Articole revista 18 Septembrie 2014, 13:54

Crescătorii de bovine se tem de efectele Bluetongue

Scris de

Crescătorii de bovine se tem că, din cauza bolii limbii albastre, viţeii româneşti nu vor mai avea căutare la export, după ce Israelul, Indonezia şi Siria au impus deja restricţii. Şi printre oieri există îngrijorare, mai ales că nu se mai cumpără nimic în piaţă. Totul este blocat.

Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), spune că, aşa cum era de aşteptat, apariţia focarelor de boală a limbii albastre i-a determinat pe străini să impună restricţii la importul de animale vii din România, iar până se va debloca această situaţie va trece mai mult ca sigur ceva vreme. Cei mai afectaţi vor fi crescătorii de animale, pentru că vor fi nevoiţi să le ţină în ferme, ceea ce presupune costuri suplimentare. Pe de altă parte, se pune problema ca nu cumva din cauza bolii să fie afectată relaţia şi cu China – asiaticii au început deja să pună întrebări pe acest subiect, după cum spun jucătorii din piaţă – şi primul lot de Bălţată Românească care urma să fie livrat în octombrie către China să plece cu întârziere, afirmă Claudiu Frânc, care speră totuşi ca acesta să nu fie amânat.

„După cum arată pe hartă, putem discuta că tot sudul României este închis, ceea ce va crea probleme pentru fermieri. Pierderile economice sunt destul de importante, mai ales că vine şi perioada de stabulaţie, iar tineretul nu mai pleacă la export. Totul este blocat la momentul actual“, a declarat Frânc.

Preşedintele FCBR mai spune că pericolul răspândirii bolii limbii albastre este mai mare la ovine deoarece acestea stau mai mult timp pe păşune, pe când la vaci în ferme se pot realiza mult mai uşor dezinsecţii. Frânc speră, însă, ca boala să nu pătrundă şi în ferme, pentru că ar fi o lovitură puternică pentru crescători, mai ales după scandalul aflatoxinei.

Ce spun fermierii

Mircea Ciurea, un cunoscut crescător de vaci din Ardeal, afirmă că mai mult ca sigur exportul de animale vii către ţările arabe – principala destinaţie la export – va avea de suferit. Cât despre o eventuală reducere a preţurilor la carnea de vită pe piaţă, în urma restricţiilor la export, nu prea crede că se poate întâmpla, pentru că oricum şi la momentul actual preţul de achiziţie este destul de mic. El se aşteaptă ca efectul să fie mult mai puternic la ovine, pentru că în mare parte efectivele de animale merg pe piaţa externă.

La rândul lui, Aurel Placinschi, un fermier din Iaşi care are o fermă de vreo 200 de vaci de lapte, susţine că n-ar trebui să ne speriem, pentru că este vorba mai mult de o „psihoză“. Cât despre consumul de carne de vită, el declară că nu prea are cum să fie afectat, pentru că oricum era mic în România.

În acelaşi timp, Ioan Radu Moldovan, vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine Alba – un judeţ în care există mulţi crescători de bovine – spune că în această parte a ţării piaţa a căzut, nefiind exclus să scadă preţul în viu la fermieri.

Cel mai greu va fi însă pentru crescătorii de berbecuţi, care se tot chinuie de câţiva ani să ajungă în ţările arabe.

„Boala limbii albastre ne-a blocat livrările de berbecuţi. Intermediarii pentru exportul spre ţările arabe s-au retras deja. Am rămas fără parteneri“, spune Taşcu Caraman, unul dintre cei mai mari crescători de berbecuţi din România. Acesta avea în stoc la începutul lunii septembrie un efectiv de circa 10.000 de berbecuţi.

Focare în tot mai multe judeţe

Primul caz de boala limbii albastre la bovinele din România a fost raportat în acest an pe 22 august, la o fermă din Buzău. Până la data de 3 septembrie, un număr total de 347 de animale se îmbolnăviseră deja în 12 județe ale țării, cele mai multe cazuri fiind în Buzău, Prahova şi Vâlcea. Rata mortalității era la acel moment de 0,9% din totalul bovinelor infectate. Pentru a preveni apariţia unor focare în fermele comerciale, vacile din aceste exploataţii ar putea fi vaccinate încă din acest an împotriva bolii limbii albastre (Bluetongue), au anunţat oficialii de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Boala limbii albastre este o boală virală care afectează ovinele, bovinele, caprele şi alte rumegătoare. Nu este contagioasă şi se transmite prin culicoide (musculiţe înţepătoare), potrivit site-ului Comisiei Europene. În prezent, 24 de serotipuri ale virusului sunt cunoscute în diferite părţi ale lumii. Virulenţa şi rata de mortalitate ale serotipurilor variază considerabil. Boala prezintă un tipar sezonier în funcţie de perioadele de abundenţă a speciilor de culicoide din timpul anului. Frecvenţa cazurilor de boală creşte mai ales spre sfârşitul verii şi toamna.

Ioana GUŢE


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti