Hălăduind pe net, am găsit pe o pagină oarecare un tabel cu măsurile din PNDR 2014-2020 care au fost prezentate la Western Hight Gate, pentru acordul de parteneriat. Îmi cer scuze că scriu în bruxelleză, da’ ce să fac, româna nu mai este cool. Toată alocarea publică (în milioane euro, puneţi Dumneavoastră zerourile, că io la două cifre pierz juma’ din semnele de mi le dete editoru’) este de 9363,19, dintre care 8.015,6 de la Hight Gate şi 1.347,52 de la Bugetul naţional (ca’ cum ăia de la poartă n’ar fi tot din bugetul naţional!). BOON! Pe’n ce, bre, pen’ce?
Pentru drumuri de acces 235,39 mil. Bunu’i, vorba ardeleanului! Că tot nu mai aveam drumuri pentru lotrii de bulumaci. Or să fie monitorizate cu camere, să vedem când pleacă cu o alunecătură de teren şi să putem relua meşter-manoleasca intervenţie şi în exerciţiul viitor de programare, pe persoană fizică, ca să zic aşa! Suma e ca’ la trei litre procentuale în raport cu irigaţiile da’ nu se pune, că uite, potopu’ de afară dovedeşte că schimbările climatice sunt vorbă’n vânturi!
Cam 176,66 mil. pentru investiţii în „Crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole în spaţiul rural“. Adevăru’ e că sunt de lipsă pedichiurile, de-au ajuns joienele să-şi stârpească laptele de grija pierderii programării la scurtat, lustruit şi băiţuit ongloane. Fermiera, la rândul ei, cât se ferchezuieşte boala de vită o să aibă un’ să-şi schimbe hardu’ după pattern-ul Angelinei, că în ultima vreme al ei se uită tare pohtitoriu la capra de vecină. Grădiniţele sunt imperios necesare! N’or fi populate? Să puie mâna ruralii (Eh! N-o luaţi la propriu!) să le populeze. Ce dacă au binişor peste cinci decenii! La cuceririle actuale ale ştiinţei medicale…? Să nu uit! Crâşma este activitate agricolă sau neagricolă? Neagricolă?! Nici dacă o deschide fermierul din schimbul unu’ (prăşitoriu’), ca să ia „coraj“ fermieru’ din schimbul trei (culegătoriu’)?
La schema pentru „Micii fermieri“, niciun sfanţ. S-a creat poziţia, să fie acolo! Până atunci o să li se dea mărunţeilor, moca, planurile de construcţie pentru vile „low energy“ pe pajişti verzi (eco!). Să fie pregătiţi. Când? Când o să-i potopească finanţarea cum îi năpădesc azi viiturile. Başca că tot cam pe atunci se vor consolida şi politicile de calitate (nefinanţate!) pentru produsele tradiţionale. Pân’atunci rămânem setaţi pe dragavei, care se ştie că nu e colesterolic, ca tradiţionalele de scrof.
Bine că sunt parale pentru restaurarea şi conservarea moştenirii culturale. Ştii alde Matale cetitorule, bordeiu’ de pe malu’ pârâului, a lu’ tataia lu’ ăl bătrân’, a lu’ Primarele? Ăla’n care-şi ferea cazanu’ de poteră? Pă vremea lu’ Dusu’!? Un’ se strângeau la „socializare academică“ „jucătorii“ satului, la o „netimbrată“ de boască? Nu-l ştii?! Lasă! O să devie obiectiv turistic în Drumu’ Vinului!
Dete Ăl de Sus şi Agromediu (999,96 mil.). Să fie primit! La câte păsărici (pupeze, privighetori, coţofene, ciocănitori) sunt de protejat în spaţiul rural mă întreb dacă or să ajungă paralele!
Gheorghe Socotitoru
P.S. N-am zis nimic de „Gestionarea riscurilor“ (235,29 mil., „roata rromă“!). Şi nici nu zic, că trag nădejdea să devin „socotitor“ la cooperativa asta şi nu se face să mă pun rău cu ştabii!
Acelaşi
Lasă un comentariu
Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.
Articole recente - Lumea Satului
- Lucrări minime, cu efecte maxime
- De la pământ spre mare
- Utilizarea plantelor companion pentru îmbunătățirea tehnologiei de cultivare a arbuștilor fructiferi în sistem ecologic - zmeur și căpșun
- Schimbarea șefilor...
- Noi instrumente financiare și de garantare pentru IMM-uri în dezbatere la București
- APIA autorizează plățile aferente schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal
- PT303 - Un ALIAT în câmp
- Sprijin financiar de peste 16,6 milioane lei pentru crescătorii de animale
- Dăunătorii care amenință culturile de cereale vara - prevenire și combatere
- Ce trebuie să știm despre întreținerea pomilor și arbuștilor fructiferi