Articole revista 16 Septembrie 2014, 16:34

Ineficienţa politicienilor ne-a transformat într-un stat nefuncţional

Scris de

De la o vreme, mă simt captiv în hăul unei dileme care firesc nu-mi dă pace. Cum facem, cum dregem noi, românii, de orbecăim fără speranţă în spaţiul „Bătrânului Continent“. Primiţi în marea familie a Uniunii Europene cu speranţa unui salt semnificativ al nivelului nostru de trai de ani buni, cum se zice, tragem targa pe uscat.

Din acest punct de vedere trăiesc dezamăgirea celor peste 80% dintre liceenii care n-au reuşit nici în această vară să promoveze BAC-ul. Mai cumplit mi se pare şi că, supuşi unui examen de rutină, nici dascălii lor n-au putut învinge în cursa pentru definitivat ori grade, proporţional, cam între aceleaşi limite.

Ei bine, cum s-ar zice la noi, la noi la români, şi primul pas în viaţă l-am făcut tot cu stângul. De ce? Mă întreb şi întreb.

Se zice că totdeauna răspunsul la problemele tale se află în curtea vecinului.

Aşadar, unde se află România în Europa?

Un recent raport, cel de-al şaselea, asupra coeziunii economice, sociale şi teritoriale a Statelor Uniunii arată că în 2011 România avea cea mai mare pondere a populaţiei aflate în intervalul veniturilor cele mai reduse dintre cele 28 de state membre.

Majoritatea românilor nu au acces la reţelele de canalizare, peste jumătate din familii nu au niciun membru salariat, iar în ansamblul localităţilor apele uzate sunt deversate direct în râuri în lipsa staţiilor de epurare.

Puterea de cumpărare a românilor se situează sub 50% din media UE.

Sunt zone precum Moldova cu cel mai mic PIB pe cap de locuitor. În medie, 7.200 euro pe an faţă de 25.100 euro media europeană.

Raportul mai afirmă că, în perioada crizei economice din 2008-2011, România a fost lovită, după Grecia, cel mai greu dintre suratele ei europene.

Populaţia aflată în stare de sărăcie severă reprezenta, în 2011, în România 30% din total, faţă de numai 8-11% în Europa.

Cu deosebire sărăcia este instalată în mediul rural ori, dacă avem în vedere gradul redus de urbanizare din România, subdezvoltarea socio-economică este o stare de fapt, 24 de judeţe fiind predominant rurale, iar 16 intermediare.

Alte observaţii vizează educaţia care, în cazul României, este puţină şi ineficientă.

În perioada 2011-2013 abandonul şcolar a depăşit 16% la categoria de vârstă 18-24 de ani.

Dar, semnificativ, şcoala nu oferă o pregătire suficientă, necesară nevoilor practice.

La câteva teste pentru matematică şi ştiinţe peste 30% dintre elevii români de 15 ani s-au clasat sub nivelul al doilea din cele şase.

Starea de salubritate a satelor noastre nu atinge nici în parte exigenţele UE.

Lipsesc de asemenea autostrăzile şi deopotrivă infrastructura regională. La acest capitol, amintitul raport ne situează pe poziţia 27 din 31 de ţări europene analizate.

Absenţa drumurilor rapide cu restul UE adânceşte starea de subdez­voltare a ţării, prin izolare de Piaţa Unică.

„O piaţă unică, pe deplin integrată, nu este posibilă fără conexiuni bune între diversele ei părţi“, avertizează raportul.

Toate acestea în condiţiile în care aproape 14 miliarde de euro au fost investite de UE în România în ultimii şapte ani. Bani în valoare netă.

Mă întorc acum acasă şi încerc să găsesc cauza acestor diferenţe majore, de esenţă între NOI şi EI.

Cred, în ceea ce mă priveşte, că în România o clasă politică precară şi deci ineficientă a închipuit un stat nefuncţional.

Nu se investeşte productiv, în aşa fel încât orice euro cheltuit să producă măcar încă un euro.

„Drumul spre rai e pavat cu bani“, zice o vorbă. Întrebarea la noi este: către raiul cui?

Jaful, marile lovituri au devenit, în ceea ce ne priveşte, realităţi comune de fiecare zi.

Instituţiile abilitate să facă ordine, lumină sunt depăşite de situaţie.

Este ceea ce vrea să exprime un slogan la modă: „La vremuri noi, tot noi.“ Adică tot ei.

Ca la săritura de pisică. Oricum o dai, oricum o suceşti, ei cad în picioare.

Bogăţii imense s-au acumulat, peste noapte, în ogrăzile câtorva gangsteri de ocazie, reconstrucţia unei Românii democrate şi prospere ţinând mai cu seamă de promisiunile mincinoase şi deci deşarte din campaniile electorale.

În rest, v-am citit paginile de raport onest şi mustrător. „Săraci ca anul acesta, ca anul trecut şi ca de când ne ştim n-am fost parcă niciodată.“ Sărmanul bădiţa Creangă, nici nu bănuia ce adevăr grăieşte...

Gheorghe VERMAN


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti