Lumea satului 750x100

Adunarea Generală LAPAR. Probleme la zi

Adunarea Generală a Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), care a avut loc pe 21 februarie la Bucureşti, a scos în evidenţă, pe lângă dificultăţile specifice, o serie de probleme presante care-i afectează pe toţi fermierii români. Nu în ultimul rând, membrii LAPAR au cerut în unanimitate demisia ministrului Agriculturii Daniel Constantin.

Impozit pe subvenţia UE, caz unic în Europa

Preşedintele LAPAR Laurenţiu Baciu a vorbit despre o anomalie unică în Europa – impozitarea subvenţiei europene.

„Noi plătim impozit pe subvenţia din UE. Nu ştiu de ce trebuie să plătim impozit pe subvenţia europeană. Am vorbit despre asta cu colegii europeni şi s-au uitat lung la mine. Nu înţelegeau despre ce e vorba. La noi bagă mâna până la cot. La noi subvenţia după impozitare este de 121 de euro. Eu când îmi fac business-ul, pe 121 de euro îl fac“, a arătat Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR.

El l-a acuzat voalat pe ministrul Agriculturii că face jocul traderilor de cereale prin manipularea preţului la grâu, odată cu deschiderea rezervei de stat.

Ministerul face jocul traderilor

„Încă o lovitură dată în capul agricultorului român când acum câteva săptămâni s-a deschis rezerva de stat. Ajunsese grâul la 85 de bani şi a dat zece bani înapoi. Nu ştiu care sunt interesele, dar de la minister a venit“, a punctat Baciu.

La rândul său, vicepreşedintele LAPAR, Daniel Ciobanu, s-a arătat contrariat de faptul că fermierilor le-a fost imposibil să se capitalizeze într-un an agricol bun şi a semnalat grave disfuncţionalităţi ale pieţei româneşti. „O ducem rău. Nu rău, foarte rău. Într-un an agricol bun de-abia poţi să-ţi echilibrezi cheltuielile prin introducerea forţată a subvenţiei, ceea ce este inadmisibil“, a punctat Daniel Ciobanu, vicepreşedinte LAPAR.

Aceeaşi poziţie a fost subliniată de preşedintele Academiei de Ştiinte Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti“ (ASAS).

„Ne aşteptăm la un atac al dăunătorilor“

„Dacă nici anul trecut, când a fost producţie bună, agricultorii n-au dus-o mai bine înseamnă că ceva nu este în ordine. Trebuie văzut ce nu e în ordine“, a arătat Gheorghe Sin, pre­şedintele ASAS. Acesta a explicat că sunt şanse mari ca în acest an să asistăm la un atac semnificativ din partea dăunătorilor.

„Iarna a fost blândă, dăunătorii au fost mai puţin afectaţi, aşa că potenţialul de atac al acestora asupra culturilor va fi foarte mare“, a conchis preşedintele ASAS.

Subvenţia la motorină, un drept sau o concesie?

O altă problemă abordată la adunarea generală LAPAR a fost plata cu întreruperi a subvenţiei la motorină.

„Subvenţia la motorină ajunge doar pe primele trei trimestre ca să mergem apoi la ei cu capul plecat. Ei cred că ne fac un favor, dar, de fapt, e dreptul nostru“, a continuat Daniel Ciobanu.

Tot despre subvenţia la motorină a vorbit şi Marcel Cucu, membru LAPAR. „Ştiţi bine că în 2012 nouă ne-au tăiat cota la motorină în trimestrul trei, adică cota cea mai mare. La rectificarea de buget, nu numai că nu au dat banii, dar au dat banii de la agricultură la alte ministere pentru că aveau bani şi nu aveau ce face cu ei“, a spus Cucu.

Cu această ocazie a fost luată în discuţie şi aşa-numita „taxă pe stâlp“ care, în opinia fermierilor, va produce o gaură semnificativă bugetului şi aşa sărac al fermierului român.

„Să ne aşteptăm la dublarea impozitelor pe care le avem de plătit pe clădiri“, a arătat Nicolae Sitaru, fost preşedinte LAPAR.

Călin, Buzău: „Legislaţia nu ne sprijină“

O poziţie radicală la adresa guvernului a avut Valeriu Călin, membru LAPAR, fermier din judeţul Buzău.

„Toată legislaţia din agricultură este împotriva agricultorilor. De mai bine de 500 de ani România este în bătaia vântului. Legile toate, inclusiv cea cu vânzarea terenurilor, nu sunt pentru români. Sunt pentru cei de afară“, a declarat Călin.

Taxa de drum pentru utilajele agricole trebuie ridicată

Nici taxa de drum pentru utilajele agricole nu a fost uitată.

„Aşa cum ăştia cu avioanele şi vapoarele nu au taxă de drum, atunci trebuie să nu avem nici noi taxa de drum. Trebuie o lege care să reglementeze acest lucru. Eu am luat amendă 150 de milioane (lei vechi - n.r.) pentru că am traversat un drum şi am încurcat circulaţia la Negru-Voda“, a arătat Gheorghe Lămureanu, vicepreşedinte LAPAR.

O altă problemă ridicată de fermierii prezenţi la adunarea generală LAPAR a fost păşunatul pe terenurile agricole.

„O iniţiativă legislativă care să reglementeze păşunatul animalelor trebuie luată în acest an. În judeţul Dolj, peste 10% din culturile agricole sunt distruse de oi. Şi cred că aceasta este o situaţie generală în judeţele din sudul ţării“, a declarat Mihai Stancu, membru LAPAR din judeţul Dolj.

Francisci, Teleorman: „Agricultura – în mâna a 5-10 jucători“

O poziţie inedită a avut Pierro Francisci, membru LAPAR, fermier italian din Teleorman.

„În următorii 5-10 ani agricultura din România va fi în mâna a maximum 5-10 jucători. (...) Agricultura românească înseamnă în acest moment că fermierii iau seminţe şi le plătesc la recoltă la preţurile stabilite de multinaţionale, iar sistemul bancar din România nu există. Aceasta este agricultura românească“, a arătat Francisci.

Membrii LAPAR cer demisia ministrului Constantin

Conducerea LAPAR şi-a exprimat neîncrederea în capacitatea ministrului Agriculturii Daniel Constantin de a conduce în continuare, Ministerul Agriculturii.

„Ministrul nu e capabil să conducă Ministerul Agriculturii împreună cu domnul Botănoiu. L-au eliminat pe domnul Irimescu pentru că se mai pricepea cât de cât la agricultură“, a conchis Ciobanu.

În încheierea şedinţei, conducerea LAPAR a supus la vot propunerea de a cere demisia ministrului Agriculturii. „Sunteţi de-acord cu demisia ministrului Agriculturii?“

Toată sala a fost pentru. Niciun vot împotrivă. Nicio abţinere.

Marius Şerban

Articole înrudite