclusiv în Europa.
Boala limbii albastre nu se transmite la om nici prin contact direct cu animalele bolnave sau purtătoare de virus și nici prin consumul produselor (lapte, carne). În schimb, BLA produce pierderi economice mari, pe de o parte, prin morbidități (îmbolnăviri) și mortalități crescute, iar pe de altă parte, prin scăderea producțiilor zootehnice.
În România au apărut anul acesta primele cazuri de BLA, având în vedere existența acesteia în țările limitrofe.
Semnele care trădează boala
La ovine boala evoluează sub mai multe forme, forma acută (malignă) fiind întâlnită atunci când boala apare pentru prima dată într-un efectiv de animale. Așadar, iată câteva semne clinice prin care deținătorii de animale pot să suspicioneze boala. Animalele prezintă febră (41-42°C), congestia mucoaselor bucale și nazale, salivație excesivă cu aspect spumos și scurgeri nazale cu sau fără strii de sânge care pot forma cruste prin uscare la nivelul nărilor și botului. Buzele, limba și gingiile sunt edemațiate (umflate), de culoare violacee, iar pe marginile limbii, la comisura buzelor și pe vulvă pot să apară ulcere sângerânde.
Din cauza leziunilor de la nivelul mucoasei bucale, animalele înghit cu dificultate, iar cavitatea bucală prezintă un miros urât. De asemenea, respirația devine accelerată, putând să apară și tulburări digestive (diaree, uneori şi sânge). La membre, în special la cele posterioare, pot să apară șchiopături, ca urmare a modificărilor produse la nivelul ongloanelor. Inițial, apar leziuni ca niște bandelete de culoare roșie deasupra coroanei, ulterior producându-se chiar dezongulări parțiale sau totale. Starea animalelor se agravează, rămân în decubit prelungit, iar moartea poate să apară după 7-10 zile de la apariția semnelor clinice.
La bovine BLA evoluează obișnuit benign sau subclinic și, rareori, se exprimă prin semne clinice asemănătoare celor observate la ovine. Starea lor de sănătate, însă, trebuie mereu supravegheată deoarece acestea constituie surse de infecție pentru alte rumegătoare, inclusiv pentru oi.
Măsurile de profilaxie a bolii
Acestea se referă la distrugerea insectelor și evitarea menținerii pe pășune a animalelor pe timpul nopții, când atacă insectele, și în zonele mlăștinoase.
Este extrem de importantă dezinsecția periodică a adăposturilor și padocurilor cu TETRACIP sau ROMPARASECT 5%, precum și aspersarea animalelor cu soluții (1 ml/l apă) de ROMPARASECT 5%.
De asemenea, s-a luat în discuție de către ANSVSA posibilitatea vaccinării tuturor animalelor receptive la BLA începând cu anul viitor, iar a vacilor de lapte din exploatațiile industriale, chiar de anul acesta.
Dr. Viorica Chiurciu, medic veterinar
Doctor în Știinţe medicale
rumegatoare, boala limbii albastre
- Articol precedent: 2014, cel mai prost an pentru apicultură din ultimii 50 de ani
- Articolul următor: Fluxul tehnologic al ouălor de curcă