Articole revista 18 Septembrie 2014, 14:02

Bolile pielii la câine

Scris de

La câini apar frecvent afecțiuni ale pielii de natură parazitară, micotică, bacteriană, alergică, hormonală etc. Simptomele bolilor de piele sunt, de cele mai multe ori, asemănătoare, ceea ce face dificilă stabilirea diagnosticului.

Cele mai des întâlnite sunt afecţiunile pielii determinate de paraziţii externi, precum purici, păduchi, căpuşe și râie. De exemplu, infestarea câinilor cu purici cauzează mâncărimi şi iritaţii ale pielii, saliva puricilor fiind principala cauză a pruritului. Mâncărimile debutează la baza cozii, apoi se extind pe spate, perineu, feţele posterioare ale coapselor şi abdomen. Câinele se scarpină până la sânge, îşi pierde părul, iar leziunile se pot complica prin infecţii bacteriene secundare. Astfel, complicaţia cu piodermită este foarte frecventă, mai ales la căţeii de până la vârsta de 8 luni. Unii paraziţi interni pot cauza manifestări cutanate caracterizate prin leziuni nodulare, localizate pe faţă, trunchi şi extremităţi.

Dermatitele cauzate de ciuperci sunt pitiriazis, candidoză cutanată, tricofiţie (pecingine), micro­sporidioză etc.

Dermatitele alergice sunt cauzate de diferiţi alergeni parazitari, polen, detergenţi, acarienii prafului de casă, înţepături de insecte (furnici, omizi, fluturi, albine, viespi), alimente, anumite medicamente şi vaccinuri. Pruritul precede adesea leziunile, caracterizate prin eritem (roşeaţă), papule uneori cu o colorare în roşu a perilor la nivelul degetelor, buzelor şi al feţei interne a zonei auriculare. Acestea se extind frecvent în regiunea inghinală, perineală şi abdomen. Simptomele pot fi sezoniere, apărând odată cu polenul, sau anuale, când alergenii sunt prezenţi permanent.

Alergiile alimentare sunt frecvent incriminate în apariţia unor leziuni întinse, suprainfectate, mai ales în regiunea dorso-lombară. Acestea sunt cauzate de diferite alimente cu conţinut ridicat în proteine și apar în urma consumului în cantităţi mari de carne şi oase de pui sau porc, produse lactate, ouă, peşte sau produse cu diferiţi aditivi alimentari.

Dermatozele de origine endocrină (tiroidă, paratiroidă, ovar, testicule) sunt provocate în general de tulburări ale ciclului sexual (ciclu neregulat, pseudo­gestaţie). Pruritul este ciclic şi apare la estru (în timpul căldurilor) sau în diestru şi este însoţit de erupţii papuloase la nivelul regiunii inghinale, care se pot extinde pe abdomen şi coapse.

Seboreea (hiposecreţia glandelor sebacee) poate fi localizată sau generalizată, fiind caracterizată prin apariţia de cruste groase de culoare deschisă la baza urechilor, în jurul ochilor, pe fese, regiunea cozii etc.

Diagnosticarea corectă a tipului de dermatită – dermatoză este foarte importantă în conduita terapeutică.

Prevenția constă într-o hrană echilibrată fără aditivi alimentari, evitarea oaselor de pui și porc, deparazitarea periodică, internă și externă etc.

Tratamentul este în funcţie de agentul etiologic incriminat, fiind foarte importantă identificarea corectă a acestuia. Se impune regim alimentar, igiena pielii şi părului, deparazitări interne cu PARACAN, TOTAL, ROMBENDAZOL SUPER, deparazitări externe cu PARAKILL, tratamente locale cu diferite unguente în funcție de afecțiune: UNGUENT ANTIMICOTIC, OTOGUARD, MIBAROM, DERMOGUARD, OSTEOCICATRAT sau tratamente antialergice cu ALERGOTRAT 3%, DEXAMETAROM FORTE și ECZEMTRAT.

Pentru prevenirea infecţiilor asociate diferitelor dermatite, se recomandă antibioterapie cu ENROFLOXAROM, PANDROM și AMOXILROM.

De asemenea, recomandăm hrana pentru câini, NATURE’S PROTECTION, cu microzeogen, un component cu multe beneficii, inclusiv pentru sănătatea pielii câinilor.

Viorica CHIURCIU


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti