Logo
Imprimă această pagină

Biomasa, de la potenţial mare la producţie modestă

Producţia de energie din biomasă s-a mărit cu aproape 150% anul trecut, comparativ cu anul anterior, însă cantităţile sunt modeste raportat la energia fotovoltaică sau eoliană. O posibilă explicaţie ar putea fi costurile mai mari pentru centralele pe biomasă, dar şi reticenţa băncilor în susţinerea acestui tip de investiţii.

„S-au construit 2.500 MW pe eolian şi 1.200 pe fotovoltaic, dar mai nimic pe hidro sau pe biomasă. Producţia de energie pe bază de biomasă a fost anul trecut de 70 MW, dublu din punctul de vedere al capacităţii faţă de anul anterior. Este însă foarte puţin, practic nu prea există piaţă de biomasă“, a declarat Zoltan Nagy, membru în boardul de condu­cere al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în cadrul evenimentului Biomass, Biogas & Cogeneration 2014 organizat de Govnet.

Mihail Fâcă, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC), a precizat că această tehnologie este importantă pentru că rezolvă probleme „mari“ de mediu. Este vorba de resturile vegetale provenite de la exploataţiile forestiere, dejecţiile din zootehnie, nămolurile din staţiile de epurare, resturile din exploatarea lemnului şi gunoiul menajer.

„Din păcate, trebuie să recunoaştem că atât politica noastră internă, cât şi cea de la nivel european nu au încurajat această tendinţă. Tendinţa este acum ca noi să ajungem la zero depuneri în gropile de gunoi. Spun că nici Comisia Europeană nu ne-a prea încurajat şi mi-aduc aminte că, în 2009, am încercat să promovăm în sistemele integrate pentru managementul deşeurilor şi tehnologia valorificării energetice a gunoiului menajer.

Comisia a considerat, la acea vreme, că România nu este pregătită pentru acest tip de tehnologie. Acum optica s-a mai schimbat şi mergem către ţelul de a avea cât mai puţin gunoi la groapa de gunoi“, a afirmat oficialul MMSC.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, anul trecut 232 de fermieri au solicitat APIA subvenţii pentru plante energetice nonagricole, pentru o suprafaţă de 3.205 ha, în creştere uşoară faţă de anul anterior, când numărul solicitanţilor era de 104.

Evenimentul a fost primul de acest fel consacrat energiei produse din biomasă sau în centrale de cogenerare.

(Ioana Guţe)

Revista Lumea Satului