Lumea satului 750x100

update 29 Oct 2020

Solubilizarea şi absorbţia medicamentelor antimicrobiene administrate la porumbei în apa de băut

În terapia antimicrobiană la porumbei şi în general la păsări, cel mai des este utilizată administrarea masală prin apa de băut şi, mai rar, prin furaj.

Antibioticele administrate în apă trebuie să aibă o foarte bună capacitate de dizolvare până la nivel molecular, pentru a se obţine o soluţie omogenă, fără precipitare şi care să nu îşi schimbe culoarea.

Apa de băut are în general un pH variind între 6 şi 8, în funcţie de zonă.

Medicamentele cu moleculă de natură acidă au o mai bună solubilizare într-o sursă de apă cu un pH mai alcalin, iar cele cu un pH mai alcalin se vor solubiliza mai bine în apă cu un pH mai acid.

Medicamente antimicrobiene cu pH bazic, care necesită apă cu un pH acid

Pentru buna solubilizare, pH-ul apei poate fi acidifiat prin folosirea acidului ascorbic (Vita C) şi a acidului acetic (oţet). În această categorie sunt încadrate: tetraciclinele (Oxitetraciclina, Doxyciclina, Clortetraciclina), polipeptidele (colistinul regăsit în produsul Colistirom), macrolidele (eritromicina regăsită în produsul Eritrom, tylosina, spiramicina, lincosaminele – lincomicina), ami­glicozidele (gentamicina, neomicina, spectinomicina) şi derivaţi nitroimidazolici (metronidazol regăsit în produsul Flagelstop şi Columboviofort F, ronidazol).

Adăugarea de vitamina C asigură o solubilizare rapidă a tetraciclinelor, în special a doxiciclinei.

Medicamente antibacteriene cu pH acid care necesită apă cu un pH alcalin

Dacă sursa de apă are un pH acid, se poate utiliza, pentru o mai bună solubilizare a medicamentelor, bicarbonatul de sodiu. Aceste medicamente sunt aminopeni­cilinele – betalactamii – (amoxicilina regăsită în produsele Amoxylrom 25% şi Ampicilină 10%), quinolonele (enrofloxacin din produsul Enrofloxarom), flumequinele (din produsul Flumequinorom), sulfamidele – Sulfaquinoxaleina (din produsul Sulfacoccirom), sulfadimidina (din produsul Sulfadiarom) şi potenţatorii (trimetoprim). Calitatea apei poate fi compromisă şi de prezenţa în exces a carbonatului de calciu (CaCO3), care la concentraţii de 0,3 grame/litru influenţează negativ solubilizarea, în special a tetraciclinelor. Dacă asociem două medicamente care au grade diferite de solubilizare, este de dorit să dizolvăm separat fiecare produs şi doar după aceea să le amestecăm.

Tetraciclinele, atunci când vin în contact cu diferite elemente minerale (calciu, magneziu, fier), prezente în hrană sau oferite ca suplimente, determină apariţia de complexe insolubile.

Columbofilii, când vor administra tetracicline, vor şti că este prohibită administrarea de grit mineral sau a altor produse pe bază de calciu, simultan.

Concluzii

Apa de băut trebuie să fie limpede, fără impurităţi, cu conţinut redus de clor, uşor acidă, cu un pH optim (6-6,5) şi să fie administrată la temperatura de 16-18°C.

Medicamentele, în funcţie de natura lor chimică, modul de formulare sau concentraţia folosită, pot reduce consumul de apă.

Majoritatea medicamentelor au o stabilitate în apa medicamentată de maximum 12-24 de ore.

Se poate face o prediluţie a medicamentului în apa caldă la 30°C. În apa cu temperatura de 10°C solubilizarea este mai dificilă.

Exemplu

Pentru o bună şi corectă dizolvare a derivaţilor de imidazol, în special metronidazol din produsul Flagelstop şi datorită faptului că în România apa potabilă este preponderent dură, se recomandă adăugarea suplimentară de Vitamina C 99% (1 g/2 litri de apă) sau oţet de mere (5-10 ml/litru de apă), simultan.

Dacă totuşi apa este foarte dură, se încălzeşte iniţial o mică cantitate de apă (300-500 ml) la 45-50°C. Se adaugă 1 g vitamina C şi apoi metronidazolul, se amestecă şi se completează cu apă până la cantitatea necesară zilnic.

Dr. Cătălin TUDORAN, SC Romvac Company SA