Unbeaten 2021    Adama decembrie 2020
update 25 Feb 2021

Akhal Teke - un fel de divă a cabalinelor!

„Acești cai, demni de cei mai puternici regi, au o înfățișare uluitor de frumoasă, se mișcă lin sub călăreț și nu acceptă ușor pedepsele. Capul lor are un profil aproape roman, iar coamele lor aurii zboară maiestos în bătaia vântului“, susține istoricul roman Oppian.

Akhal Teke – animalul național al turkmenilor

Akhal Teke este animalul naţional al turkmenilor alături de câinele ciobănesc Alatai. Acești cai își au originea în Turkmenistan. Au niște calități remarcabile care îi fac unici în lume. Sunt de o frumusețe ieșită din comun – aproape că sunt coborâți din „o mie şi una de nopți“. Cunoscătorii spun despre Akhal Teke că sunt cei mai frumoși cai din lume.

Este una dintre cele mai vechi rase de cai

Cu o origine cunoscută de peste 3.000 de ani se situează doar în spatele Pur Sângelui Arab din acest punct de vedere. Sunt descendenți direcți ai vestiților cai massageți, folosiți de geții cei mari – triburi de geți care au ajuns până în Asia Centrală. Akhal Teke erau cunoscuți în Persia cu numele de cai Nisaesani. În „Historia“ lui Herodot, părintele istoriei, există un pasaj grăitor despre acești minunați cai: „Atunci au apărut zece din caii sacri, cărora li se mai spune și Nisaeani, toți împodobiți cu hamuri strălucitoare. Veneau din marile câmpii Nisaeane din ținu­turile mezilor, unde sunt cai nemaivăzuți altundeva.“

În lume mai sunt doar 3.500 de cai din această rasă

Cărțile de origine au fost închise din 1975 pentru a se păstra cât mai curată această rasă. Au culoarea galbenă și, mai ales, un blond-alb, aproape „metalizat”, cunoscut sub numele de „cremello“ – o culoare întâlnită doar la Akhal Teke. Coama este scurtă, iar la unii chiar inexistentă. Sunt pur și simplu de poveste. Te aștepți să le descoperi aripile și aproape cauți în iesle jăraticul.

Tudor CALOTESCU

Articole recente - Lumea Satului