ipso iunie 2021    reclama youtube lumeasatuluitv

Sporturi de iarnă la orele de educaţie fizică

Profesorii de educaţie fizică de la şcolile din zona de munte a judeţului Suceava au renunţat la orele pe care trebuiau să le desfăşoare în sălile de sport pe timpul iernii şi i-au scos pe elevi pe pârtiile de schi sau pe patinoare. În mai multe localităţi au fost amenajate pârtii de schi şi (sau) patinoare astfel încât copiii să fie iniţiaţi în sporturile de iarnă. Aşa cum am aflat de la Vladimir Todaşcă, unul dintre profe­sorii de educaţie fizică din Poiana Negri, dacă vrem să avem copii sănătoşi, care să înlocuiască calculatorul şi televizorul cu sportul, dacă vrem să facem din Ţinutul Dornelor o zonă a sporturilor de iarnă trebuie ca localnicii să practice aceste sporturi, să ştie să îi înveţe pe cei care vin să schieze sau să patineze, să-şi amenajeze lângă pensiuni pârtii de schi fond sau alpin, patinoare.

Poiana Stampei are deja competiţie sportivă de iarnă

Primele lecţii de schi cu profesorii de educaţie fizică au început după anul 1990. Pentru a  fructifica cele învăţate, în anul 2009 la Poiana Stampei se organizează una dintre cele mai importante competiţii sportive interjudeţene dedicate sportului de iarnă „Iarna în Poieniţă“, ajunsă anul acesta la ediţia a VI-a.

Cu o investiţie minimă, un pasionat al sporturilor de iarnă, Teodor Vasiluţ, a amenajat în satul Teşna din comuna Poiana Stampei o minipârtie care dispune şi de instalaţie de nocturnă. Pârtia are aproape 300 de metri lungime şi o pantă de 30%. De dimineaţă până aproape spre miezul nopţii, şi în special în weekend, sute de copii şi tineri vin la pârtia amenajată de „nea Teo“, cum îi spun copiii, unde îşi pot etala abilităţile de schiori.

Prof. Georgel Cătălin Borcan, instructor de schi la Vatra Dornei, s-a ocupat îndeaproape de organizarea primelor ediţii ale concursului de schi. Deşi era profesor debutant, Cătălin a avut curajul să înlocuiască programa şcolară, prin care copiii trebuiau să desfăşoare diferite exerciţii şi jocuri în sala de sport, cu pasiunea sa, schiul.

Club pentru schi de performanţă în satul Poiana Negri

Doi profesori de educaţie fizică şi sport, cu specializarea schi, Gheorghe Dumitrache şi Vladimir Todaşcă, antrenori la Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, au înfiinţat în anul 2011 un club privat pentru schi de performanţă în satul Poiana Negri. În paralel cu activitatea de schi de performanţă, Vladimir Todaşcă desfăşoară şi activităţi de iniţiere şi pregătire a copiilor de la şcoala din Poiana Negri în domeniul patinajului.

„În fiecare an facem un patinoar natural la baza sportivă construită de Primăria Dorna Candrenilor, iar orele de educaţie fizică se desfăşoară doar pe patine. Aceste lecţii sunt gratuite. Anul acesta din cauza temperaturilor am fost nevoiţi să folosim la început substanţe de congelare, dar după aceea am reuşit să facem un strat de gheaţă naturală de 15 centimetri“, ne-a spus profesorul Todaşcă.

Dascălul spune că de când a fost iniţiat acest mod de desfăşurare a orelor de sport pe timp de iarnă toţi copiii din Poiana Negri ştiu să schieze pe schiuri de schi alpin şi pe schiuri de schi fond, dar şi să patineze. Echipamentul a fost achiziţionat de cei doi profesori şi l-au pus la dispoziţia şcolii din Poiana Negri şi a Grupului Şcolar Agricol Dorna Candrenilor, iar cu sprijinul primarului Maftei Candrea este realizat în fiecare an patinoarul.

Ore de sport desfăşurate pe pârtie sau pe patinoar

Pe lângă activitatea de antrenor la CSI Vatra Dornei şi la Şcoala de Schi „Todum“, Gheorghe Dumitrache este profesor de educaţie fizică la Grupul Şcolar Agricol Dorna Candrenilor, iar orele de educaţie fizică le petrece împreună cu elevii pe pârtia de schi sau pe patinoar.

„Am făcut schi alpin cu copiii de la şcoală, am adus de la centrul meu de închiriere de la Vatra Dornei schiuri, clăpari şi orele de educaţie fizică le fac pe timp de iarnă pe pârtie. În maximum două săptămâni elevii dintr-o clasă sunt iniţiaţi în ceea ce înseamnă schiul de agrement. Pentru performanţă trebuie mai multă muncă, multă pregătire şi în primul rând trebuie să ai aptitudinile necesare de a face acest sport. Performanţa o facem la clubul nostru privat, care este înfiinţat din 2011. Deşi este un club tânăr, avem rezultate cu care ne mândrim. Avem titluri naţionale la schi fond şi la biatlon, la cadeţi şi la juniori“, ne-a spus Gheorghe Dumitrache.

De la profesorul Vladimir Todaşcă am aflat că Şcoala de Schi „Todum“ este destinată în exclusivitate celor care doresc să participe la competiţii sportive, este o „pepinieră“ în care elevii descoperiţi şi testaţi de cei doi profesori fac schi de performanţă, obţin rezultate în întrecerile la nivel naţional, ocazie cu care sunt remarcaţi de cluburile de prestigiu din ţară şi sunt propulsaţi spre competiţiile internaţionale. Pe lângă pregătirea de specialitate, elevii de la Şcoala de Schi „Todum“ beneficiază gratuit de echipament sportiv pentru practicarea acestui sport, de cazare şi masă. Profesorul Vladimir Todaşcă ne-a spus că performanţele obţinute de aceşti copii descoperiţi în timpul orelor de educaţie fizică şi pregătiţi la Şcoala „Todum“ vor contribui la recuperarea investiţiei.

„Suntem aproape de finalul carierei, îndată ne aşteaptă pensia şi trebuie să facem ceva pentru copiii din zona aceasta. Avem deja elevi care fac înaltă performanţă, au participat la concursuri internaţionale în străinătate şi s-au întors cu rezultate foarte bune, avem campioni naţionali, multipli campioni la biatlon. Noi rămânem la faza aceasta, locală, în care descoperim copiii din zonă şi îi promovăm în competiţii naţionale pentru a fi descoperiţi de marile cluburi“, a precizat Vladimir Todaşcă.

„Cupa Mărţişorului“ în comuna Coşna

În anul 2008, pentru a valorifica cunoştinţele acumulate în materie de schi la orele de educaţie fizică, în comuna Coşna s-a organizat prima ediţie a concursului de schi alpin „Cupa Mărţişorului“. În fiecare an la startul competiţiei de pe pârtia din satul Româneşti se înscriu aproape 100 de concurenţi din comunele din Bazinul Dornelor şi din judeţul Bistriţa-Năsăud. Pregătirile pentru aceste concursuri se fac imediat ce zăpada se aşterne pe pârtie, atât în timpul orelor de curs cât mai ales în afara acestora. Printre cei mai avantajaţi în privinţa sporturilor de iarnă sunt elevii din Cîrlibaba. Aceştia au la dispoziţie două pârtii – Măgura cu o lungime de 1.000 de metri şi un grad de dificultate mediu, şi Măgura 2, cotată cu grad de dificultate uşor şi care are o diferenţă de nivel de 125 metri, ambele fiind dotate cu teleschi. În această iarnă cei din Cîrlibaba nu au fost aşa de norocoşi pentru că nu au avut zăpadă, aşa că nu au putut să iasă pe pârtie însoţiţi de profesorii de sport pentru a-şi perfecţiona tehnica de a schia sau pentru primele lecţii.

Silviu BUCULEI