Articole revista 16 Iulie 2014, 11:56

Inima verde din munţii Trascău

Scris de

Un loc de vis, „redescoperit“ recent, în apropiere de Alba-Iulia, în Munţii Trascău, ar putea fi transformat într-o zonă turistică de succes. Aici se găseşte o poiană cel puţin interesantă, în formă de inimă, apărută în mijlocul unei păduri de stejar şi botezată de localnici Poiana Inimii. Această poiană neobişnuită este unică în România şi în Europa şi se găseşte lângă Piatra Craivei, loc unde se află şi o veche cetate dacică şi unde legenda spune că ar fi ascunse comori de pe vremea dacilor.

Poiana romantică este cunoscută de localnici sub denumirea de Poiana Ursoi, dar numele a fost schimbat de ani buni în Poiana Inimii datorită formei asemănătoare cu o inimă. Conturul de inimă poate fi observat cel mai bine de pe un versant muntos din apropiere. Cert este că nimeni nu ştie cum a luat naştere inima din pădure, unde pe vremuri se ţineau serbări ca-n poveşti, care durau trei zile şi trei nopţi. Deşi localnicii ştiu de mult de poiană, în rest nu s-a auzit de ea pentru că nimeni nu i-a făcut publicitate până acum. Sătenii ştiu din tată în fiu că inima a apărut în urmă cu câteva sute de ani în mijlocul a 260 ha de pădure. „De aceea se numeşte Poiana Dragostei. Cum au lăsat-o bătrânii, aşa am găsit-o şi noi“, spun localnicii. Tot ei spun că pădurea de stejari de aici a văzut, de-a lungul timpului, de toate, de la cetele de haiduci care-şi făceau veacul prin pădure la perechi de îndrăgostiţi care voiau musai să se sărute în poiana sub formă de inimă. „Nu de alta, dar să le poarte noroc în dragoste“, cred aceiaşi localnici. Tot ei îşi amintesc că acum zeci de ani „flăcăii se întâlneau cu mândrele în poieniţă şi încingeau hore de răsuna tot codrul“.

Poiana, promovată pe Internet

Trebuie spus că autorităţile locale au început să facă eforturi susţinute pentru a face cunoscută poiana în toată lumea. În acest sens zona se află în proces de transformare în arie naturală protejată, fiind folosită de către Consiliul Judeţean Alba ca imagine-simbol pentru turismul judeţului Alba. Oficialii de la CJ Alba au decis imediat ca imaginea cu Poiana Inimii să fie folosită pentru promovarea turistică a acelor locuri. „Această poiană, care devine reprezentativă pentru judeţ, va fi în viitorul apropiat o arie naturală protejată şi mai ales va fi un brand al judeţului. Vom încerca pe viitor să folosim această Poiană a inimii ca logo al judeţului“, a declarat recent un reprezentant al Centrului de Turism din Consiliul Judeţean Alba. Deja, pe Internet, au apărut mai multe fotografii ale Poieniţei Inimii, care pot fi admirate de pe un calculator de oriunde din lume. Iar în aşteptarea numărului mare de turişti, autorităţile din Bucerdea Vinoasa vor să amenajeze zona pentru a fi admirată în voie de turişti. Localnicii sunt încrezători în valoare turistică a zonei pe care o consideră cu adevărat o „minune“ căzută din cer în mijlocul pădurii de stejar.

Cum se ajunge

În apropierea poieniţei se află stâncile numite Piatra Craivii. Bucerdea Vinoasa este localitatea care se află cel mai aproape, la trei kilometri de Poiana Inimii. Accesul aici se face relativ uşor, satul din apropiere fiind la 16 kilometri de Alba-Iulia. Se poate ajunge acolo fie dinspre Alba Iulia, fie dinspre Teiuş. Cine vine din Alba-Iulia trebuie să urmeze indicatoarele de Ighiu-Cricău (adică DJ 107 H), apoi se face stânga, pe drumul ce duce în satul Bucerdea Vinoasă. Urmaţi drumul până la ieşirea din sat, cale de 3 km. De acolo se desprinde la stânga o potecă, ce străbate o porţiune de pădure până la intrarea în poiană. Dar efortul merită cu prisosinţă deoarece priveliştile au un pitoresc de neegalat.

Bogdan PANŢURU


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti