Fonduri structurale pentru consultanţi camerali
Scris de Lumea SatuluiConfederaţia Asociaţiilor Ţărăneşti din România (CATAR) are în derulare un proiect în valoare de 2,7 milioane de euro pentru constituirea unei reţele de consultanţi camerali în 18 judeţe, banii fiind obţinuţi prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).
Partenerii în proiect sunt Asociaţia Comunelor din România (A.Co.R), Fundaţia Civitas, Asociaţia AgromRo, ADDWise şi Structural Consulting™ Group. Programul se va derula pe parcursul a circa un an şi jumătate şi vizează constituirea unor centre judeţene în 18 judeţe, un fel de minicamere agricole în care să lucreze consultanţi camerali, o meserie pe care România a ignorat-o multă vreme în domeniul agricol. Contractul de finanţare a fost semnat în data de 4 aprilie.
„Noi sperăm ca pe noul PNDR aceste centre de consultanţă să funcţioneze precum nişte centre de dezvoltare, centre de scriere de proiecte nu doar pe PNDR, ci şi pe alte programe de finanţare în parteneriat, inclusiv cu Asociaţia Comunelor“, afirmă Alin Bogdan Buzescu, preşedinte CATAR.
Obiectivul proiectului
CATAR îşi propune să dezvolte astfel cultura antreprenoriatului în mediul rural, având ca obiectiv creşterea gradului de ocupare pentru managerii, angajaţii, şomerii şi persoanele din agricultura de subzistenţă din regiunile Nord-Est, Nord-Vest şi Centru. Proiectul este unul cu totul inovator pentru România deoarece are o abordare integrată şi complementară de sprijinire şi susţinere a afacerilor din mediul rural prin crearea unei reţele de 18 centre judeţene de dezvoltare a culturii antreprenoriale în regiunile Nord-Est, Nord-Vest şi Centru.
Iniţiatorii programului îşi propun să identifice şi să consilieze 656 persoane dintre cele 3 regiuni de dezvoltare, din care 460 vor beneficia de cursuri privind Competenţe Antreprenoriale, Consultanţă Camerală, Competenţe Sociale şi Civice, TIC şi Animare Rurală. Participanţii vor fi stimulaţi să participe la cursuri prin oferirea de subvenţii decontate prin proiect. Proiectul mai prevede organizarea a trei conferinţe regionale, în cadrul cărora vor fi premiate cele mai bune planuri de dezvoltare a viitoarelor Centre Judeţene de consultanţă camerală, la care participanţii lucrează în timpul cursurilor. De altfel, 54 dintre participanţii cu cele mai bune planuri de dezvoltare vor fi angajaţi în cadrul Centrelor Judeţene.
„Aceste centre vor funcţiona ca nişte SRL-uri ale confederaţiei. După finalizarea programului, centrele vor trebui să se susţină singure. Ar putea, de exemplu, să ajute membrii din judeţ să realizeze proiecte pentru accesarea de fonduri europene“, a precizat Buzescu.
Ioana Guţe
Lasă un comentariu
Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.
Articole recente - Lumea Satului
- Conferința finală a proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni - o administrație publică transparentă și responsabilă” cod PNP002
- Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 250 specialiști în Științele vieții, din 15 țări, la USAMV Cluj-Napoca
- Obligații și responsabilități privind supravegherea și prevenirea bolilor transmisibile la animale și de la animale la om
- Grebla Poettinger Mergento V9220, un echipament care reduce pierderile de la recoltarea furajelor
- Ziua europeană a agriculturii ecologice la Primăria orașului Breaza
- Povestea impresionantă a tânărului care a ales să studieze agricultura „Primul meu ghiozdan a fost o sacoșă de rafie“
- USAMV Cluj-Napoca organizează a doua ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, la Apoldu de Sus
- Fermierii campioni la rapiță din județul Timiș
- Care sunt “secretele” unei culturi de rapiță sănătoase și cu producții bune?
- Adaptarea la era digitală