Kuhn GMx aprilie2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 13 Apr 2021

Ferma Ancuței din Căciulați a reinventat lăptarul!

Laptele produs în ferma soților Filip este livrat pe bază de comandă telefonică sau abonament în localitățile Moara Vlăsiei, Balotești și, bineînțeles, în Căciulați. Mai au de alimentat și trei dozatoare pentru lapte proaspăt muls amplasate în măcelăriile din Otopeni și Băneasa. Cantitatea de lapte care nu se livrează direct este procesată ca telemea proaspătă în lăptăria proprie.

Ferma, botezată cu numele mezinei

Deși teii nu mai mărginesc ulița dintre cele două palate Ghica, cel din Căciulați și cel din Lacul Tei, acestea încă se găsesc unite de această linie imaginară. Se spune că, în zilele senine, din balconul palatului de aici se vedea palatul din Bucureşti. Dar acum nu vorbim de trecutul frumos al satului, ci de prezentul încântător oferit de o fermă făcută cu dragoste. Acesta pare a fi cuvântul care să definească această investiție. Se vede în ochii Feliciei Filip  când vorbește despre fermă. Totul ar fi început când Ancuța (fetița celor doi fermieri cu al cărui nume este botezată „lăptăria“) avea trei anișori. Pentru început, cu o lungă perioadă pentru documentare. Au avut noroc să găsească oameni care le-au întărit speranțele. Apoi, au trecut la acumularea de cunoștințe necesare pentru viitoarea fermă, conștienți că fără o temeinică înțelegere a fenomenului totul s-ar putea risipi ca un fum.

Totul, în regie proprie

Ferma a fost ridicată în regie proprie, de la construcția propriu-zisă până la plugul raclor. Dar şi cușetele, fronturile de furajare, clădirea administrativă sau lăptăria. Doar sala de muls au fost nevoiți să o cumpere. Era o investiție obligatorie pentru că aici se închide activitatea unei ferme de lapte. Fără un lapte conform e imposibil să-ți faci un plan de afaceri. Au cumpărat o linie de muls midiline 2 x 4 DeLaval (cel mai mare producător mondial de instalații de muls) cu retragere automată, urmărirea fluxului de lapte și spălare automată ca principale caracteristici tehnice. Mulsul este făcut de un singur angajat, cu lejeritate.

Au două tractoare U 650 și toate utilajele necesare, inclusiv remorcă tehnologică și vidanjă. Toate second-hand. Abia anul acesta au achiziționat în leasing un tractor nou, un Deutz Fahr echipat și cu instalație de ridicat. Această achiziție le asigură o creștere a productivității atât în zona de cultură cât și în ferma de lapte.

Popularea fermei s-a făcut cu juninci aduse din Polonia

Primele 34 de văcuțe au sosit în februarie 2011, își aduce aminte Felicia Filip. „Era o iarnă grea, cu multă zăpadă și am fost nevoiți să ne strecurăm cu tirul printre nămeții de peste doi metri înălțime.“ Ca o paranteză, apropo de nămeți, în iarna aceasta au fost nevoiți să scoată laptele la șosea cu o sanie boierească pe care o aveau în curte drept decor. În a doua tranșă au mai sosit încă 14 juninci. Acum au un total de 72 capete, dintre care 33 sunt în lactație, iar 15 vor intra în curând în producție. Mai sunt și 18 juninci care își așteaptă rândul. Din matca inițială au fost nevoiți să reformeze câteva. Pentru reproducție folosesc material seminal de la Semtest Târgu-Mureș și sunt mulțumiți de calitatea geneticii. Vacile asigură o producție medie de 23-25 litri/zi. Însămânțările, rețetele pentru nutriție și diferite alte manopere veterinare le fac, în baza unui contract de prestări servicii, cu doctorul Marian Ocheal, un medic veterinar specializat pe creșterea intensivă a taurinelor. Despre calitatea serviciilor oferite de către acesta Felicia Filip a avut numai cuvinte de laudă.

Baza furajeră o asigură integral din resurse proprii. Lucrează ceva mai mult de 160 hectare. O parte din această suprafață o au în arendă. Cultivă sorg, porumb siloz, lucernă și reușesc să asigure integral furajul pentru fermă. Gunoiul de grajd îl folosesc pentru fertilizarea terenurilor agricole.

Laptele este distribuit pe bază de comandă telefonică

Deși era mai simplu să livreze producția către un procesator, de altfel așa își făcuseră planul inițial, calculele economice i-au făcut să regândească modul de valorificare a producției. Nivelul scăzut al prețurilor oferite de procesatori nu era încurajator pentru o fermă de familie cum este Ferma Ancuței. Așa că au fost nevoiți să reinventeze lăptarul satului. Dar la un alt nivel, desigur superior. Au apelat la flayere pentru reclamă.

Le-au răspândit prin localitățile apropiate. Au achiziționat trei autoutilitare frigorifice (la început au avut doar o mașină frigorifică) pentru distribuția în condiții igienico-sanitare a laptelui. Pe mașinile pentru distribuție au un desen publicitar reușit, care atrage atenția și oferă celor interesați principalele informații legate de fermă, inclusiv telefonul pentru comenzi. La început, copiii țopăiau fericiți la vederea mașinilor care le aducea lăpticul.

Laptele este îmbuteliat în pet-uri de unică folosință cu dop autosigilant. Partea de producție care nu se comercializează la „prima mână“ se procesează în lăptăria proprie, ca telemea proaspătă. „100% naturală“, cum a ținut să precizeze fermierul. De ceva vreme au și trei automate pentru lapte proaspăt muls, amplasate în măcelăriile din Băneasa și Otopeni.

În viitor spaţiile vor fi reamenajate

La sfaturile doctorului, au de gând să compartimenteze adăpostul actual pe loturi, pentru a putea oferi hrană specifică fiecărei categorii. „Una e să hrănești tineretul, în alt mod trebuie furajate junincile gestante, iar vacile în lactație au, de asemenea, specificul lor de hrană.“ Ferma este gândită pentru 80 de capete. Au loc destul pentru dublarea capacității, dar deocamdată se mai gândesc dacă și cum o vor face. Trebuie luate în calcul mai întâi aspectele financiare. Și, bineînțeles, dacă se va găsi piață pentru o cantitate mai mare de lapte. Nu au apelat la fonduri europene și nici la credite bancare. Doar leasingul tractorului Deutz Fahr, deocamdată. Oricum, au de gând să se întindă „doar atât cât le permite pătura.“

Soții Filip sunt localnici. Au renunțat la joburile de la București și au revenit în sat. Aici se simt în largul lor. Sunt doi gospodari tineri și cu mintea deschidă. Andrei Filip este acum primar al comunei Moara Vlăsiei și e foarte apreciat de săteni. Este deja la al doilea mandat. Felicia Filip a fost consilier juridic în Ministerul Muncii și acum conduce ferma. Au doi copii frumoși, o fată și un băiețel. Din păcate, nu am cunoscut-o pe cea care a dat numele fermei, dar am făcut cunoștință cu mai tânărul ei frate, care se simțea în largul său în fermă. Cum s-ar spune, viitorul sună bine în Ferma Ancuței.

Tudor CALOTESCU

Articole recente - Lumea Satului