Articole revista 01 Iulie 2014, 14:49

„La poale de Călimani“ - sărbătoarea bujorului de munte

Scris de

Dacă pentru localnici expoziţiile şi spectacolele folclorice au fost principalul punct de atracţie, numeroşii turişti aflaţi în zonă au fost interesaţi de drumeţiile montane, fiecare grup fiind însoţit, gratuit, de un ghid al Parcului Naţional Călimani, subunitate a Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.

Primăria comunei Şaru Dornei, Administraţia Parcului Naţional Călimani şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava au organizat în perioada 14-15 iunie a IX-a ediţie a manifestării cultural-artistice şi turistice „La poale de Călimani“ – Sărbătoarea bujorului de munte, în comuna Şaru Dornei. Sărbătoarea a început cu un Tedeum oficiat de un sobor de preoţi, care s-au rugat pentru locuitorii din comună pentru a avea gânduri şi idealuri bune astfel încât să păstreze flora şi fauna munţilor şi să apere natura.“

Pe lângă lansări de carte, vernisaje de expoziţii, ateliere în care au fost confecţionate obiecte de artizanat, au fost organizate mai multe spectacole.

Munţii acoperiţi cu bujori

Cei veniţi pentru prima oară în Bazinul Dornelor au admirat peisaje superbe, Rezervaţia Geologică 12 Apostoli, Rezervaţia Ştiinţifică Jnepeniş cu Pinus cembra, bogăţia de culori oferită de secţiunea oferită prin conul vulcanic al muntelui Călimani în zona fostei exploatări miniere de sulf, Lacul Iezer de la poalele Vârfului Retiţiş şi bujorul de munte, o floare inedită, care timp de două săptămâni formează „covoare“ roz-ciclam unicat.

Conform ing. Liviu Huţanu, informatician şi responsabil cu activităţile de turism din Parcul Naţional Călimani, luna iunie este perioada de vârf a bujorului, majoritatea vârfurilor din Călimani fiind acoperite cu aceste flori.

Rezervaţia naturală 12 Apostoli

Rezervaţia geomorfologică şi geologică 12 Apostoli adăposteşte 12 „statui“ cu forme zoo şi antropomorfe modelate de natură prin acţiune eoliană, dezagregarea fizică şi eroziunea aglomeratelor, de-a lungul timpului, în fragmente de lavă cimentată. Traseul marcat prin rezervaţie, cunoscut sub denumirea de Poteca tematică 12 Apostoli, a fost inclus în anul 2011 în cele mai spectaculoase 7 poteci din România, fiind promovată într-o broşură de prezentare a celor mai frumoase trasee montane din România la Târgul de Turism.

Peisajul de poveste străjuit de formele date cu trudă şi migală de natură şi vârful Lucaciu aflat în imediata apropiere păstrează şi mărturii ale unor evenimente despre care se presupune că ar aparţine culturii dacilor de odinioară, modelate în decursul timpului în forme ale credinţei ortodoxe româneşti, sărbătoarea celor 12 Apostoli căpătând un puternic caracter patriotic, devenind „Nedeea din Călimani“. Aici se adunau, până în 1914, uniţi prin credinţă, limbă şi neam, la o manifestare ce inspira elanuri de luptă pentru unitate naţională locuitori din Ardeal, Bucovina şi Moldova.

Rezervaţia Iezerul Călimani

Rezervaţia Lacul Iezer este o arie protejată de interes naţional, punctul principal de atracţie fiind lacul de baraj natural de la poalele Vârfului Retiţiş. O privelişte deosebită, un lac impresionant prin limpezimea apei şi urmele de jnepeni care sunt ca nişte sculpturi aşezate în apă. Vegetaţia din jurul lacului, de un verde crud, este amestecată cu verdele jenepenişului şi cu griul trunchiurilor de jnepeni din apă.

„Jnepenii s-au uscat, lacul s-a extins în timp şi a rămas un peisaj interesant. Iezerul Călimani, rezervaţia 12 Apostoli şi Vârful Pietrosul (2100 m), o creastă cu relief alpin deosebit în comparaţie cu restul lanţului vulcanic, fiind partea cea mai înaltă şi spectaculoasă a Călimanului, sunt cele mai căutate locuri de turişti“, a precizat Liviu Huţanu.

Centrul de vizitare a Parcului Călimani

Realizat din fonduri europene, Centrul de vizitare a Parcului Călimani găzduieşte şi administraţia parcului, oferind tot sprijinul necesar turiştilor care ajung la Şaru Dornei şi vor să urce pe munte pentru a-i admira frumuseţile.

„În interiorul centrului există un spaţiu special amenajat pentru vizitare care oferă informaţii despre flora şi fauna existentă în masivul Călimani, activităţile tradiţionale specifice zonei adiacente parcului, activităţile permise în aria protejată, activităţile turistice, importanţa existenţei unui parc naţional, necesitatea protejării şi conservării habitatelor şi speciilor de interes european“, a precizat Liviu Huţanu.

Toate aceste informaţii sunt dezvăluite cu ajutorul dotărilor existente în spaţiul de vizitare: macheta parcului, serviciul de vizitare 3D, panouri informative, obiectele tradiţionale expuse care amintesc de vremurile trecute, mijloacele de vizionare a filmelor despre parc, touchscren-uri.

De asemenea, se pot vizualiza împrejurimile centrului de vizitare cu ajutorul lunetelor montate în turnul de belvedere. Centrul de vizitare este deschis de luni până joi, între orele 8.00 şi 16.30, vineri de la 8,00 la 14,00 iar sâmbăta şi duminica doar la cererea prealabilă a turiştilor.

40 de trasee montane pentru turişti

Tot Parcul Călimani este traversat de 40 de trasee turistice, fiind practicate mai multe forme de turism: iarna – turismul pe schiurile de tură, vara – drumeţii, excursii ecvestre, sporturi specifice muntelui.

Administraţia Parcului Naţional Călimani pune la dispoziţia vizitatorilor, contra cost, ghizi specializaţi. Parcul poate fi vizitat şi călare cu ghid ecvestru. Vizitarea călare a Rezervaţiei 12 Apostoli se poate face într-o zi (10 ore) şi costă 140 lei/persoană, creasta vulcanică a Munţilor Călimani se poate face în trei zile, în preţul de 420 lei intrând, pe lângă echipamentul necesar echitaţiei, şi echipamentul de campare. În două zile pot fi admiraţi martorii eroziunii din masivul 12 Apostoli şi vârful Lucaciu 1.760 m, loc de desfăşurare a nedeilor în preajma datei de 30 iunie, punctul de belvedere de unde se poate vedea întreaga creastă, traseul desfăşurându-se pe catena vestică a căldarei vulcanice din masivului Călimani, cea mai mare căldare vulcanică din Europa, având diametrul de peste 10 km. Preţul unei astfel de excursii cu echipamentul de echitaţie şi de campare este de 280 lei.

Silviu BUCULEI


Vizualizari 3223
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti